Menu
in

Basketbolda Etkili Turnike Nasıl Atılır?

Her zaman söylemekte fayda var. Basketbol, eğitimi ve oynanması zor bir oyundur. Basketbolda öğrendiğiniz hareketleri en iyi şekilde yapabilmek ve vücudunuzu alıştırabilmek için 5000 defa tekrar etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Bu yüzden iyi turnike atmak istiyorsanız çok çalışmalısınız.

Turnike nedir?

Turnike basketbolun en temel atışlarından birisidir. Pivotların çember altında, olduğu yerden cama (panyaya) çarptırarak attığı “garanti basket” olarak adlandırılan atışın hareketli olanıdır. Esas amaç ise pota altına kadar top sürmeden belli mesafeyi geçmek ve çembere daha hızlı gitmektir.

Turnike adımları nelerdir?

Öncelikle turnike çemberin her yönünden gerçekleştirilebilir. Genel olarak basketbol okullarında öğretilen turnikeler sağ ve soldur.

Adımlamaya geçmeden önce adımlamanın, “hatalı yürüme” olarak değerlendirilmemesi için en çok dikkat edilmesi gereken konu, topa çift elle temas edildikten sonra atılacak ilk adımdır. Eğer ilk önce topa çift elle temas edip sonra adım atmaya başlarsanız bu “hatalı yürüme” olarak hakemler tarafından değerlendirilir.

Bugün sizlerle sağ ve sol turnikenin dışında tek ayak ve ortadan turnike atışının da inceliklerini de paylaşacağız. Fazla bilgi göz çıkarmaz değil mi?

Sağ

Sağ turnike çemberin sağ tarafından gerçekleştirilir. Turnike hareketini gerçekleştirirken iki adım atabilirsiniz. İlk adım sağ ve ikinci adım soldur. İlk adım potaya (çembere) yakınlaşmak için büyük ikinci adım ise çembere dengeli ve doğru açı ile sıçrayabilmek için küçük, bir diğer deyişle kısa atılmalıdır. İkinci ve sıçramanızı sağlayacak sağ adımı attıktan sonra sol dizinizi karnınıza kadar çekmeli ve dengenizi kurmalısınız.

Okuduklarımızı videomuz ile pekiştirelim!

Sol

Adından da anlaşılacağı gibi çemberin sol tarafından gerçekleştirilir.. Sağ turnikenin tam tersi olarak başlangıç adımı sol, çembere doğru sıçramayı gerçekleştiren adım ise sağ adımdır. Sol adımınızı atıp sıçrama pozisyonuna geçerken mutlaka arkada kalan sağ dizinizi karnınıza dik açı ile çekmeli ve dengenizi sağlamalısınız.

Sol turnikeye küçük videomuzda kısaca göz atalım!

Tek Adım

Turnike adımlamasında iki adım atma hakkına sahip olduğumuzdan bahsetmiştik. Tek adım daha çok pozisyona göre bir tercih meselesi diyebiliriz. İki adım hakkını kullanmadan sadece sıçrama veya atış yapmak için kullandığımız ikinci adımla yapılır. Sahanın neresinde olursanız olun sadece sıçrama adımı ile  tek adım gerçekleştirilebilir.

Orta

Çembere tam dik açı ile cam (panya) kullanmadan gerçekleştirilir. Eğer maç sırasında sahanın tam ortasından veya faul çizgisinden çembere doğru gidiyorsanız kullanabilirsiniz. Ortadan turnike hareketini gerçekleştirebilmek için iki adımlamayı da kullanabilirsiniz. Bitiricilik aşamasında cam (panya) yardımı alınmadığından dolayı kendinizi bu noktada geliştirmeniz gereken en önemli konu ise sıçradığınızda topu direkt olarak çemberin içine bırakabilmektir.

Salonda, parkta sahilde kısacası basket potası bulunan her yerde çalışabilirsiniz. Ancak çalışacağınız yerin zeminine göre doğru basketbol topunu ve doğru basketbol  ayakkabısı kullandığınızdan emin olmalısınız. Basketbola yeni başlayanların top seçimi için nelere dikkat etmesi gerektiğini aynı zamanda Çocuklara Basketbol Ayakkabısı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz!

Yorum Yazın

Exit mobile version