Menu
in

Zihin ve Beden Dengesi İçin Hatha Yoga’nın 5 Popüler Hareketi

Kişinin hem bedenen hem de zihinsel anlamda rahatlamasını sağlayan Hindistan menşeli bir egzersiz sistemi olarak tanımlanan yoga; içerisinde fiziksel hareketlerin yanı sıra meditasyon ve nefes tekniklerinin de kullanıldığı zihinsel bir yolculuktur. Beden, beyin ve ruh arasında bütünsel bir ilişki kurulmasını sağlayan farklı yoga çeşitleri bulunur. Dünya çapında en yaygın yoga çeşitlerinden biri Hatha yogadır. Peki, Hatha yoga nedir ne işe yarar? Sanskritçe güneş ve ay anlamına gelen kelimelerden oluşan Hatha yoga, diğer yoga çeşitlerine oranla daha yavaş tempoya sahip nefes egzersizleri, yoga pozları ve meditasyonun bir arada yapıldığı bir yoga türüdür. 1 seansın ortalama 45-90 dakika sürdüğü en yaygın Hatha yoga hareketleri nelerdir sorusunun cevabı için okumaya devam edin…

Setu Bandhasana

Her yoga çeşidi farklı pozları içerir. Peki, kaç tane yoga hareketi var? Binlerce farklı yoga pozu vardır ve her birinin vücut üzerinde farklı etkilere sahiptir. En yaygın yoga hareketlerinden biri olan ve enerji seviyesini yükselten, aynı zamanda omurga ve bacakları güçlendiren Setu Bandhasana hareketi için;

  • Yoga matına sırt üstü uzanın ve dizleri büküp ayak tabanlarını kalça genişliğinde açarak sağlam bir şekilde mata yerleştirin.
  • Kollarınızı gövdenin yanlarına alın ve avuç içlerinizi yere yapıştırın.
  • Derin nefes alarak ayak tabanlarını yere basın ve kalçanızı yukarıya doğru kaldırın. Bu hareket sırasında her bir omurgayı teker teker yukarı kaldırmaya çalışın. Kaldırabildiğiniz kadar kalçayı kaldırın ve yukarıda birkaç saniye bekleyin, derin bir nefes alın. Nefes vererek başlangıç pozisyonuna geri dönün.

Adho Mukha Svanasana

Sırt kaslarını çalıştıran, dizlerin arka kısmını açan ve kan dolaşımını hızlandıran Adho Mukha Svanasana için;

  • Yoga matının üzerine elleriniz ve dizleriniz üzerinde çökün.
  • Ayaklarınızın ve ellerinizin omuz genişliğinde açık tutmaya özen gösterin.
  • Bu pozisyondayken nefes vererek ters V şekli alıncaya kadar kalçanızı yukarı kaldırın. Dizlerin ve dirseklerin düz durmasına dikkat edin.
  • Kulaklarınız kollarınızın içine değinceye kadar boynunuzu uzatın ve bu pozisyonda birkaç saniye bekleyin, ardından başlangıç pozisyonuna geri dönün.

Uttanasana

Dizlerin arkasını ve baldırların esnemesini sağlayan Uttanasana için;

  • Ayak tabanları yere basacak ve birbirine yakın bir şekilde ayakta durun. Nefes alın ve nefes vererek aşağıya doğru gövdenizi indirin.
  • Kalçanızdan başınıza kadar uzanabildiğiniz kadar bir başka deyişle bacaklarınıza değebildiğiniz kadar değerek başınızla yere doğru uzanın. El parmak uçlarıyla yere dokunun ve ayak bileklerini arkadan kavrayıp birkaç dakika pozda kalın.
  • Ardından nefes alın ve nefes vererek başlangıç pozisyonuna dönün.

Vrikshasana

Dengenin sağlanması, bacak kaslarının güçlenmesi ve kollar ile sırt kaslarının esnemesine katkıda bulunan, aynı zamanda ağaç pozu olarak da bilinen Vrikshasana için;

  • Ayak tabanları yere basacak ve kollarınız gövdenin yanlarında serbest kalacak şekilde ayaklarınızı omuz genişliğinde açın.
  • Sağ ayağınızın tabanını sol uyluğunuzun içine yaslayın. Sol bacağınızın düz durmasına dikkat edin. Dengenizi sağladıktan sonra ellerinizi yavaşça başınızın üzerine doğru kaldırıp avuç içlerini birleştirin
  • Bu pozisyonda uzun ve derin nefesler alın, tüm vücut kaslarınızı sıkarak sırtınızın dik durmasını sağlayın. Bir dakika kadar bu pozisyonda bekledikten sonra önce ellerinizi yavaşça indirin ve ardından sağ bacağınızı indirin.
  • Kısa bir mola verip pozu diğer ayağınızla da yapın.

Tadasana

Duruş bozukluklarının giderilmesinde önemli rol oynayan ve bir diğer adı dağ duruşu olan Tadasana için;

Ayak parmaklarınız birbirine değecek ve topuklarınız ise birbirinden 2-3 santim kadar ayrı olacak şekilde ayakta durun.

  • Ellerinizi gövdenin yanlarına alın ve uyluk kaslarını sıkın.
  • Dizleriniz düz bir şekilde parmak uçlarında yükselin ve dengede kalmak için bakışlarınızı göz hizasında bir noktaya sabitleyin.
  • Bu pozisyonda iken kollarınızı yukarı doğru uzatın ve tüm vücudunuzu gerin. Yaklaşık bir dakika bu pozisyonda bekleyin ve nefes alıp nefes vererek başlangıç pozisyonuna dönün.

Denge, esneme, nefes alma meditasyon tekniklerinin bir arada yapıldığı yoga pozları için ihtiyaç duyduğunuz rahat ve konforlu spor giyim ürünleri ile yoga ekipmanlarına Barcin.com aracılığıyla sahip olabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version