Menu
in

Yeni Başlayanlar için Koşu Rehberi

Yeni başlayanlar için koşu egzersizi zahmetli ve yorucu bir etkinlik olarak gözükebilir ancak belirli bir alışkanlık kazandıktan sonra koşu yapmak birçok kişi için vazgeçilemez bir rutine dönüşür. Düzenli bir program dâhilinde gerçekleştirilen koşu egzersizleri formda kalmanızı sağlayacağı gibi kendinizi daha iyi hissetmenize de yardımcı olur. Etkili bir koşu programı sayesinde postürünüzü düzeltebilir, vücudunuzdaki fazla yağlardan kurtulabilir ve günün stresini üzerinizden atabilirsiniz. Rahat bir çift ayakkabı ve hava koşullarına uygun spor kıyafetleri ile koşu yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Koşu egzersizinden verimli bir şekilde yararlanabilmek ve sakatlanma risklerini en aza indirebilmek için ise dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

Isınma Hareketlerini Uygulamayı İhmal Etmeyin

Isınma ve esneme hareketlerini uygulamadan koşuya başlamak sıklıkla yapılan hatalar arasında yer alır. Kasları, eklemleri ve tendonları koşu stresine mutlaka hazırlamak gerekir. Aksi halde kas krampları, eklem ağrıları ve tendon hasarları gibi olumsuz durumlar ile karşılaşılabilir. Ayrıca ısınma hareketini yapmadan uygulanan egzersizler, vücudun hamlamasına da neden olabilir. Tempolu koşu yaparken özellikle diz kapakları ve bileklere ekstra yük biner. Isınma hareketleri ile esneyen eklemler ve kaslar, vücudu binen yükün daha kolay bir şekilde sönümlenebilmesini sağlar. Kol, bacak, bel, omuz ve ayakları kapsayan temel germe hareketleri ile başlayabilir, ısınma hareketlerinin ardından yapabileceğiniz 10 dakikalık bir yürüyüş ile koşu temposuna kendinizi hazırlayabilirsiniz.

Koşu Programı Hazırlayın

Yeni başlayanlar için koşu programı düzenlemek hem yapılan sportif etkinliklerin hızlıca planlanabilmesini hem de lineer performans gelişiminin sağlanabilmesini kolaylaştırır. Yeni başlayanlar için haftada 4 veya 5 gün koşu yapmak yeterlidir. Koşu programınızı birer gün ara ile tempolu yürüyüş ve koşu şeklinde organize edebilirsiniz. Örneğin; pazartesi günü 40 dakika tempolu yürüyüş, salı günü 2000 metre koşu, çarşamba günü dinlenme, perşembe günü 40 dakika tempolu yürüyüş, cuma günü tekrar 2000 metre koşu ve hafta sonu dinlenme şeklinde bir program hazırlayabilirsiniz. Yaşınıza, kilonuza, spor geçmişinize, kondisyonunuza ve hava koşullarına uygun olarak yürüyüş ve koşu sürelerini değiştirebilirsiniz.

Performansınızı Kademeli Olarak Yükseltin

Sakatlık risklerini en aza indirebilmek ve koşu egzersizlerinden üst düzey verim alabilmek için kademeli koşu programını uygulayabilirsiniz. Yeni başlayanlar için yüzde on kuralı oldukça sağlıklı ve etkili bir yöntemdir. Haftalık koşu programınıza her hafta yüzde on daha fazla mesafe ya da süre ekleyebilir, böylece performansınızı kademeli olarak yükseltebilirsiniz. Örneğin; ilk hafta 2000 metre koşuyorsanız bir sonraki hafta 2200 metre mesafe koşun. Aynı şekilde 40 dakikalık tempolu yürüyüşlerinizi bir sonraki hafta 45 dakikaya çıkarın. Bu sayede hem programdan geri kalmamış olursunuz hem de vücudunuzu daha yoğun antrenmanlar için hazırlayabilirsiniz.

Doğru Giysileri ve Ayakkabıları Tercih Edin

Ayakkabı ve giysi seçimi sağlıklı bir koşu için oldukça önemlidir. İklim koşullarına, hava durumuna, zemin tipine uygun ayakkabıların ve spor kıyafetlerinin tercih edilmesi koşuculara büyük avantajlar sunar. Özellikle soğuk havalarda termal içlik, atlet, tişört ve rüzgârlık gibi katmanlı giyim tarzını tercih etmek vücudunuzun soğuktan uzak tutulabilmesini sağlar. Özel taban yapısı ile zeminden gelen şokları hızlıca üzerine çeken koşu ayakkabıları ise güvenli ve konforlu adımlar atabilmenizi kolaylaştırır. Ayağınızın yapısına uygun ayakkabıların seçilmesine özen göstermekte de fayda vardır. Ayağınızın içe veya dışa basma eğilimi mevcutsa destekli ayakkabı modellerini kullanabilirsiniz.

Yeni başlayanlar için Koşu ve yürüyüş boyunca tercih edebileceğiniz spor giysilerine ve koşu ayakkabılarına güvenli alışveriş olanağı ve taksitli ödeme seçenekleri ile Barcin.com üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version