Menu
in

Tenis Kuralları ve Tenis Puanlama Sistemi

tenis kuralları ve tenis oyunu

Tarihi 13. yüzyıla kadar uzanan ve 1800’lerin sonlarında modern halini alan tenis oyunu kuralları günümüzde de büyük oranda geçerliliğini koruyor. 1890’larda koyulan kurallar sadece iki kez iki büyük değişikliğe uğruyor. 1908’den 1961’e dek servisi kullanan oyuncunun bir ayağının mutlaka yerde olması kuralı uygulanıyor, 1970’lerde ise tiebreak sistemi hayata geçiyor. Ek olarak teknolojiye dayalı yenilikler getirilse de bunlar köklü değişiklik olarak kabul edilmiyor. “Şahin Gözü” denilen sistemle her sette oyunculara belli sayıda itiraz hakkı veriliyor. Hakemin çizgiyi geçti veya geçmedi kararı oyuncuların itirazları doğrultusunda Şahin Gözü ile izleniyor ve hakemin kararı doğruysa oyuncu bir itiraz hakkını kaybediyor; hakem kararı yanlışsa ve oyuncunun itirazı haklıysa toplam itiraz hakkı sayısı korunuyor. Oyuncuların çoğu zaman set başına üç yanlış itiraz hakkı bulunuyor ve bu hakkını dolduran oyuncu bir sonraki sete kadar bariz bir hatadan şüphe duysa bile karara itiraz edip Şahin Gözü’ne başvuramıyor.

Tenis kuralları, kortu ölçüleri ve servis

Tenis, 78’e 36 feet(23,77’ye 10,97 metre) uzunluğunda alana oynanıyor. Teklerde 10,97 metrenin 8,23 metrelik kısmı kullanılırken çiftlerde kalan bölüm de oyuna dahil ediliyor. Tenis sahasına bakıldığında çiftlerde dahil olan bölüm en dıştaki iki uzun diktorgen olarak görülüyor. Servis alanı ise hem teklerde hem çiftlerde, teklerde kullanılan genişlik ölçüsüne sadık kalınarak fileden 6,40 metre uzunluğundaki bölümden oluşuyor. Ortadaki file ise 3.5 feet(1.07) metre yükseklikteki iki direğin arasına geriliyor ve kortun orta noktasında file yüksekliği 3 feet’e(0,914 metreye) kadar düşüyor. Oyun alanında görülen tüm çizgilerin 5 cm kalınlığında olma zorunluluğu bulunuyor. Teniste oyun servisle başlıyor ve ölçülerde bahsedilen servis alanına düşme zorunluluğu bulunuyor. Servis alanına değecek topun rakip sahaya giderken fileye temas etmesi durumunda ise servis tekrarlanıyor ancak hata olarak kabul edilmiyor. Bir oyuncunun üst üste iki hatalı servis kullanması durumunda ise rakibi puan kazanıyor. İki kez üst üste servis kullanılamamasına çift hata adı veriliyor. Topun havaya atılıp sert şekilde rakip alana yollanmasıyla kullanılan servis sonrası iki oyuncudan hata yapan taraf puanı kaybediyor. Servis atılırken oyun alanı çizgilerine basılmaması gerekiyor. Servis atıldığında top rakip alana değmeden karşılayan oyuncu temas ederse puan, servis atan oyuncuya veriliyor.

Teniste puanlama sistemi ve sayılar

Servisle başlayan oyundaki puanlama sistemi ise spora yeni başlayanlar için biraz zorlayıcı gözüküyor ancak puanların ve set sayılarının karışmaması için farklı sayılar kullanılıyor. 15, 30 ve 40 puan olarak adlandırılan ilk üç puanın ardından 40’ı bulan oyuncu dördüncü puanını da alırsa bir set sayısı elde ediyor. Eğer skorda 40-40 eşitlik olursa 40-40’tan sonra bir oyuncu üst üste iki puan alana dek oyun devam ediyor. 40-40’lık eşitlik deuce olarak adlandırılıyor. 40-40’lık eşitlikte ilk puanı alan oyuncu avantaj elde ediyor ve avantaj elindeyken bir puan daha alırsa sette bir sayı kazanıyor. Avantajı olan oyuncu puanı alamazsa tekrar “deuce” durumuna geliniyor. Bir sette 6 sayı alan oyuncu seti kazanıyor ancak setin mutlaka iki farkla kazanılması gerekiyor. 6 puanla kazanılan bir sette maksimum skor 6-4 oluyor. 6-5’te ise 7-5’lik set galibiyeti aranıyor ya da 6-6’lık eşitlik durumunda tiebreak uygulamasına gidiliyor. Tiebreak oyununu kazanan oyuncu seti de 7-6 kazanıyor. Tenis üç veya beş set üzerinden oynanıyor; üç setlik oyunda iki sete, beş setlik oyunda da üç sete ulaşan ilk oyuncu maçı kazanıyor. Teklerdeki tüm kurallar çiftlerde de istisnasız uygulanıyor.

Oyunda bir oyuncunun puan alabilmesi için bazı sabit koşullar bulunuyor:

– Eğer oyuncu servisi karşılayamazsa(servis alanına çarpan topa müdahale edemeze);
– Oyuncu topu rakip alana attığında çizgiler dahil olmak üzere oyun alanı sınırlarında tutamazsa;

– Topu rakip alana yollayamazsa ve top fileye takılırsa;

– İki kez üst üste kendi servisini rakip servis alanına ulaştıramazsa;
– Topa kendi alanında iki kez müdahale ederse;
– Vuruş sırasında fileye temas ederse;

Puan rakibine yazılır.

Tenis nasıl oynanır sorusuna temel kuralları öğrenerek cevap bularak Barcin.com online mağazası üzerinden tüm tenis ekipmanlarını ve aksesuarlarını güvenli bir şekilde satın alabilir ve tenis kariyerinize ister profesyonel ister amatör olarak başlayabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version