Genetik miras, vücut şeklini ana hatlarıyla belirleyen en önemli etkenlerden biridir. Hayatınızda düzenli olarak egzersiz yapıp diyet uyguladığını fakat bir türlü kilo veremediğini söyleyen birileri var mı? Peki karbonhidrat ağırlıklı beslendiği halde asla kilo alamadığından şikayetçi olan tanıdıklarınız var mı? İşte bu kişiler, genetik kodların vücut tipi üzerinde ne denli belirleyici olduğunun canlı birer kanıtıdır. Peki bu durum sizi genetik özelliklerinize mahkum edip hayal ettiğiniz vücuda erişme amacından uzaklaştırmalı mı? Elbette hayır! İşe vücut tipleri hakkında bilgi sahibi olarak başlamanız gerekiyor. Vücut tipleri, fiziki niteliklerine göre ektomorf, endomorf ve mezomorf olmak üzere 3 ana grupta toplanıyor. Peki sizin vücut tipiniz hangisi? Merak ediyorsanız keşfe başlayın!
- Ektomorf
İnce eklem yapısı, uzun ve yağsız kas liflerine sahip olan ektomorflar, hızlı çalışan metabolizmaları sebebiyle kilo almakta zorlanırlar. Dar omuz yapısı ve çelimsiz kollar ile öne çıkan vücut yapısı, narin kas yapısıyla oldukça kırılgandır. Uzmanlar, ektomorfların uykudaki kas yıkımını önlemek için uyumadan önce beslenmesi gerektiğini belirtiyor. Eğer siz de bir ektomorf iseniz; kilo alabilmeniz için günlük olarak harcadığınız kalori miktarından daha fazlasını vücudunuza geri almanız gerekiyor. Peki ektomorfların egzersiz programı nasıl olmalı? İşte bu nokta kritik! Büyük kas gruplarını hedefleyen yoğun bir ağırlık antrenmanı, yüksek kalorili bir diyetle desteklenmelidir. Egzersizlerde tekrar sayısı minimumda tutulmalı ve fazla kalori harcamanın önüne geçebilmek için maksimum 1-2 kas grubuna odaklanılmalıdır. Kardiyo egzersizlerinden ise mümkünse uzak durulmalı veya egzersiz süresi kısa tutulmalıdır.
- Endomorf
Yuvarlak vücut hatlarına sahip olan endomorflar, yavaş metabolizmaları sebebiyle kolaylıkla kilo alma eğilimindedirler. Özellikle kol ve bacaklarda biriken yağ kitleleri sebebiyle kas yapısı belirsizdir. Kilo almaları hayli kolay olan endomorflar, aynı şekilde hızlı ve kolay bir şekilde kas kütlesi de elde edebilirler. Küçük görünen uzuvları, ektomorflara göre çok daha güçlü kaslara sahiptir. Endomofların egzersiz programı ise yağ yakımına odaklanan yoğun kardiyo antrenmanlarıdan oluşmalıdır. Haftada 3 kez 25’er dakika olacak şekilde uygulanan kardiyo antrenmanları, ağırlık antrenmanları ile birleştirilmelidir. Başlangıç hedefi kilo kaybı olmalı; vücut şekillendirme ise ikinci etapta hedeflenmelidir. Yüzme, bisiklet, koşu gibi nabzı yükselten kardiyo antrenmanları, protein ağırlıklı bir diyetle desteklenmelidir.
- Mezomorf
Mezomorfların vücut tipleri arasında genetik açıdan en şanslı grup olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kalın ve güçlü kemik yapıları, geniş omuzları, ince belleri ve düşük yağ oranları ile öne çıkan mezomorflar, doğal atletik yapısı sayesinde vücut geliştirme konusunda kolaylıkla uzmanlaşabilirler. Özellikle spora yeni başlayan mezomorflar, kas yapılarının ağırlık antrenmanlarına çok hızlı bir şekilde cevap verdiklerini fark ederler. Ektomorflara göre daha hızlı; endomorflara göre ise nispeten daha yavaş kilo alan mezomorflar, ağırlık ve kardiyo antrenmanlarını birleştiren bir egzersiz programı uygulamalıdırlar. Haftanın 3 günü olacak şekilde planlanan kardiyo egzersizleri, squat, deadlift, göğüs ve omuz presleri gibi ağırlık antrenmanları ile desteklenmelidir.
Genetik mirasınız, her ne kadar vücut şeklinizi belirleyen en önemli unsur olsa da; asla kaderiniz değildir. Doğru planlanmış bir egzersiz programı ve sağlıklı beslenme metodları ile vücudunuz üzerinde söz sahibi olabilirsiniz. Vücut tipinizin hangisi olduğuna karar verdiyseniz; geriye vücudunuzun ihtiyaçlarına göre bir egzersiz planı oluşturmak ve beslenme şeklinizi gözden geçirmek kalıyor.
Barcin.com, egzersizleriniz sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm ürünleri sizinle buluşturuyor. Hemen ürünlere göz atabilir ve tek tıkla siparişinizi oluşturabilirsiniz. Unutmayın; içinde yaşamak zorunda olduğunuz tek yer vücudunuzdur. Sporu hayatınıza dahil edin, fit ve sağlıklı bir beden için ilk adımı atın.