Menu
in

Yavaş Metabolizmayı Hızlandırmak için Öneriler

Metabolizması daha yüksek olan kişilerin, çok fazla enerjiye sahip olduklarını ve genellikle günlük olarak yavaş metabolizmaları olanlardan daha sağlıklı hissettiklerini biliyor muydunuz? İyi haber şu ki, günlük yaşam rutininizde uygulayacağınız bazı küçük değişikliklerle daha hızlı bir metabolizmaya sahip olabilirsiniz. Kilo kaybı söz konusu olduğunda, güçlü bir metabolizma sadece hedeflerinize ulaşmak için değil, aynı zamanda kısa sürede verim alabilmek için de anahtardır. Ne yazık ki, birçok diyet, kilo kaybı programı ve hareketsiz yaşam tarzı tam tersi bir etkiye sahiptir ve vücudunuzun kalori yakma yeteneğini düşürerek ideal kilonuza olan yolculuğunuzu olması gerekenden çok daha zor hale getirir. Bu nedenle, kilo vermekle mücadele ediyorsanız veya rakamların istediğiniz kadar azaldığını düşünmüyorsanız, bunun sebebi metabolizmanızın yeterince hızlı çalışmaması olabilir.  Yavaş metabolizmayı hızlandırmak nasıl mümkün olur? Değerlendiriyoruz >>>

Metabolizma Nedir?

Metabolizma, sizi hayatta tutmak için vücudunuzun içinde sürekli olarak devam eden tüm kimyasal süreçleri ve organlarınızın normal çalışmasını, (örneğin solunum) hücreleri onarma ve yiyecekleri sindirme gibi süreçleri ifade eden bir terimdir. Diğer bir deyişle metabolizma, gıdayı yakıta dönüştüren ve yakıtın ne kadar verimli kullanıldığını belirleyen karmaşık bir hormon ve enzim ağıdır. Gerçekleşen bu süreçler enerji gerektirir. Vücudunuzun bu kimyasal süreçleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu minimum enerjiye bazal metabolizma hızı (BMR) denir. BMR, yaş ve yaşam tarzına (beslenme, uyku, egzersiz) bağlı olarak vücudunuzun günlük enerji gereksinimlerinin % 40 ila % 70’ini oluşturur. Bu doğrultuda, “Yavaş metabolizma” daha düşük bir BMR olarak tanımlanır.

Metabolizma Hızınızı Artırmanın Faydaları

Metabolizma hızını artırmak hem zihinsel hem de fiziksel açıdan pek çok fayda sağlar. Bu doğrultuda daha hızlı bir metabolizmaya sahip olmanın en iyi nedenlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Daha fazla kilo vermeye yardımcı olur.
  • Daha huzurlu ve enerjik hissetmeyi sağlar.
  • Kan şekerini stabilize eder.
  • Dinlenme halinde bile vücudun yağ yakmaya devam etmesi mümkün olur.

Metabolizma Hızını Arttırmak İçin Öneriler

Genetik açıdan şanslı bazı kişiler, daha hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olabilir. Siz bu şanslı grupta yer almasanız da, bazı etkili değişiklikler yaparak hızlı bir metabolizmaya sahip olabilirsiniz. İşte metabolizmayı hızlandırmak için öneriler…

1. Daha Sık Yiyin

Yemek sonrası metabolizma, yiyecekleri sindirmek ve enerjiye dönüştürmek için daha hızlı çalışmaya başlar. Bu, metabolizma hızını artırmaya yardımcı olabilir. Diğer yandan kilo vermek amacıyla yapılan şok diyetler ve gün içerisinde sürekli aç kalma halinde vücut kendini korumaya alır ve enerji yakımını düşürerek yağ depolamaya başlar. Bu durum metabolizma hızının düşmesine neden olur.

Bu açıdan öğün atlamadan ve sağlıklı atıştırmalıklarla destekli, sık aralıklarla oluşturulan bir beslenme planı hem kilo vermek hem de yavaş metabolizmayı hızlandırmak için faydalı olacaktır.

2. Ağırlık Antrenmanı ve Aerobik Aktiviteleri Birleştirin

Kas yağdan daha fazla kalori yakar, bu nedenle kas kütlenizi arttırmak kilo vermenize yardımcı olur. Vücudun kas yoğunluğunu artırmak daha fazla enerji ihtiyacına paralel olarak metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ağırlık antrenmanı kas inşa etme ve mevcut kasları geliştirme açısından en etkili egzersizdir. Bunun nedeni, ağır bir şeyi kaldırdığınızda kasınızın aslında parçalanması ve daha önce olduğundan daha güçlü ve daha iyi olması için kendini onarmaya çalışmasıdır. Bu doğrultuda, metabolizmanızı hızlandırmak için tüm büyük kas gruplarını (bacaklar, kalçalar, sırt, karın, göğüs, omuzlar ve kollar) haftada 2 veya daha fazla günde çalıştıran ağırlık antrenmanları yapmayı hedefleyin.

Ağırlık antrenmanları ile güçlendirme çalışmaları yaparken aynı anda vücudun iskelet yapısını da güçlendirmeniz gerekir. Bu noktada, günlük egzersiz programında ağırlık antrenmanlarına yürüyüş, bisiklete binme, fitness, yüzme gibi aerobik aktiviteleri de eklemek kas tonusu ve vücudun genel zindeliğini iyileştirmeye, metabolizma hızını daha kolay artırmaya yardımcı olur.

3. Baharatların Gücünden Faydalanın

Kendilerine has tat ve aromalarıyla baharatlar, yiyeceklerin lezzetini arttırmak için hem pratik hem de düşük kalorili alternatifler arasındadır. Ayrıca bazı baharatlar, metabolizmanın hızlanması açısından oldukça etkili olacak doğal kimyasal bileşenler içerir. Özelikle kımızı acı biber, tarçın, zerdeçal, zencefil, kimyon ve karabiber kalori yakımını arttırarak daha hızlı bir metabolizmaya sahip olmanızı sağlayabilir.

4. Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Kalorileri işlemek için vücudunuzun suya ihtiyacı vardır. Vücut susuz kaldığında hücreler ve organlar gerektiği gibi çalışmaz ve bu durumda metabolizma yavaşlayabilir. Bu nedenle metabolizmayı hızlandırmak için günlük su tüketimini ihmal etmemek gerekir. Çünkü metabolizma söz konusu olduğunda, yeterli derecede su ve sıvı tüketimi ile daha tok hissetmek mümkün olur. Bu durum vücudun yakması gereken kalori sayısını azaltır ve vücut, su kaybını telafi etmek için çalışmak yerine enerjisini kalori yakmaya odaklar ve metabolizma hızı daha üst seviyeye çıkar.

Bu doğrultuda, vücudun sıvı dengesini ideal seviyede tutmak için yeterince su ve sağlıklı şekersiz içeceklerin yanı sıra doğal olarak su içeren taze meyve ve sebzeleri tüketmek faydalı olacaktır.

5. Dengeli Bir Uyku Düzeni Oluşturun

Metabolizma hızını etkileyen faktörlerden biri de hiç kuşkusuz uyku düzenidir. Yetersiz uyku, gün içerisinde yorgunluk ve halsizlik hissinin oluşması ve beraberinde kişilerde daha fazla kalori tüketme eğilimine neden olur. Ayrıca uykusuzluk, vücudun açlık – tokluk sinyallerini düzenleyen ghrelin ve leptin hormonlarının dengesini bozarak hem metabolizmanın yavaşlamasına hem de kilo alımına sebep olabilir.

Diğer yandan fazla uyumak da yine yorgunluk hissini artırır ve metabolizma hızını olumsuz etkiler. Bu nedenle, metabolizma hızını artırmak ve yağ yakarak kilo vermek istiyorsanız, dengeli bir uyku rutinine sahip olmalısınız.

6. Daha Aktif Olun

Yiyecek ve içecek yoluyla vücuda aldığınız maddeler metabolizmanızı kesinlikle etkileyebilirken hareket seviyeniz de aynı şekilde fark yaratabilir. Hareketsiz bir yaşam tarzı metabolizma hızının düşmesine neden olur. Diğer bir deyişle, her gün ne kadar aktif olursanız, metabolizmanız o kadar hızlı çalışacaktır. Bu nedenle metabolizma hızını arttırmak için, gün içerisinde daha fazla aktif olmaya ve daha çok hareket etmeye dikkat edin.

Metabolizma hızını artırmak için doğru beslenme ve uykunun yanı sıra gün içerisinde aktif olmak ve spor yapmak önemli bir role sahiptir. Bu doğrultuda, seçtiğiniz spor ve egzersiz türü ile ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm malzeme ve ekipmanları Barcin.com’da bulabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version