Menu
in

Ünlü Spor Giyim ve Ayakkabı Markalarının Logolarının Yıllar İçerisindeki Değişimi

Uzun yıllardır hayatımızda olan tanınmış spor giyim ve ayakkabı markaları, etkileyici ve konforlu ürünleri ile beğenimizi kazanıyor. Estetik ve özgün tasarım çizgilerinin her geçen yıl değiştiği ve geliştiği spor giyim sektörü, moda alanında da adından sıkça söz ettirmeyi başarıyor. Öyle ki, ünlü spor giyim markalarının ikon haline gelen logolarını hayatımızın her alanında görüyoruz. Peki bu ünlü logoların tarihsel serüvenini ne kadar biliyoruz? Gelin, ünlü spor giyim markalarına ait logoların yıllar içerisindeki değişimini beraber keşfedelim. 

Nike’ın Logosunun Değişimi 

Hepimiz Nike tarafından kullanılan ve “Swoosh” olarak adlandırılan logoyu yakından tanıyoruz. Çoğumuz bu logonun uzun süren sancılı bir tasarım sürecinden geçtiğini düşünsek de logo, Portland State Üniversitesi grafik tasarım öğrencisi Carolyn Davidson tarafından kısa sürede oluşturuldu. Marka için 5 farklı tasarım sunan Davidson’un “Stripe” olarak adlandırdığı ikonik logo, pek beğenilmese de kabul edildi. Öyle ki markanın kurucu ortağı Phil Knight’ın logo hakkındaki sözleri adeta tarihe geçti. Knight, swoosh hakkındaki ilk izlenimini “Bayıldım diyemem, ama zamanla severim.” sözleriyle ifade etmişti. 

2022’de 50. yılını kutlayan logo son haliyle yalnızca ikonik sembolü içerse de, markanın ilk logosu BRS harflerinin yer aldığı Blue Ribbon Sports’du. 1964-1971 yılları arasında kullanılan logo, 1971 yılında yerini yenilenen markayla birlikte Nike ve Davidson’un ikonik tasarımının birleşimine bıraktı. Yıllar içinde renk ve konumlandırması değişse de markanın logosunda da bu ikili yer almaya devam etti.

adidas’ın Logosunun Değişimi 

Adolf Dassler tarafından küçük ve bağımsız bir spor giyim şirketi olarak kurulan adidas, kurucusunun adını taşımaktadır. İkonik üç çizgili logosu ile aklımıza kazınan adidas, kurulduğu ilk günlerde Dassler kelimesinin yer aldığı arma stilindeki logoyla hizmet hayatına başladı. 1924 yılında kullanılmaya başlayan bu logo, 1949 yılında yerini ilk kez adidas ibaresinin bir krampon ve kurucunun adıyla birlikte yer aldığı çizgisel logoya bıraktı. Bu ilk logo, klasik tasarımlara sahipti.

1950 yılında siyah bir dikdörtgen içinde beyaz “adidas” yazısının olduğu logoya geçiş yapan marka, 1971 yılına kadar bu logoyu kullandı. 1967 yılında dikdörtgen arka plan ortadan kaldırılarak “adidas” yazısı siyah hale getirildi ve alternatif bir logo eklendi. 1971 yılında markanın ürün çeşitliliğini ifade eden 3 yapraklı ve 3 çizgili ikonik logo kullanılmaya başlandı. 1991 yılında tasarlanan hepimizin tanıdığı logoyla birlikte markanın en tanınan logosu hayata geçirilmiş oldu. 2002 yılında yuvarlak zeminde yer alan ve negatif alan tasarımı kullanan logoyla birlikte şirket, yaygın olarak 3 çizgili logoyu kullanmaya devam etmekte. 

Puma’nın Logosunun Değişimi 

Hız, dayanıklılık ve çevikliği yansıtan Puma logosu, markanın kurucusu Rudolf Dassler’in oğlunun arkadaşı Lutz Backes tarafından tasarlandı. Dassler’in üniversite yıllarındaki “Puma” lakabından ilham alan ve spor giyim ürünlerinin sahip olması gereken dinamik özellikleri yansıtan logo, yıllar boyunca küçük değişimler gösterse de ikonik Puma ikonuna sadık kalındı. 

Logonun tasarımcısı ilk örneklerde bir pantere yer vermek istese de Dassler, kendisine takılan lakap sebebiyle logoda bir pumanın yer alması gerektiğinde ısrarcıydı. Bu sebeple logodaki panter çiziminin kulak ve patileri revize edilerek nihai halini aldı. Özgün tasarımı ve estetik özellikleriyle Puma, günümüzde en çok tercih edilen spor giyim markalarından biri haline gelmeyi başardı. 

New Balance’ın Logosunun Değişimi 

Kuruluşu 1900’lü yılların başına dek uzansa da, markanın ünlü logosu 1972 yılında tanıtıldı ve günümüze kadar yalnızca ufak değişimlere uğradı. Logonun tasarımcısı Starbucks gibi ünlü markaların da logosunu tasarlayan Terry Heckler’di. Marka isminin baş harflerini alan ve hızı betimleyen kanat kesiklerine sahip olan logoda günümüze kadar renk değişimi ve kanat kesiklerinin sayısının azaltılmasına gidildi. 

Logonun günümüzdeki son halinde NB harflerinin altında yer alan “New Balance” ibaresi de kaldırıldı. Üstün konfor özellikleriyle tanınan New Balance, spor giyim markaları arasında köklü bir geçmişe sahip olmasına rağmen logosunda en az değişime giden markalardan biri olarak tanındı. 

Converse’in Logosunun Değişimi

Marcus Mills Converse tarafından 1963 yılında kurulan Converse, kurulduğu günden bu yana logosunda ikonik bir beş köşeli yıldıza yer verdi. Üstün kalitenin bir simgesi olan bu yıldız, kurucunun soyadıyla birlikte günümüze kadar farklı şekillerde markanın ürünlerinde yer aldı. İlk logoda dikdörtgen bir zemin üzerinde solda yıldız ve sağda “Converse ibaresi yer alırken, ilerleyen yıllarda All Star serisinin piyasaya sürülmesiyle birlikte yıldız ve marka adının konumlandırılmasında da değişikliklere gidildi. Chevron adı verilen işaretin de dahil edildiği 2007 yılından bu yana marka, logolarını farklı ürün serilerinde kullanmaya devam ediyor. Özellikle ikonik, Converse ayakkabılar, efsane haline gelen All Star logosuyla moda dünyasında iz bırakan bir ürün olma özelliği taşıyor.

Yorum Yazın

Exit mobile version