Eski dönemlerden beri temel gıdaların başında gelen ekmek, tok tutma özelliği ile günlük beslenmenin vazgeçilmezidir. Genellikle arpa, çavdar, mısır, buğday gibi tahıllardan yapılan ve unun mayalanmasıyla hazırlanan bu besin, fırınlarda pişirilerek sofralardaki yerini alır. Ekmek türleri vücut için temel besin kaynakları arasında bulunur. Ayrıca ekmek çeşitleri, içeriğindeki %8 oranındaki protein ve yüksek karbonhidrat sayesinde vücuda gereken vitamini sağlar. Peki, ekmek tüketmek zararlı mı, günlük ekmek tüketimi nasıl olmalı ve sağlıklı ekmekler hangileri? Gelin bu konuda merak edilen tüm detayları hep birlikte keşfedelim.
Ekmek Zararlı mıdır?
Ekmek ürünleri karbonhidrat ihtiyacını karşılamak bakımından en önemli besin maddeleri arasındadır. Bu temel yiyecek; doyurucu olması, kompleks karbonhidrat içermesi, vitamin kaynağı olması ve düşük yağ oranı ile öne çıkar ve sıklıkla tüketilir. B1, B6 ve Niasin gibi bazı önemli B vitamini kaynakları çoğunlukla ekmekte bulunur. Bu nedenle beslenme rutininden ekmeği tamamen çıkarmak yetersiz beslenme sorununa yol açabilir. Buna ek olarak ekmeksiz beslenme; güçsüz hissetme, çabuk yorulma, mutsuz olma ve depresyona varan problemlere sebep olabilir. Bu tip olumsuz durumları önlemek adına beslenme rutininizde ekmeği sınırlandırabilirsiniz. Ayrıca en sevdiğiniz tayt ve t-shirt’ünüzü giyip spor salonunun yolunu tutabilir, sporla birlikte kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz.
Ekmek Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
Özellikle beyaz ekmek yüksek oranda basit karbonhidrat ihtiva eder. Bu da ekmeğin fazla miktarda tüketiminin kilo almaya yol açabileceği sonucunu doğurur. Ayrıca fazla ekmek tüketimi diyabet, kalp rahatsızlıkları ve pek çok kronik rahatsızlığa da zemin hazırlayabilir. Beyaz ekmek tüketmek yerine daha sağlıklı olan çavdar ekmeği, kepekli ekmek, ekşi maya ekmeği gibi türlere yönelmek ve ekmek tüketimini belirli bir sınırda tüketmek en sağlıklısıdır.
Her kişinin günlük ekmek ihtiyacı farklılık gösterir. Yetişkin kadınlar günde 4 ila 6 dilim ekmek tüketebilirken erkeklerde ise bu oran 6 ila 10 dilim ekmek civarında olabilir. Bunun yanında günlük hayatınızda eşofman altı ve fermuarlı sweatshirt üstünüzle dışarıda düzenli egzersiz yaptığınızda ekmek ürünlerinden aldığınız karbonhidratı kolayca yakabilir ve fit bir görünüm elde edebilirsiniz.
Sağlıklı Ekmek Türleri Nelerdir?
Yukarıda da bahsedildiği gibi B vitamini, demir, magnezyum ve diyet liftleri bakımından zengin olan özel ekmek çeşitleri, dengeli beslenmeye katkı sunarak vücut için gerekli vitamin desteğini sağlamaya yardımcı olur. İşte en sağlıklı ekmek türleri…
- Kepek Ekmeği: Yüksek oranda posa ve lif içeriği ile öne çıkan kepek ekmeği, uzun süre tok tutması ile bilinir. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan bu besin beyaz ekmeğe en iyi alternatiftir.
- Çavdar Ekmeği: Diyabet riskini düşüren çavdar ekmeği, aynı zamanda potasyum ve lif açısından zengin bir besindir. Ancak tüm bu olumlu etkilerinin yanında çavdar ekmeğini ölçülü tüketmek gerekir.
- Tam Buğday Ekmeği: Ekmek çeşitleri arasında en sağlıklı olan tür, tam buğday ekmeğidir. Bağırsak sağlığını ve sindirim sistemini destekleyen bu besin, şeker hastalığına yakalanma riskini ciddi oranda düşürür.
- Ekşi Maya Ekmeği: Mayalanarak hazırlanan ekşi maya ekmeği probiyotikler bakımından zengindir. Kişiye enerji vererek uzun süre tok kalmaya destek olan bu ekmek çeşidi, aynı zamanda bağırsak hareketlerine de katkı sunar.
Siz de sağlıklı ekmek çeşitlerini beslenme listenize ekleyerek ekmeğin besleyici özelliğinden faydalanabilirsiniz. Ekmekten aldığınız kalorilerin yağa dönüşmesini önlemek için ise spor yapmak şart. Dünyaca ünlü markaların en yeni koleksiyon ürünleri arasındaki bra, tayt gibi spor giyim ürünleri ve aksesuarlarını barcin.com üzerinden hemen inceleyin, cazip fırsatlarla alışverişinizi tamamlayın!