Menu
in

Triatlon Nedir? Nasıl Yapılır?

Triatlon Nedir? Nasıl Yapılır

Son yıllarda popülerliği giderek artan triatlon, dayanıklılık ve mental gücün ön planda olduğu ferdi olarak yapılan bir spor dalıdır. Geçmişi 1977 yılına kadar uzanan triatlon fikri, ABD Deniz Kuvvetlerinde Subay olan John Collins tarafından ortaya atılmıştır.  Collins ve arkadaşları Honolulu’da yapılan ve gerçekten zorlayan koşu, yüzme ve bisiklet yarışları hakkında kendi aralarında kritik yaparlar. Bu anda akıllarına üç yarışın birden tek bir organizasyonda toplanması fikri gelir ve bu fikri onaylayan 15 maceraperest ile yarışmaya başlanır. Yarışma oldukça zor olduğu için “Ironman” yani demir adam adı verilir. Bir sonraki senede tekrarlanan yarış o kadar çok ilgi çeker ki televizyon kanalları ve sponsor şirketleri sayesinde tüm dünyada izlenen ve milyonlarca lisanslı sporcuya sahip bir spor dalı haline gelir. İlk olarak 2000 Sydney Olimpiyat Oyunları’nda açılış sporu olarak yer alan bu dal hakkında merak edilen “Triatlon nedir ve nasıl yapılır?” sorularını sizler için derledik.

Triatlon Branşları Nelerdir?

Üç farklı spor dalının ara verilmeksizin birbiri ardına yapılmasıyla karakterize bir spor dalı olan triatlon, sınırları zorlayan adrenalin dolu bir deneyimdir. Triatlon branşları genellikle yüzme, bisiklet ve koşudan oluşur. Ancak belirli bir standart yoktur. Spor dalları koşullara göre farklılaşabilir. Örneğin yüzme yerini rafting’e bırakabilir. Cinsiyet ayırmaksızın 20-24, 25-29, 30-34 gibi beşerli yaş aralığına sahip yaş grupları 70-74 yaşa kadar uzayabilir. Triatlon mesafeleri ise uzun, orta, standart ve sprint olmak üzere dörde ayrılır. Bu kategorilerin mesafeleri ise şöyledir:

  • Sprint: 5 km koşu, 20 km bisiklet ve 750 metre yüzme
  • Standart: 10 kilometre koşu, 40 kilometre bisiklet, 1500 metre yüzme
  • Orta: 21.2 kilometre koşu, 90 kilometre bisiklet, 1900 metre yüzme
  • Uzun: 42.2 kilometre koşu, 180 kilometre bisiklet, 3800 metre yüzme

Triatlonda dereceler, her üç spor dalındaki sürelerin toplamına göre belirlenir.  Ayrıca dereceler hava ve zemin koşullarına göre de farklılık gösterebilir. En iyi derece için bir önceki sene aynı yerde ve aynı parkurda yapılan yarışmanın zaman toplamından daha az sürede yarışmanın bitirilmesi gerekir. Bir başka deyişle triatlon süreye karşı yapılan bir yarıştır. Triatlon sporcusuna triatlet denir. Triatlet, dayanıklılık becerisi oldukça yüksek ve disiplinli bir sporcudur. Zorlu parkurları ancak istikrarlı çalışması ile geçebilir.

Triatlon Sporu Kuralları Nelerdir?

Triatlon üç branştan oluştuğu için önce yüzme daha sonra bisiklet ve son olarak da koşu etaplarından oluşur. Her bir branş birbirinden farklı olduğu için her etap için farklı kurallar söz konusudur.

Yarışmacılar her üç spor dalı için tek bir sporcu kıyafeti giyer ve yarış numaraları kıyafetlerinin üzerinde görünür olmalıdır. Triatletlerin numaraları giysilerinin hangi bölgesinde taşıması gerektiği ise parkura göre farklılık gösterebilir. Triatlon Federasyonu tarafından belirlenen triatlon sporu kuralları şöyledir:

Yüzme:

Yüzme ile başlayan triatlon sporunda, yüzmek için deniz, göl, akıntısı az nehir, kanal ya da bu spor için özel olarak tasarlanmış havuzlar kullanılabilir. Belirli bir yüzme stili olmadığı için yarışmacılar diledikleri stilde yüzebilir.

Bisiklet:

Yüzme parkuru tamamlanır tamamlanmaz yarışmacılar bisiklet etabına geçer. Bu etapta yarışmacı yarış numarasına ek olarak bir güvenlik kaskı takmak zorundadır. Organizasyon komitesi yarışmacıların yüzme parkurunu bitirdikten sonra bisikletlerini alacakları noktayı önceden belirler. Yarışmacılar bu noktaya gelince ayakkabılarını giyer ve kaskını takarak yarışmaya devam eder. Ancak değişim bölgesinden çıkana kadar bisikletlerine binmeleri yasaktır.

10 metre kuralı:

Triatletler arasında en az 10 metre olması gerekir.  Öndeki yarışmacı rüzgârı karşıladığı için arkadaki yarışmacı rüzgâr çekiminden faydalanabilir, bu da haksız rekabete yol açar. Bir yarışmacının önündeki yarışmacıyla arasında 10 metre mesafe bulunması gerekir. Bu kural ihlal edilirse yarışma boyunca devriye gezen motorlu hakemler uyarıda bulunur. Kuralın tekrar ihlal edilmesi durumunda ise yarışmacı bir dakika bekleme cezası alır.

Koşu:

Koşu, yarışmanın son etabıdır. Bisiklet etabı tamamlandıktan sonra yarışmacılar bisikletlerini önceden belirlenen değişim alanına bırakır. Triatletler yarış numarasını önlerine takarak koşmaya başlar ve yine yarışma komitesince belirlenen alanlardan su ve yiyecek alabilirler. Bitiş hattına kadar koşmaya devam edilir ve bu hat geçildikten sonra hem koşu hem de triatlon tamamlanır.

Siz de triatlon sporu ile ilgileniyorsanız her üç spor dalı için düzenli olarak antrenmanlar yapmalısınız. Antrenmanlarınız için uygun spor giyim ürünlerine Barcin.com üzerinden ulaşabilir, avantajlı fiyat ve ödeme seçeneklerinden faydalanarak rahat ve konforlu spor yapmanın keyfini yaşayabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version