Menu
in

Beşiktaş’a 3 Yıldızı Getiren 15 Şampiyonluğun Hikayesi

Bitime 1 hafta kala Gaziantepspor maçıyla şampiyonluğunu ilan eden Beşiktaş, bugün formaliteden oynayacağı Osmanlıspor maçının ardından görkemli bir törenle hem göğsüne 3. yıldızı takmanın sevincini hem de kupayı 15. kez evine götürmenin büyük mutluluğunu yaşayacak.

Matematiksel olarak baktığımızda esasen bugün Beşiktaş 13. Şampiyonluğunu yaşadı. +2 şampiyonluğun hikayesi ise çok farklı. Bilindiği gibi 1959 yılı Türkiye 1. Ligi’nin başladığı yıl olarak kabul ediliyor. Bu hesaba göre Beşiktaş’ın şampiyonluk sayısı esasen 13 ancak 2002 yılında TFF aldığı bir kararla Beşiktaş’ın 1956-57 ve 1957-58 sezonlarındaki şampiyonluklarını da Yıldız Kriterleri dahilinde sayılmasına karar verince Beşiktaş da 15. şampiyonluğuna ulaşmış oldu.

Şimdi tüm bu bilgiler ışığında, Beşiktaş’ın lig tarihi boyunca aldığı tüm şampiyonlukları ve 3 yıldıza uzanan başarı hikayesini incelediğimiz yazımıza geçiyoruz.

1956-57 Sezonu

Beşiktaş o yıl 2 ligde aynı anda mücadele eder. İlki İstanbul Profesyonel Ligi’dir ve o ligi 5. olarak tamamlar. Mücadele ettiği diğer lig ise Türkiye Futbol Federasyonu’nun Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Türkiye’yi temsil edecek takımı bulmak için ilk kez düzenlediği Federasyon Kupası maçlarıdır. İşte bu ligde aldığı 8 maçta 7 galibiyet ve 1 beraberlikle şampiyon olur ve bu şampiyonluk Yıldız Kriterlerinin ilk şampiyonluğu olarak tarihe geçer.

1957-58 Sezonu

Beşiktaş’ın 2. şampiyonluğu ise 1958-59 sezonuna dayanır. Türkiye 1. Ligi’nin dışında kalan bu sezonda aldığı şampiyonluk ile Beşiktaş, 3. yıldıza giden yolda bir şampiyonluk daha almış olur.

1959-60 Sezonu

Beşiktaş, en yakın rakibi olan Fenerbahçe takımına tam 5 puan fark atarak Türkiye 1. Ligi’nin ilk resmi şampiyonu Beşiktaş olur. O dönemler 1 sezon boyunca her takım 38 maç oynardı ve ligler 20’şer takımdan oluşurdu. Bugün 1. Ligde yer almayan ama bir zamanlar sahalarda fırtına gibi esen onlarca takım vardı Beşiktaş’ın rakibi olan. Beykoz, Altınordu, Vefa, Feriköy, Karagümrük, Hacettepe… ve tabii ki Galatasaray ve Fenerbahçe. Beşiktaş hepsini geride bırakarak bu sezonun da şampiyonu olmayı başarır.

1965-66 Sezonu

Tarihler Beşiktaş’ın 4. şampiyonluğunu aldığı 1965-66 sezonunu gösterdiğinde liglerdeki takım sayısı düşürülmüş, 16 takımın toplamda 30 maç yaptığı bir sisteme geçilmişti. İlk 6 haftayı 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyetle geçirerek sezona pek de iyi bir grafikle başlayamayan Beşiktaş, sonraki haftalarda yakaladığı galibiyet serisiyle bitime 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan eder. Üstelik 1965-66 sezonunda Beşiktaş, Türkiye Kupası’nda ilk kez finale çıkmış ve kupada 2. olarak gayet iyi bir sezon geçirmiştir.

1966-67 Sezonu

Beşiktaş için 1966-67 sezonu sadece 5. şampiyonluğunu aldığı sezon olarak değil, iki Macar futbolcuyu renklerine bağladığı ve tarihinin ilk yabancı oyuncu transferini yaptığı sezon olduğu için de oldukça önemlidir. Ligin bitimine 1 maç kala Göztepe’yle oynadığı maçla şampiyonluğunu ilan eden Beşiktaş, son maçta Fenerbahçe’yle berabere kalsa da evine Ali Sami Yen’de aldığı kupayla dönmeyi bilir.

1981-82 Sezonu

Beşiktaş 1981-82 sezonuna kadar geçen 14 yılda kupaya hasret kalacağı ve kupayı ezeli rakipleri Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’a kaptıracağı zorlu ve uzun bir döneme girer. Şeytanın bacağının kırılacağı 1981-82 sezonuna gelindiğindeyse işi kolay değildir. Son 7 sezonda 3’ü üst üste olmak üzere toplamda 5 kez şampiyonluğa ulaşan Trabzonspor’la kıyasıya bir şampiyonluk yarışına girer Beşiktaş. Lig bittiğindeyse sadece 1 puan farkla şampiyon olan taraf siyah beyazlılar olmuş, hem 14 yıl süren hasrete hem de Trabzonspor’a dur diyebilmiştir.

Bu şampiyonlukla birlikte Beşiktaş, Türkiye 1. Ligi’ndeki dördüncü, toplamda altıncı şampiyonluğunu kazanmış olur.

1985-86 Sezonu

Tanju Çolak’ın Samsunspor formasıyla fırtınalar gibi estiği, 36 maçta attığı 33 golle gol krallığını kazandığı, Beşiktaş’ınsa Ali Gültiken, Metin Tekin, Feyyaz Uçar 3’lüsüyle muhteşem kadrosuna ulaştığı 1985-86 sezonunda bir kez daha şampiyon olur Beşiktaş. Bir önceki yıl şampiyonluğu averajla Fenerbahçe’ye kaptıran siyah beyazlı ekip, takım kadrosunda neredeyse hiçbir değişiklik yapmadan devam eder ve şampiyonluk kupasının kazanan taraf olur.

1989-90 Sezonu

Gordon Milne yönetimindeki siyah beyazlı takım, ucu ucuna kaçan 2 şampiyonluğun ardından 1989-90 sezonuna bomba gibi girer. Bol gollü geçen sezonda Feyyaz 28 golle gol krallığını ilan eder ve Beşiktaş, en yakın rakibi Fenerbahçe’ye 5 puan fark atarak kupayı kazanır. Üstelik Türkiye Ligi’nin en farklı galibiyet rekoru da bu sezonda kırılır. Kara Kartallar Adana Demirspor’la oynadığı maçta Ali-Metin-Feyyaz’ın golleriyle rakibini 10-0 yener ve yepyeni bir rekorun da sahibi olur. İşte o maçın golleri!

1990-91 Sezonu

Tanju Çolak, Hami Mandıralı, Rıza Çalımbay ve Aykut Kocaman gibi dev isimlerin harika gollerini izleyebildiğimiz yıllardı. O zamanlar Ali-Metin-Feyyaz üçlüsünün yanına müthiş golleriyle Mehmet Özdilek de eklenmiş, takım daha da güçlenmişti. Böyle güçlü kadroya da tabii ki bir şampiyonluk yakışırdı ki tam da öyle oldu.

1991-92 Sezonu

O yıllar Beşiktaş’ın en efsane yıllardır. Bol gollü, uzun galibiyet serilerinin alındığı harika yıllar… Beşiktaş her zamanki gibi gereğini yapar ve başarılı oyunuyla üst üste 3. Şampiyonluğunu ilan eder. Zaten o sıralar Beşiktaş’ın önünde durabilecek herhangi bir takım da yoktur!

Peki, 10. şampiyonluğunu kazanan Beşiktaş’ın başında kimler mi var? Elbette efsane başka Süleyman Seba ve teknik direktör Gordon Milne.

1994-95 Sezonu

Artık başa Christoph Daum geçmiş, Sergen’li, Ertuğrul’lu, Oktay Derelioğlu’lu takım, yeniden bol gollü bir sezona merhaba der. Sezon sonuna gelindiğindeyse Ertuğrul Sağlam’ın kol kralı olmasıyla Beşiktaş, 11. şampiyonluğunu kazanır ve 3 yıldıza bir adım daha yaklaşır.

2002-03 Sezonu

Galatasaray’ın 4 yıl üst üste şampiyon olup, UEFA ve Süper Kupaları aldığı fırtınalı yıllardır ve her takımda moraller bozuktur. Beşiktaş’ın aklında ise 2 şey vardır. Biri Galatasaray’ın yükselişine bir dur demek. İkincisi ise kuruluşunun 100. yılında şampiyonluk kupasını kazanmak. Mircea Lucescu yönetimindeki Beşiktaş, o yıl efsane bir sezon geçirdi ve aklındaki 2 şeyi de yaparak lig tarihinde 12. şampiyonluğunu ilan etti.

2008-09 Sezonu

34 karşılaşmadan 21 galibiyet, 8 beraberlik ve 5 mağlubiyetle dönen Beşiktaş o sezon sadece lig kupasıyla yetinmedi. Gözünü Türkiye Kupasına dikmişti ve alacaktı da. Finalde rakibi Fenerbahçe’ydi ve maçı 4-2’lik bir skorla kazanarak kupayı evine götürmeye hak kazandı. Böylece 1 sezona 2 kupa birden sığdıran Beşiktaş şampiyonlukta 13’ü de görmüş oldu.

2015-2016 Sezonu

2015-16 sezonu sadece şampiyonluklarla değil, Beşiktaş’ın ilkleriyle de anılan bir yıl olarak tarihe geçti. Mesela Beşiktaş, 1000. galibiyetini ligin ilk maçında, Mersin İdmanyurdu’na karşı alırken, 3000. golünü de Gökhan Töre ligin 5. haftasında Gençlerbirliği’ne karşı kaydeder. Oldukça verimli geçen sezon sonunda bir de şampiyonluk kupasını evine götüren Beşiktaş’ın 3. yıldız için önünde sadece 1 şampiyonluk kalır. Onun için de fazla beklemeyeceklerdir zaten.

2016-2017 Sezonu

Vee işte Beşiktaş’ın efsane bir sezon geçirerek göğsüne 3. yıldızı taktığı nihai sezona geldik. Hem sahip olduğu güçlü kadrosu hem de hedefe kilitlenmiş oyuncularıyla şampiyonluk için oynayan bir Beşiktaş vardı bu sezon. Sadece duygusal olarak değil matematiksel olarak da Beşiktaş’ın oldukça başarılı bir sezon geçirdiğini söylesek abartmış olmayız. Hatta şöyle ki Türkiye lig tarihinde alınan en yüksek puan 83 iken Beşiktaş bu sezonu 77 gibi gayet yüksek bir puanla kapattı.

Şampiyonluğun belli olduğu, son maça istinaden atlanmaması gereken bir detay ise maç otobüsüyle ilgili. Beşiktaş o maçta şampiyon olacağına o kadar emindi ki 2 yıldızlı takım otobüsüyle gittiği Gaziantep deplasmanından 3 yıldızlı otobüsle dönerek şov yapmayı ihmal etmedi.

Şampiyonluğun ilan edildiği son maçın golleri maç sonrasındaki sevinci bir kez daha hatırlayalım!

Şampiyonluğun çok yakıştığı Beşiktaş’ı gönülden kutlar, daha nice şampiyonluklar dileriz.

Yorum Yazın

Exit mobile version