Şınav, yere yüz üstü uzanarak ayak uçlarından alınan destekle vücudu kaldırma hareketidir. Belirli sayıda tekrardan oluşan setlerle uygulandığınızda verimli hale gelir. Şınav çekerek göğüs ve arka kol kaslarının yanı sıra omuzlarınızı da geliştirebilirsiniz. Şınav, diğer tüm egzersizler arasında doğada, evde, spor salonunda hatta bir ofiste bile yapılabilecek kadar kolay bir harekettir. Şınav çekebilmek için sadece düz bir zemine ihtiyaç duyulur, başka bir ekipmana veya malzemeye gerek yoktur. Çıplak ayakla ya da ayakkabıyla rahatlıkla çekilebilir. Şınav nasıl çekilir sorusuna cevap arıyorsanız duruşunuzdaki birkaç detayı öğrenmeniz yeterli olur.
Doğru şınav çekmek için bilinmesi gerekenler
Doğru şınav pozisyonu alabilmek için ellerin omuz genişliğinde, omuzların hizasında yere koyulması gerekir. Ardından ayak parmak uçlarından destek alınarak, eller sabit kalacak şekilde vücuda tamamen düz bir pozisyon verilir. Vücut dümdüz durmazsa şınav sırasında kollardan değil belden veya ayaklardan da güç alınacağı için şınavdan alabileceğiniz verim düşer. Doğru duruşu yakaladıktan sonra yapmanız gereken sabit bir tempoyla dirseklerinizi arkaya doğru kırarak vücudunuzu indirip kaldırmaktır. Bu pozisyonda kollar tamamen düz hale gelecek kadar kaldırılır, inişte ise dirsekler 90 dereceden az bir açı yapacak şekilde kırılarak vücudun yere en yakın hale gelmesi sağlanır. Tamamen doğru pozisyonda, vücuda en yararlı şekilde şınav çekmek için tüm yükü kollarınızla kaldırdığınıza emin olmalısınız. Belinizden destek aldığınızı ya da bacaklarınızı zorladığınızı fark ettiğiniz anda şınav çekmeyi bırakıp yeniden doğru pozisyon almalısınız.
Şınav çekerken kaçınılması gereken hatalar
Şınav pozisyonunda duruşun yanında birçok detaya da dikkat etmeniz gerekir. Eğer sadece duruşu doğru yaparak en iyi şekilde şınav çektiğinizi düşünüyorsanız bazı hataları yapıp yapmadığınızı kontrol etmelisiniz. Şınav çekerken nefes almak son derece önemlidir. Düzenli şekilde nefes alıp vermiyorsanız ve nefesiniz temponuza ayak uyduramıyorsa, hem çabuk yorulursunuz hem de kas gelişiminiz beklediğiniz kadar hızlı olmaz. Şınav çekerken inişte nefes verip, kalkmaya başlarken de nefes almalısınız. Hareketi hızlandırıyorsanız nefesinizi de mutlaka aynı tempoyla hızlandırın ve iniş – kalkış arasındaki dengeyi koruyun. Şınav sırasında yoruldukça kolların pozisyonunu değiştirmek de sık düşülen hatalardan biridir. Bazı videolarda ve fitness temalı web sitelerinde kolların yana doğru en geniş şekilde açıldığı görüntüler hatalıdır. Omuz hizasında başlayan ellerini şınav sırasında yanlara doğru götürüp daha rahat veya az yoran bir pozisyon almaya çalışmak büyük bir hatadır. Şınav sırasında eller ve ayaklar her zaman sabit kalmalıdır.
Şınavın vücuda faydaları
En temel, yaygın ve sevilen fitness hareketlerinden biri olan şınav, zaman ve iç – dış mekan ayrımı olmaksızın yapılabildiği için spora vakit ayırmakta zorlananlar tarafından bile kolaylıkla tercih ediliyor. Yüksek miktarda kalori harcatan şınav, kilo verme ve sıkılaşma konusunda da vücuda yardımcı olur. Kol, omuz ve göğüs kaslarının en iyi şekil almasını sağladığı gibi vücudun büyük bölümünde de kasların düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Sadece üç temel bölgenin yanında, vücut pozisyonunu sabit tutmak için kullandığınız bel ve sırt kasları da harekete geçer. Düzenli şınav çekenlerde sırt ve bel bölgesinde de kas gelişimi sağlandığı birçok kez kanıtlanmıştır. Göğüs kaslarını çalıştırma konusunda kıyaslandığı birçok hareketten daha verimli olan şınav, birkaç günlük çalışmayla bile etkisini hissettirir. Vücudun diğer bölgelerine etki eden antrenman programlarının tamamıyla uyumlu olduğu için her antrenman programına rahatlıkla dahil edilebilir.
Siz de Barcin.com ayrıcalığıyla ihtiyacınız olan tüm fitness kıyafetlerini hızlı, güvenli ve kolay bir şekilde satın aldıktan sonra daha hareketli bir yaşama geçip kendi şınav programlarınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.