Menu
in

Kas Ağrısı Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kas Ağrısı Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Vücudun hareketini sağlayan temel yapı olan kaslarda, zaman zaman geçici veya uzun süreli ağrı hissi oluşabilir. Yanma gibi bir sızı veya sert bir ağrı şeklinde tarif edilebilecek rahatsız edici hisler, çoğunlukla kemik ağrısı ve eklem ağrıları ile karıştırılabilir. 

Kas Ağrısı Nedir? 

Kas ağrısı, yumuşak dokuda meydana gelen rahatsız edici histir. Zorlamalar veya laktik asit birikimi gibi nedenlerden kaynaklanır. Romatizma, fibromiyalji, yorulma, vitamin eksikliği, mineral yoksunluğu, tiroid bozukluğu gibi nedenler de kas ağrısı arasında sayılır. D vitamini ve magnezyum mineralinin eksik olduğu durumlarda kas ağrısının yoğunlaştığı fark edilir. Özellikle uzun süreli ağrılarda, uzman desteği alınarak kas ağrısının sebebinin öğrenilmesi ve tedavi için yol haritası çizilmesi önemlidir. Ancak kısa süreli kas ağrıları çoğunlukla ani hareketler, tutulmalar ve yoğun spor kaynaklıdır. 

Kas Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

En yaygın görülen kas ağrısı çeşidi, kasın aşırı kullanımına bağlıdır. Spor sonrası kas ağrısı olarak da anılan bu ağrı çeşidi, egzersiz gibi nedenlerle görülebilir. Spor kaynaklı ağrılar genellikle egzersizden ortalama 24 saat sonra yoğunlaşır. Özellikle hareketin çalıştırdığı kaslarda, bölgesel ağrılar baş gösterir. Birden çok bölgeye odaklanılarak spor yapıldıysa aynı anda farklı bölgelerde ağrı hissedilebilir. Kasın incinmesi, çok gerilmesi veya hareket nedeniyle bölgede laktik asit birikmesi ağrı sebebi olabilir. Ayrıca travma nedeniyle ağrı hissedilebilir. Tökezleme, düşme veya yanlış hareket nedeniyle incinen kaslar ağrıya neden olur. 

Stres ağrıları da kas ağrısı çeşitleri içinde yer alır. Gergin hissedildiğinde vücuttaki kaslarda da gerginlik oluşabilir. Ağrıya neden olan bu gerilimin daha çok hissedilmesi, stres sırasında salgılanan hormonlarla da ilişkilendirilir. 

Fiziksel hastalıklar, üşütme, grip gibi sorunlar kas ağrısı oluşturabilir. Vücuttaki enfeksiyon, kaslarda ve eklemlerde sızı oluşturabilir. Kaslarda yırtılma da kas ağrılarına neden olur. Sıradan kas ağrılarından daha ağır olan belirtiler, genellikle operasyonel müdahalelerle ortadan kaldırılır. 

Kas Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Ağrının hissi genellikle tüm kas ağrısı çeşitlerinde aynıdır. Kas ağrıları hareket esnasında, dokunulduğunda veya dinlenirken hissedilebilir. Kas ağrısı belirtileri egzersizin yoğunluğuna, kasın zedelenmesine, inflamasyon düzeyine, bedenin hamlığına, vücudun vitamin ve mineral dengesine göre değişiklik gösterir. Düzenli spor yapan, mineral ve vitamin dengesine sahip kişilerde daha az spor sonrası kas ağrısı görülür. Kasın ağrıdığı bölümlerde sertleşme fark edilebilir. 

Kas ağrıları zaman zaman tendon ağrısı ile karıştırılabilir. Tendon, kasları kemiğe bağlayan yumuşak dokulardır. Dirsek, el bileği, parmak, uyluk ve topuk ağrısı değerlendirilirken kasın yanı sıra tendonların zarar görme ihtimali de göz önüne alınır. 

Kas Ağrısı Nasıl Geçer? 

Kas ağrısı hisseden kişi, öncelikle ağrının bölgesel mi yoksa yaygın mı olduğunu ayırt etmelidir. Yaygın ağrılarda vitamin eksikliği, romatizma gibi kronik hastalık ihtimalleri yüksektir ve uzmanlarca yapılacak testlerle sorunun incelenmesi gerekir. Bölgesel ağrılarda ise ağrının ne zaman ve nasıl başladığı düşünülür. “Travmatik bir etki söz konusu mu, hareket ne zaman artıyor veya azalıyor, dokunma ağrıyı artırıyor mu, bölgede sertlik hissediliyor mu?” gibi sorulara yanıt aranır. Örneğin, omuz ağrısı veya kalça ağrısı hisseden biri, eğer ağrının bir gün önce yaptığı egzersizden kaynaklandığını düşünüyorsa muhtemelen bölgede sertleşme hisseder ve hareketle ağrının yoğunlaştığını fark eder. Ancak bel veya boyun fıtığı nedeniyle bölgeye vuran bir ağrı varsa genellikle çekme hissi ile yayılan rahatsızlık da beraberinde gelir. Ayak ağrısı hisseden kişi ise gün boyu çok ayakta kaldığını fark edebilir, ancak topuk dikeni gibi farklı sorunlar nedeniyle de ağrı hissedilebilir. 

Tutulma ve yoğun kas kullanımı gibi akut sorunlardan kaynaklı ağrılarda açma germe egzersizleri, hafif ısınma hareketleri, ılık bir duş, bol su içme, masaj ve kas gevşetici önerilebilir. Travma nedeniyle oluşan ağrıda, düşme veya çarpma sebebiyle ağrıyan bölgeler olduğunda, dinlenme ve soğuk uygulama tavsiye edilir. Ağrı geçmiyor, devam ediyorsa muhakkak uzman görüşü alınır. Uzmanlar farklı görüntüleme yöntemleri, hasta görüşmeleri ve muayene sonucunda ağrı nedenini belirleyerek gerekli fizik tedavi, ilaç ve operasyon tedavilerini uygulayabilir. 

Spor sırasında doğru kıyafetlerin giyilmesi de ağrı ve zorlanma oluşmaması için önem arz eder. Koşu gibi sert hareketler ve bedenin şok etkisine maruz kaldığı egzersizler sırasında bedeni saran, kasları destekleyen spor kıyafetleri tercih edilebilir. Streç tişört ve tayt gibi koşu kıyafetleri için barcin.com’da yer alan modelleri hemen inceleyebilirsiniz. 

Yorum Yazın

Exit mobile version