Denge diski ve denge tahtası temel olarak belli kas gruplarını hedefleyen ve en önemlisi denge antrenmanlarının tamamlanmasını sağlayan etkili egzersiz malzemeleridir. Her ikisi de aynı amaca yönelik hazırlanmıştır ancak farklı çalışma şekilleri ve kullanım amaçları da vardır. Malzeme açısından farklı üretilen denge tahtaları, adında anlaşılacağı üzere genellikle tahtadan yapılır ve bir de top yardımıyla kullanılır. Denge diskleri ise tek parçadan oluşur ve ayakta kullanabileceğiniz gibi oturarak da farklı antrenmanlarda değerlendirebilirsiniz.
Dengenizi iyileştirmek için yararlanabileceğiniz bu egzersiz malzemeleri evde kulanım için en uygun yardımcılardır. Herhangi başka bir aksesuar gerekmeden kullanılır ancak daha gelişmiş antrenmanlar için dumbell gibi ağırlıklarla direnç artırılabilir. Peki denge tahtası ve denge diski nedir, nasıl kullanılır ve ne gibi farkları vardır? Bunlar gibi tüm merak edilen soruların yanıtlarını bulabileceğiniz denge ekipmanları rehberine göz atabilirsiniz.
Denge Tahtası Nedir?
Denge tahtası veya sallanma tahtası olarak da adlandırılan bir denge tahtası, birkaç fonksiyonel egzersiz yapabileceğiniz bir eğitim aracıdır. Denge tahtası, genel olarak denge eğitimi yapmak için kullanılan bir üründür. Hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından kullanılan denge tahtaları, genellikle ahşaptan yapılır ve farklı şekillere sahip olabilir. Bir denge tahtasını keyifli vakit geçirmek için de kullanmanız mümkün, bununla birlikte bazı terapistler terapi amacıyla da denge tahtalarını tercih edebilir. Denge tahtası özellikle yoga stüdyolarında yaygın olarak kullanılan bir araçtır.
Farklı amaçlar için kullanabileceğiniz kavisli ahşap denge tahtası çeşitleri oldukça popülerdir. Mantar rulo gibi üzerinde dengede durmanız gereken sörf veya kaykay şeklindeki denge tahtaları da popülerdir. Denge tahtaları genel birim olduğundan çeşitli varyantlarda bulunabilir.
- Kavisli denge tahtası: En popüler türdür ve yoga denge tahtası olarak da bilinir. Kavisli bir tahtadan oluşur. Bu denge tahtası çocuklar tarafından kullanılır ancak yetişkinler de kullanabilir. Örneğin, bu spor malzemeleri stabilite ve denge eğitimi veya yoga egzersizleri yapmak için tercih edilir.
- Mantar rulolu denge tahtası: Bu mantar rulolu kaykay şeklindeki denge tahtası çok popülerdir. İç bükey şekli sayesinde zeminde sağa sola hareket ettirilebilir. İşin püf noktası, verilen rulo üzerinde dengede kalmak ve soldan sağa hareket etmektir. Eğlenceli bir meydan okuma olabilir, ancak kaykaycılar veya kayakçıların pratik yapması için de oldukça uygundur. Oyuncak olarak da tercih edilen spor ekipmanları arasında yer alır. Özellikle yaklaşık 10 yaşından itibaren çocuklar için eğlenceli aktivite planlanmasına yardımcı olur. Yetişkinler de tadını çıkarabilir, böylece mantar rulolu denge tahtası ile tüm aile vakit geçirebilir.
- Yuvarlak denge tahtası: Çokça gördüğünüz bir diğer denge tahtası, altında yarım top bulunan yuvarlak bir tahtadır. Aynı zamanda dengenizi korumanız da ana amaçlardan biridir. ‘Kavisli’ tahtadan farklı olarak ön, arka, sol ve sağ şeklinde tüm yönlere hareket edebilirsiniz. Oyuncak olarak da son derece eğlencelidir, ayak bileklerinizi dayanıklı hale getirmek için de idealdir.
Denge tahtası, fonksiyonel eğitim için iyidir. Adından da anlaşılacağı gibi esas olarak denge eğitimi için kullanılır. Örneğin, egzersizler için dengeye ihtiyaç duyan jimnastikçiler genellikle jimnastik denge tahtası adı verilen bu aksesuardan yararlanır. Denge tahtasının farklı kullanım amaçları ve etki ettiği vücut bölümleri vardır.
- Karın kasları: Bacaklarda bulunan pek çok kas grubunu hedefler, ancak karın kaslarını da güçlendirir ve daha iyi bir duruş sağlar. Herkesin denge egzersizleri yapması önerilir. Sırt problemleri ve diğer yaralanmalar için de direnç sağlar.
- Ayak bileği ve diz stabilitesi: Tahta üzerinde ayakta egzersiz yaptığınızda ayak bileğinizin stabilitesini artar. Bu hemen hemen her sporda işe yarar ve birçok yaralanmayı önleyebilir. Özellikle güçlü sporcular arasında, örneğin squat sırasında daha fazla stabiliteye sahip olmak için çok fazla çalışma yapılır. Ayak bileği stabilitesine ek olarak diz stabilitesi için de iyidir.
- Denge ve koordinasyon: Tabii ki bir denge tahtası ile antrenman yaparken daha iyi bir denge elde edersiniz. Aynı zamanda motor becerilerinizi ve koordinasyonunuzu geliştirmek için iyi bir eğitimdir.
- Fizyoterapi: Fizyoterapide bir denge tahtası da sıklıkla kullanılır. Duruşunuzu, dengenizi ve kaslarınızı güçlendirdiği için belirli yaralanmalardan kurtulmanın etkili bir yoludur.
- Ağırlık çalışması: Denge tahtası, kuvvet egzersizleri yaparken mükemmel bir araçtır. Özellikle kendi vücut ağırlığınızla yaptığınız egzersizler bir denge tahtası yardımıyla daha etkili ve ağır hale getirilir.
Denge Diski Nedir?
Denge diski, fitness antrenmanlarında core, denge ve esneme egzersizleri için temel olarak kullanılabilen bir yastıktır. Stabilite diski, yalpalama diski ve denge pedi olarak da bilinir. Bu şişirilmiş diskler, insanların propriyosepsiyon olarak bilinen hareket ve pozisyon yetilerini yeniden kazanmalarına yardımcı olmak için rehabilitasyon egzersizlerinde kullanılır. Ayrıca dengesini korumak veya geliştirmek isteyen yaşlılar tarafından da tercih edilir. Denge diskinin üçüncü kullanımı, sandalye olarak kullanmaya benzer, aktif oturma için bir koltuk minderi gibidir.
Denge egzersiz diski, 13 ile 14 inç çapında şişirilmiş bir yastık şeklindedir. Genellikle plastik veya kauçuktan yapılırlar. Disklerin genellikle düz bir tarafı ve bombeli bir tarafı vardır. Ancak bir kısmı çukur ya da küçük çıkıntıları olabilir. Diskin üzerinde dururken veya otururken herhangi bir tarafı seçebilirsiniz. Bir hava pompası dahildir, böylece istediğiniz formda şişirebilirsiniz. Denge diski şişen bir model ise ağırlık limitini kontrol etmeniz gerekir. Çoğunun 150 kilonun üzerinde bir ağırlık limiti vardır.
Birçok spor eğitmeni ve fizyoterapist, kullanıcıları bir denge diski veya benzer şekilde dengesiz bir yüzey üzerinde egzersiz yapmaya teşvik eder. Ucuz ve taşınabilir oldukları için evde egzersiz yapmak için ideal aksesuar seçenekleridir.
Denge diski üzerinde egzersiz yaptığınızda hem çekirdek kaslarınız hem de bacak kaslarınız, aynı egzersizleri sabit bir yüzeyde yapmaktan daha fazla çalışmak zorunda kalır. Aynı kas aktivasyonunu daha düşük bir yükle (daha hafif bir ağırlık kaldırarak veya daha az tekrar yaparak) elde edebilirsiniz. Ayrıca, eski bir egzersiz rutinine yeni bir soluk getirmenize yardımcı olabilecek yeni yollarla kaslarınızı çalıştırabilirsiniz.
Denge Tahtası ve Denge Diski Arasındaki Farklar Nelerdir?
Her iki denge aracı da dengenizi iyileştirmek ve bacaklarınızı kuvvetlendirmek için yapılır. Birçok antrenman çeşidiyle birleştirilebilirler ve en önemlisi rehabilite merkezlerinde çok faydalıdırlar. Ancak küçük de olsa iki denge egzersizi ekipmanı arasında küçük farklar vardır. Bu farklar ise şöyle sıralanabilir:
- Disk, daha çok şişirilebilen malzemelerden yapılır ve dayanıklılığı oldukça yüksektir. Şişirmeyi siz yapacağınız için istediğiniz yükseklikte ayarlama şansınız vardır. Tahta ise çok çeşitlidir ve düz, iç bükey ve yuvarlak formlarda sunulur. Her biri 100-150 kilo taşıma kapasitesi sunan modellere sahiptir.
- Diskte ayakta da durabilirsiniz, ancak daha çok oturma pozisyonları ön plandadır. Denge tahtası ise çeşidine göre farklı antrenmanlar sunar. Geneli için ayakta durmanız gerekir.
- Disk çeşitleri masaj özellikli yüzeylere sahiptir ve bu sayede kan akışını hızlandırmak için idealdir. Tahta ise tamamen düz ve kaymaz yüzeylerden oluşur.
- Tahta altında topa benzer cisim bulunur ve ayaklarınızla yön vermeniz gerekir, ayrıca bazı modeller sağa-sola hareket edebilirken bazıları her yöne hareket ettirilebilir. Denge diskinde ise hava hareket etmenize yardımcı olur.
- Egzersiz veya oturma için dengesizlik sağlayan diğer öğelerle (denge tahtası veya egzersiz topu gibi) karşılaştırıldığında, bir denge diski ucuzdur ve taşınabilirdir. İster egzersiz ister oturma için kullanın, temizlenmesi ve saklanması kolaydır. Denge tahtası fiyat açısından daha geniş bir aralığa sahiptir, bunun sebebi ise modellerinin ve malzemelerinin çok fazla olmasıdır.
Siz de denge antrenmanlarınızı daha etkili bir şekilde tamamlamak ve antrenmalarınızın direncini artırmak isterseniz, Barcin.com aracılığıyla ihtiyacınız olan spor ekipmanlarına ulaşabilirsiniz.