Spor, sağlıklı bir beden ve kaliteli bir yaşamın anahtarlarından biridir. Düzenli ve bilinçli bir şekilde spor yaparak mental ve fiziksel açıdan çok daha az sorunlu bir hayata sahip olabilirsiniz. Spor yaparken aynı zamanda eğlenceli zaman geçirmek, rekabetçi yanınızı beslemek, ekip ruhunu hissetmek de mümkün. Bunun için sayısız spor dalları arasından birini ya da birkaçını seçerek hobileriniz arasına dahil etmeniz yeterli.
Spor Dalları Nelerdir?
Peki, ilgilenebileceğiniz spor dalları nelerdir? Bunlardan hangileri sizin için en uygun? Bu sorulara yanıt bulabilmek için temel birkaç soruyu kendinize yöneltmelisiniz: Takım sporları mı, bireysel sporlar mı? İki ayrı felsefeyi ifade eden bu sorular, spor yaparken kendi başınıza ya da takım arkadaşlarınızla birlikte mücadele edeceğinizi belirler. Bireysel sporlar olarak; tenis, yüzme, koşu, bisiklet, atletizm gibi spor dalları sayılabilir. Takım sporları ise futbol, basketbol, hentbol, voleybol gibi rakiplerinizle bir ekip olarak mücadele ettiğiniz spor branşlarıdır. Tenis, yüzme ve atletizm gibi bireysel sporlarda kimi zaman takımlar halinde yarışsanız da çoğu kez performans anında kendi başınıza kalırsınız. Alacağınız sonuçlar kendi hanenize olduğu kadar takım hanenize de katkı sağlar. Ancak takım sporlarında ekip arkadaşlarınızla aynı anda performans sergilemeniz gerekir.
Sporcu kimliğiniz açısından hangi alana daha yatkın olduğunuz ilgilendiğiniz sporda sizi başarıya götüren kilit bir roldedir. Sporcu kariyerleri incelendiğinde bireysel sporlarda yıldızlaşan birçok oyuncunun takım sporlarında çok da başarılı olamadığını görürsünüz. Çoğu kez bunun aksi de geçerli olabilir.
Top İle Oynanan Sporlar Nelerdir?
Spor oyunlarını alt başlıklar altında toplarken bir diğer bakış açısı da top ile oynanan sporlar ve topsuz oynanan sporlar olabilir. Adından da anlaşılacağı üzere temel malzemenin top olduğu spor dalları top ile oynanan sporlardır. Futbol, basketbol, tenis, hentbol, golf gibi örnekler verilebilir. Topsuz oynanan sporlar ise top dışında bir araçla ya da doğrudan performansınıza bağlı spor branşlarıdır. Atletizm, dövüş sporları, kayak, motor sporları, dart, okçuluk şeklinde örnekler çoğaltılabilir.
Spor Dallarının Tarihçesi Nedir?
Spor evrensel bir dil olarak kabul görmektedir. Örneğin gol sevinci ya da son saniye basketinin taraflara verdiği his her coğrafyada aynıdır. Fakat bazı spor dallarının tarihçesi ülkelerin tarihiyle ve kültürel olgularla ilintilidir. Futbola benzer ilk oyun Çin’de keşfedilse, tenisin kökleri Fransa’ya uzansa da modern futbol ve tenis İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Basketbol ise ABD kökenlidir. İngilizlerin keşfettiği kriket, bu ülkede ve bu ülkenin sömürgesi durumundaki Güney Afrika, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde oldukça yaygındır. Günümüzde kriket sporu Hindistan’da zamanı durduran bir spor dalı iken Türkiye’de ve pek çok ülkede ilgi yok denecek kadar azdır.
Türkiye’de Bulunan Spor Dalları Nelerdi?
Ülkemizde oynana spor dalları dünyanın genelinde yaygın olanlar ile aynıdır. Futbol, basketbol, tenis, atletizm, yüzmenin yanı sıra jimnastik, judo, güreş, halter ve daha birçok spor branşı Türkiye’de rahatlıkla icra edilebilir. Bu spor dallarında tesis bakımından bir eksiklik bulunmazken kendinize takım arkadaşı ve rakip bulmanız oldukça kolaydır.
Binlerce Yıllık Geçmişiyle Olimpik Sporlar
Spor türleri gruplandırılırken kullanılan parametreler arasında olimpik spor dalları da söz konusu olabilir. 1900’lü yıllardaki kadar popüler olmasa da olimpik spor kavramı o spor dalının olimpiyatlarda yer alıp almadığı ile ilgilidir. Her olimpiyat oyunları öncesinde programda hangi spor türünün yer alacağı konusu tartışmaya açılır. Son yıllarda bu liste epeyce revizyona uğramıştır. Liste sürekli değişse de olimpik sporlar arasında geçmişi antik tarihlere kadar dayanan spor branşları hala yerini korumayı başarmıştır. Disk atma, uzun atlama, cirit, boks bilinen eski olimpik spor türleridir.
Takım sporları, bireysel sporlar ya da olimpik spor dallarından hangi branşı seçerseniz seçin, etkin performans için gereken doğru ekipmanı Barcin.com adresinde bulabilirsiniz.