Menu
in

Kendinize Uygun Sporu Keşfedin, Formda Kalın!

Her yaştan herkesin işine yarayacak, ilerki yaşlarda daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardım edecek basit önerilere devam ediyoruz. Siz de bu tavsiyelere uyarak kendinizi zorlamadan yaşam tarzınıza uygun, formda kalma yöntemleri keşfedebilirsiniz.

Kim olursanız olun, yaşınız kaç olursa olsun size uygun bir aktivite mutlaka vardır. Üstelik fit bir vücuda sahip olmak demek, kendinizi aşırı zorlamanız, yüksek efor harcamanız anlamına gelmez. Bir sportif faaliyetten zevk almanız ve sağlıklı yaşama adım atmanız için de o spor dalında uzman olmanız gerekmez.

  • Pek çok insan yeteneklerine ya da vücuduna güvenmediğinden, başkalarının olduğu ortamlarda spor yapmaya çekinir. Aslında bir grupla, ya da spor salonunda çalışmak hem daha motive edicidir hem de yeni arkadaşlar edinerek sporu eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.
  • Eğer futbol, basketbol gibi takım sporlarına ilgi duyuyorsanız, hemen hemen her seviyeden oyuncuya hitap eden spor okulları doğru bir tercih olabilir. Bunun dışında evinize yakın bir aerobik veya yoga kursuna da sıkça rastlayabilirsiniz.
  • Yüzme için hiçbir yaş geç değildir. Kapalı havuzu olan bir spor tesisi sayesinde yaz kış bu zevkli ve faydalı sporu yapabilirsiniz.

Kendi başınıza da bir çok sportif faaliyette bulunabileceğiniz gibi bunlar için deneyim ya da ekipman masrafına gerek yoktur. Sizler için bu sporları da sıraladık.

Yürüyüş

Hepimiz gün içinde bir yerden başka bir noktaya yürüyoruz ancak araştırmalar son 30 yılda insanların günlük yürüyüş mesafelerinde %20 azalma olduğunu gösteriyor. Aslında en basit ve ucuz spor olan yürüyüşü düzenli hale getirirseniz, tempoya ve mesafeye odaklanırsanız sağlığınıza büyük katkısı olacaktır. Yürüyüş kalp ve akciğer güçlendirirken vücudun alt bölgesindeki kasları çalıştırarak kilo vermeyi, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca ağır bir çalışma olmadığından eklemleri de zorlamaz. Doğa da yürümek ise sadece bir spor değil aynı zamanda enfes bir görsel şölendir. Bir tepeye tırmanmak çok daha fazla enerji yakmanızı sağlar, hatta yokuş aşağı yürürken bile düz yürümekten daha fazla enerji yakarsınız.

  • Yakındaki bir markete ya da mağazaya gidecekseniz araç yerine yürüyerek gitmeyi deneyin.
  • Çocuğunuzu okula bırakıp okuldan alırken yürüyebiliyorsanız bunu tercih edin.
  • Otobüse bindiğinizde ineceğiniz yerden bir iki durak önce inerek günlük yürüyüş miktarınızı artırabilirsiniz.
  • Öğle yemeklerinden sonra yürümeyi ihmal etmeyin. Yemek yedikten sora yarım saat yürüdüğünüzde yediklerinizin bir kısmı bu yürüyüşte yakılır ve vücudunuz daha az yağ depolar.
  • Haftada bir gün her zamankinden farklı bir güzergahta ve her zamankinden uzun bir yürüyüş yapın.

Koşu – Jogging

Koşu en basit ve en etkili sporlardan birisidir. Her yerde, her zaman koşabilirsiniz. Üstelik ucuz bir spordur. Yalnızca iyi bir koşu ayakkabısı ve biraz heves ihtiyacınız olan tek şey. Eğer bir rahatsızlığınız yoksa gönül rahatlığıyla koşmaya başlayabilirsiniz. Ancak diabet, göğüs ağrısı, astım, epilepsi, yüksek tansiyon, faranjit gibi bir hastalığınız varsa ya da yakın zamanda bir ameliyat geçirdiyseniz koşmadan önce doktorunuza danışmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Kemikleri güçlendirip osteoporozu da engelleyebilen koşu, eklemleri zorladığı için öncesinde mutlaka ısınma hareketleri yapılmalı. Koşuyu daha zevkli kılmak için bir iki ipucu verelim;

  • Kendinize net bir hedef belirleyin. Eğlence amaçlı düzenlenen yerel bir koşu ya da aralıksız bir saat koşmak gibi bir hedef belirleyebilirsiniz.
  • Hedefleriniz gerçekçi olsun. Eğer yalnızca 3 haftadır koşuyorsanız maraton koşmaya heveslenmeyin.
  • Kendinizi bir koşucu olduğunuza inandırın ve ona göre davranın. Koşmayı diş fırçalamak gibi doğal bir alışkanlık haline getirin.
  • Bir günlük tutun. Her koşudan sonra koştuğunuz günü, hava durumunu, koştuktan sonra ne hissettiğinizi ve nereden nereye koştuğunuzu not alabilirsiniz. Kendinizdeki gelişmeyi böylece daha rahat görebilirsiniz.

Yüzme

Formda kalmanın en eğlenceli yöntemlerinden birisi yüzmedir. Artık pek çok kentte deniz olmasa bile havuz vardır. Hatta kapalı havuzlar sayesinde kışın da bu zevkli spora devam edebilirsiniz. Çok masraflı olmayan bu spor için koşudan daha fazla malzemeye ihtiyacınız da olmaz. Bir havuza gittiğinizde eğer yüzme bilmiyorsanız öncelikle yüzme dersi alabilirsiniz ya da uzun süre ara verdiyseniz tekniğinizi geliştirmeniz de mümkün.

Yüzerken suyun direncine karşı bir mücadele verdiğinizden dolayı birkaç adım uzağa yüzseniz bile oldukça büyük bir kas grubunuzu çalıştırırsınız. Çok etkili bir yağ yakma yoludur ve su vücudunuzu desteklediği için eklemlerinizi zorlamazsınız. Sıkı bir çalışmanın faturasını diziniz, kalçanız ve omurganız ödemez.

Yapılan araştırmalara göre bel hizasındaki derinlikte egzersiz yapmak eklemlerdeki baskıyı %50 azaltırken su seviyesi göğüs hizasına çıktığında eklemlerinize binen baskı %75 azalıyor.

Yüzme artirit gibi eklem rahatsızlıklarına oldukça iyi gelmekle birlikte herhangi bir ağırlık kaldırılmadığı için osteoporoz gibi kemik hastalıklarına karşı bir koruma sağlamaz.

Bisiklet

Genellikle otomobili tercih ettiğiniz kısa mesafeli ulaşımda bisiklet tercih etmek hem sağlık açısından hem de çevreyi korumak açısından ideal bir tercihtir. İlginçtir ki otomobil kullanılarak gidilen mesafelerin %70’e yakını 7-8 km’den daha uzun değildir.  Bisiklete binmenin bazı faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Kalp sağlığı: 10.000’den fazla kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre haftada 30 km bisiklete binenler binmeyenlere göre kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini yarı yarıya azaltıyorlar.
  • Doğru kilo: Normalde bir haftada yakmamız gereken kalori miktarı 2.000’dir. Bir saat bisiklete binmek 300 kalori yakar. Her gün bir saat bisiklete binerek ideal kilonuza ulaşmanız çok zor değildir.
  • Günlük planınızı aksatmaz. Eğer işlerinizin yoğunluğu sebebiyle egzersize zaman ayıramıyorsanız, işe bisikletle gidip gelmeyi deneyin. Günlük rutininizi aksatmadan spora gereken zamanı ayırdığınızı göreceksiniz.
  • Bisiklet vücudunuzu desteklediğinden dolayı herhangi bir ağırlık kaldırmış olmazsınız. Eklem ve kemik rahatsızlığı çekenler için iyi bir spordur ancak yine osteoporoz gibi hastalıkları önleyici değildir.

Dans Etmek

  • Spor yapmanın belki de en eğlenceli biçimidir. Çoğumuz dans etmeyi bir spor olarak görmesek de kalp ve akciğerleri çalıştırması, dengeyi sağlaması, kasları güçlendirmesi sayesinde faydalı bir aerobik şeklidir.
  • Dans edemediğini düşünüp hareket ve eğlenceden mahrum kalan birçok insan vardır ancak yapmanız gereken şey basitçe müziğin ritmine ayak uydurmak ve ne kadar zevkli olduğunu fark etmektir. Dans her yaş, kilo ve boydan insan için uygun bir etkinliktir.
  • Tek başınıza dans etmek istemiyorsanız ya da nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız yaşadığınız şehirde mutlaka bir salsa kursu veya benzeri bir etkinliğe rastlayabilirsiniz. Hem bir iki figür öğrenmek hem de yeni insanlarla tanışmak için bu iyi bir yerdir.

Futbol

Dünyada tek bir spor kalsa herhalde o da futbol olur. Tüm dünyada en çok oynanan ve en çok izlenen spor futboldur muhtemelen. FIFA Dünya Kupası ve Avrupa Kupası için 4 yıl sabırla bekleyen milyarlarca insan bu sporun popülaritesi hakkında küçük bir ipucu olsa gerek.  Hemen hemen her şehirde en az bir futbol takımı, halı sahalar ve spor okulları bulmak çok kolay.

  • Futbol esnasında pek çok kez sprint atmanızı sağlaması, onun dışında uzun ve kısa koşulara yer vermesi sebebiyle oldukça yüksek efor sarf ettiren bir spordur. Futbol oynamak için çok yüksek harcamaya gerek olmaması da bir başka avantaj.
  • Futbol oynarken kazanacağınız form, oynadığınız oyunun zorluğuna, oynadığınız pozisyona, sahada geçen zamana ve oyun kalitesine göre değişse de 90 dakikalık bir maç gerçekten yüksek seviyede form tutacak kadar efor harcatır.
  • Futbol oynamak için bir sahanız varsa yapacağınız tek masraf iyi bir krampon ve eşofman ya da formadır. Eğer halı sahada oynuyorsanız uygun bir halı saha ayakkabısı kullanmanızı tavsiye ederiz.

Spor Salonu

Tüm aerobik hareketlerini yapıp kas geliştirmek, ya da soğuk ve yağmurdan etkilenmeden spor yapmak için mükemmel yerlerdir.

  • Bir spor salonunda koşu, ağırlık kaldırma, kürek çekme, bisiklet gibi sporları yapabileceğiniz bütün spor aletlerini bulabilirsiniz. Üstelik ortalama bir spor salonunda her yaşa ve form yapısına uygun çalışma programları için danışmanlık alabilirsiniz.
  • Bir salona gidiyorsanız danışmanınızın konusunda yeterli bilgiye sahip olmasında fayda var. Özellikle ağırlık kaldırma gibi hareketlerde kendinizi fazla zorlamanız kalıcı sakatlıklara sebep olacağından ciddi bir konudur.

Raket Sporları

Form tutmak için en itibarlı sporların başında raket sporları gelir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir konu, sakatlıklardan korunmak için formunuzun buna uygun olması ve öncesinde iyi ısınmış olmanız gerekir.

  • Tenis, Squash, Badminton gibi raket sporları vücuttaki tüm kasları çalıştırırken, beceri, dayanıklılık, kuvvet ve refleksleri oldukça geliştirir.
  • Bu tür sporlar genellikle form tutmak için değil, belli bir formu yakaladıktan sonra oynanmalıdır.  Vücut formunuz bu sporlara uygun değilse, sahada tansiyonunuzun yükselmesi olasıdır.
  • Daha önce saydığımız spor türlerine göre biraz daha pahalı bir spordur. Raket, tenis ayakkabısı gibi aletleri kiralayabilirsiniz de ancak sürekli yapmayı düşünüyorsanız iyi bir raket, tenis ayakkabısı ve eşofman satın almanız daha avantajlı olacaktır.

Yorum Yazın

Exit mobile version