Menu
in ,

Sporcu Diyeti: Spor Yaparken Uzak Durulması Gereken Besinler

Sporcularda beslenme spor yapmayanlardan daha farklı şekillenir ve dikkat ister. Her yiyeceğin içeriğindeki vitamin ve mineral seviyesi, vücutta yarattığı etki birbirinden farklı olduğu için örnek sporcu beslenmesi buna göre şekillenmelidir. Kişinin hangi sporu, ne sıklık ve zorluk seviyesinde yaptığı, hedeflediği vücut değişimi gibi durumlar spor için beslenme programı oluştururken göz önüne alınmalıdır. Ancak bunların yanı sıra spor yapanların uzak durması gerekenler bazı besinler vardır. Siz de egzersiz öncesi ve sonrası beslenme ipuçları ile tüketmemeniz gereken gıdaları öğrenerek performansınızı daha iyi hale getirebilirsiniz.

Fit Bir Vücut için Hayatımızdan Çıkarmamız Gereken Besinler Nelerdir?

Üst düzey spor performansı yakalamak ve hedeflediğiniz vücuda daha hızlı bir şekilde ulaşmak için hangi besinlerden uzak durmalısınız? Sporcu diyeti içinde ne olmaz?

Fit bir vücuda sahip olmak için diyet listenize ya da spor yaparken beslenme listesine asla bu besinleri sokmayın:

  • Diyet kola da dahil asitli içecekler. İçindeki yapay tatlandırıcılar insülin hormonunu tetikleyerek yağ depolamaya başlarken gaz midenize zarar verebilir.
  • Beyaz ekmek işleme sürecinde sahip olduğu vitaminleri kaybeder. İnsülin ve enerji seviyesini hızla değiştirdiği için kilo artışına neden olur.
  • Alkollü içecekler şeker içerikli olmasa bile idrar söktürücü olduğundan elektrolit kaybına neden olur. Şeker içerenler kilo artışı yapabilir.
  • Şekerli ve meyveli işlenmiş yoğurtlar. Meyveli yoğurdu hazır alıyorsanız içeriğindeki malzemelerden dolayı insülinin dalgalanması yaratır.

Spor öncesi beslenme saatinde bunları yemeyin:

  • Gaz yapan ve geç sindirilen gıdalar: Baklagil, kuruyemiş, kızartma, baharat ve acı, çiğ halde karnabahar, lahana, turp ve pancar
  • Su tutan yiyecekler: Aşırı tuz, işlenmiş etler, kaşar ve tulum peyniri, turşu, konserveler, tereyağı, kakao ve hazır soslar) hardal, ketçap
  • Hantallık ve ağırlık veren yiyecekler: Aşırı yağlı olan tüm gıdalar geç sindirildiği için spor performansını direkt olarak etkiler.
  • Gluten içeren tahıllar: Şişkinlik yapıp kan şekeri dengesini bozar. Ham hali glutensiz olan yulaf ve kakao gibi besinlerde çapraz bulaşma nedeniyle gluten olabilir. Glutensiz ibaresi bulunan ürünler bu konuda güvenilirdir.

Yeterli beslenme için spor sonrası beslenme listesinde yer vermeyin:

  • Glisemik indeksi düşük karbonhidratlar: Patlamış mısır
  • Yetersiz protein ve amino asit içeren besinler: Öğün ve kişisel ihtiyacına göre değişebilir.

Spor ve Besin İlişkisi: Bir Sporcu için Beslenmenin Önemi Nedir?

Sporda beslenmenin önemi hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız antrenman kadar önemsemek gereken bir konudur. Spor yaparken doğru aksesuar ürünlerini kullanmak, bedenimiz için doğru besinleri almak kadar önemlidir. 

  • Yetersiz ve sağlıksız beslenen sporcu için performansında güç kaybı yaşamak en hafif sonuç olur. Kas kaybetmek, yağın artması, sakatlanma ve geç iyileşme gibi birçok sorun sporcu beslenme programı içindeki yiyecekler ile direkt olarak ilişkilidir.
  • Yeterli protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineralleri almak ne kadar önemliyse, fazlasından kaçınmak da spor beslenmesi için o kadar elzemdir.
  • Spor yapan insanlar daha fazla kaloriye ihtiyaç duysa da beslenme şekilleri vücudunun ne hale geleceğini direkt olarak belirler.
  • Kilo vermeyi hedefliyorsanız antrenmanlara güvenip çok dengesiz hazırlanmış sporcu diyeti listesi uygularsanız bir anda kas kaybı yaşadığınızı fark edebilirsiniz.
  • Kas yapmak, vücut şekillendirmek ya da güç kazanmak… Amacınıza uygun profesyonel sporcu beslenme listesi almalı ve titizlikle uygulamalısınız.
  • Antrenmanlarda kaybettiğiniz enerjinin yerine sağlıklı proteinler, lifli gıdalar ve karbonhidratlar ile konulması gerekir.

Sağlıksız Beslenme Nedir?

İnsanın vücudunun ihtiyacı olandan fazla veya az vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve yağ içeren yiyecekleri tüketmesi durumudur.

  • Sağlıksız beslenme meyve, sebze, tahıl, kuruyemiş gibi gıdalar yerine sağlıksız olan yüksek tuz, rafine şeker, yağ ve karbonhidrat içeren gıdaların yenmesi ile oluşur.
  • Sağlıksız beslenmenin sonuçları ve zararları sadece sporcular için değil, tüm insanlar için yıkıcı olabilir.
  • Sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkabilen şeker hastalığı olan diyabetin yanı sıra obezite, hipertansiyon, kalp krizi riski ve düşük bağışıklık sistemi gibi rahatsızlıklara yol açar.

Sporla beslenme düzeninizi oluşturmak için bir profesyonelden yardım alabilir ya da araştırmalar ile doğru gıdaları bulabilirsiniz. Antrenman kalitesini artırmak için beslenmenin yanı sıra ihtiyaç duyduğunuz tüm sporcu kıyafet ve ayakkabılarına da Barcin.com avantajı ile sahip olabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version