Menu
in

Oryantiring Nedir, Nasıl Oynanır?

Oryantiring Nedir, Nasıl Oynanır kapak

Oryantiring, dayanıklılığa ve hızlı karar vermeye dayalı dış mekân aktivitelerinden hoşlanan bireylerin yoğun ilgi gösterdikleri spor dallarının başında geliyor. Oryanting, içinizdeki rekabetçi ruhu ön plana çıkarmayı ve doğayla iç içe olmanızı sağlıyor.

Oryantiring Nedir?

İsveççe “Orientering” kelimesinden dilimize geçen oryantiring, zamana karşı yapılan spor dalları arasında yer alıyor. Ancak bu sporun temel özelliklerinden biri olan harita kullanımı, aynı kategorideki diğer branşlar ile arasındaki en büyük farkı oluşturuyor.

Açık hava aktivitelerinden hoşlanan bireyler arasında popülaritesi son yıllarda giderek artan oryantiring yarışmalarının temelleri, 20. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor. İsveç ordusunda görevli Ernst Killander’in öncüsü olduğu spor dalına yönelik organizasyonlar, ülkemizde ise 1970’li yıllardan beri düzenleniyor.

Türkiye’deki oryantiring aktivitelerinin kökenleri incelendiğinde, 30 yıla yakın süre boyunca yalnızca silahlı kuvvetler nezdinde düzenlendiği görülüyor. 1999 yılında İstanbul ve Ankara’da kurulan topluluklar ise bu sporun halk arasında tanınırlığının artmasındaki en önemli kilometre taşları olarak nitelendiriliyor.

Oryantiring Nasıl Oynanır?

Oryantiring sporu, sınırları önceden belirlenmiş ve haritaya işlenmiş ormanlık alanlarda gerçekleştiriliyor. Kayak takımı, dağ bisikleti gibi ekipmanlar kullanılarak yapılan türleri olsa da ülkemizde ağırlıklı olarak koşu disiplinine özgü yarışmalar gerçekleştiriliyor.

Başarı şansı yer-yön bulma ve harita okuma becerilerinin gelişmişliği ile doğrudan bağlantılı olan oryantiring yarışmasında dereceye girenler, parkuru bitirdikleri zamana göre belirleniyor. Ayrıca yarışmacıların haritada işaretli kontrol noktalarının veya daha doğru bir ifadeyle hedef bayrakların tamamından geçmeleri de gerekiyor. Genelde turuncu ve beyaz renklerle belirgin hale getirilen bu noktaların hepsine ulaşamayan yarışmacılarsa diskalifiye ediliyor.

Yarışmacılar, haritada belirtilen hedef bayraklara en kısa sürede ulaşabilmek için aşmaları gereken yola kendileri karar veriyor. Tabii bu aşamada harita, pusula kullanımı kadar giysi ve ayakkabı seçimi de öne çıkıyor. Haliyle çoğu yarışmacı; engebeli, ıslak zeminli ve çalılarla kaplı kestirme patikaları daha kolay aşmak adına dayanıklı kumaştan üretilmiş uzun kollu tişörtler, pantolon ya da taytlar ile tabanı çivili koşu ayakkabılarını tercih ediyor.

Oryantiring Haritası Nasıl Çizilir?

Yarışmaların temelini oluşturan oryantiring haritası, ISSOM (Uluslararası Oryantiring Federasyonu Harita Komisyonu) tarafından belirtilen şartlara uygun olarak çiziliyor. Dolayısıyla bu iş için oryantiring eğitimi almış bireyler görevlendiriliyor. Ancak topluluklara ve federasyona ait web sitelerinde bulacağınız bilgilerle siz de kolayca antrenman yapacağınız alanı kapsayan bir harita oluşturabilirsiniz. Aynı kaynaklar vasıtasıyla ayrıca oryantiring etkinlik örnekleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Oryantiring haritalarında ölçeklendirme, 1:5.000 ila 1:25.000 aralığında oluyor. Yarışmanın düzenleneceği alanı kapsayan topografik haritada, bitki örtüsü ve yüzey şekilleri dışında katılımcıların işlerini kolaylaştırmak adına elektrik telleri, evler, su kanalları gibi unsurlar da işaretleniyor.

Haritanın doğru biçimde yorumlanabilmesi için yarışmacıların pusula kullanmalarına izin veriliyor. Fakat tecrübeli yarışmacılar, özellikle de yarışmanın düzenlendiği parkuru bilenler, bu haktan yararlanmadan doğrudan harita okumaya odaklanabiliyor.

Oryantiring Hakemi Ne Yapar?

2006 yılında kurulan Türkiye Oryantiring Federasyonu tarafından görevlendirilen hakemler, yarışmaların yönetmeliğe uygun düzenlenmesi sorumluluğunu üstleniyor. Daha yalın bir ifadeyle hakemler, yarışmanın başından sonuna kadar katılımcıların oryantiring kuralları çerçevesinde hareket edip etmediklerini gözlemliyor.

Örneğin; varış çizgisindeki hakemler, parkuru tamamlayan yarışmacıların ellerindeki kartları ya da elektronik cihazları inceleyerek hedef bayrakların kaçta kaçına uğradıklarını kontrol ediyor. İnceleme esnasında yarışmacının eksiği olduğu anlaşılırsa ya diskalifiye ediliyor ya da atladığı hedef bayrak sayısı oranında ceza puanı uygulanıyor.

Oryantiring hakemi olabilmek için federasyon gözetiminde açılan eğitimleri başarıyla tamamlamak gerekiyor. 18-45 yaşları arasındaki, herhangi bir sağlık sorunu veya suç kaydı bulunmayan, yarışmalardan men ya da hak mahrumiyeti cezası almamış her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, bu kurslara katılabiliyor.

Oryantiring yarışmalarında rakiplerinizi geride bırakmanızı sağlayacak tüm ürünler, kapıda ödeme ve ücretsiz iade gibi avantajlarla Barcin.com’da sizleri bekliyor!

Yorum Yazın

Exit mobile version