Bisiklet sürmek, yeni yerler keşfetmek ve bazı kasları çalıştırmak için mükemmel bir aktivitedir. Ancak herkesin her an bisiklet süreceği bir alanı ya da vakti olmayabilir. Bu fikirden yola çıkılarak tasarlanan spining bisikletler bisikletler ile aynı eforu sarf etmenizi sağlar. Tamamen yerinizde kalarak evinizde veya spor salonlarında spinning antrenmanları yapabilir ve kalp atışlarınızı hızlandıran bu keyifli seanslarda favori parçalarınızla kalori yakmaya başlayabilirsiniz. Birçok sporcuya göre spin antrenmanları, sizi günlük hayattan uzaklaştıran, bedeninize ve zihninize yardımcı olan bir deneyimin içinde kaybolmanın en iyi yoludur. Alt bedeninizi tamamen çalıştıran bu bisiklet, yürüyüş, tırmanış, koşu gibi egzersizlerin etki ettiği alanların tümüne hitap eder. Bu sayede günlük antrenman rutinlerinize ekleyerek bacak, uyluk, kalça dahil tüm kas gruplarınızı tek bir alet ile çalıştırabilirsiniz.
Spinning Nedir?
Spinning, iç mekan bisikletleri üzerinde yapılan antrenmanlara verilen genel bir isimdir. Spinning nedir? sorusu daha detaylı olarak ise kardiyo ve bacak egzersizleri yapabileceğiniz sabit bisikletleri sürmek anlamına gelir. Kondisyon bisikletinden farklı olarak üretilen spinning bisikletleri bu antrenmandan yüksek verim almanız için çeşitli özelliklerle donatılır. Tempolu olarak ilerlemeden sürüş yapabileceğiniz, bisiklet üzerinde iken çalışan kas gruplarını spor salonlarında ya da evinizin rahatında müzik eşliğinde çalıştırabileceğiniz bisikletler ile spinning yapabilirsiniz.
Spinning’in Faydaları
Spinning birçok kas grubunu aynı anda aktif eden çok yönlü bir egzersiz şeklidir. Seviyesi ayarlanabilir bir egzersiz olduğu için fitness hareketlerine entegre etmesi kolay bir aktivitedir. Hemen herkesin yapabileceği bir aktivite olan spinning faydaları da oldukça fazladır. Rutin egzersizlere dahil edildiğinde spinning’in faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Spinning, ilerlemeden yapılan bir egzersiz olduğu için iç mekanlarda trafik sorunu ve kaza riski olmadan yapılabilecek bir egzersizdir.
- Bilinen aksine sadece bacak kaslarını değil, rectis abdominis ve transvers abs’inizden belinize kadar geniş bir alanı çalıştırır.
- Kardiyo dayanıklılığını artırır.
- Antrenman esnasında alına derin nefesler akciğerleriniz için olumlu nefes egzersizleri yapmanıza olanak tanır.
- Kalori yakmanıza yardımcı olur. Seviye ve vücut endeksine göre değişkenlik gösterse de kalori harcamanın en iyi yollarından biridir.
- Egzersiz sırasında salınan endorfinler sayesinde spinning antrenmanları büyük bir stres gidericidir.
- Alt vücut direnciniz artar. Kalça kaslarında, bacaklarda ve karın bölgesindeki kas tonunu geliştirmek isteyenler için spinning, en iyi kardiyo seçeneklerinden biridir.
Spinning Bike Nedir?
Spinning bike iç mekan bisikleti olarak açıklanabilir. Spin bisikletler, basit bir şehir bisikletinden ziyade bir yarış yol bisikletinin duruşunu ve konumunu taklit etmek için tasarlanmıştır. Kollar daha eğimlidir, bu da kullanıcının normal egzersiz bisikletlerinde olduğundan daha fazla eğilmesine neden olur. Spin bisiklet ayrıca, geleneksel egzersiz bisikletlerine kıyasla koltuk yüksekliği ve gidon eğiminde daha geniş bir ayar aralığı sunar. Bu sayede antrenman için mükemmel bir duruş ve zorlayıcı gidon seviyeleri ile her seviyeye uygun antrenman sağlar. Ağır volan tasarımı da pedal çevirirken standart bisikletlere göre daha fazla efor sarf etmenize neden olur.
Spinning Hangi Kasları Çalıştırır?
Çoğu egzersiz gibi spinning de belirli kas gruplarını hedefler. Bununla birlikte, biraz yaratıcılık ve beceri ile bu egzersizleri tam bir vücut egzersizine dönüştürebilirsiniz. Spinning sırasında hedeflenen belirli kas gruplarının listesi ise şöyledir:
- Kuadriseps (uyluklarınızın önü)
- Hamstringler (uylukların arkası)
- Glutes (kalçada bulunan üç ayrı kas)
- Baldırlar
- Kalp
- Core bölgesi
- Omuzlar
- Akciğerler
Spinning Çeşitleri
Spinning, spin bike modelleri üzerinde yapılan bir atrenman olduğu için bisiklete göre farklı seviyelerde ayar yapabilir ve kondisyonunuza göre antrenman zamanınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Genellikle ilk 5 dakika ısınma ve son 5 dakika soğuma/ stretching zamanı olarak belirlenir. Orta kısımda ise interval antrenman olarak adlandırılan inişli çıkışlı seviyelerde sürüş gerçekleşir. Ağırlıklı antrenman sınıfına dahil olduğu için 20-30 dakika gibi kısa süre yapılması tavsiye edilir. Tek ayak kullanımı ya da eğim gibi ayarlarla birbirinden ayrılan spinning çeşitleri ise şöyledir:
- Yüksek ritimli spinning antrenmanı
- Tek ayak spinning antrenmanı
- The pull drill antrenmanı
- Güç aralıkları antrenmanı
- Stand interval antrenmanı
- 30 saniye sprint antrenmanı
- Aşağı ve yukarı merdiven antrenmanı
Spinning Kilo Verdirir mi?
Birçok iç mekan bisikletçisinin sürüş sonrası terli gömleklerinin kanıtladığı gibi spinning, kalori yakmak için harika bir yoldur. Kilo vermek veya formunu korumak isteyenler için spinning ideal bir yöntemdir. Bir saatlik bir spin antrenmanı, efor seviyenize, boyunuza ve kilonuza bağlı olarak yaklaşık 400 ila 600 kalori yakmanızı sağlar. Birçok spin çeşidi de yüksek yoğunluklu interval antrenman grubunda yer alır. Bu, egzersizlerin bisikletinizden indikten sonra bile kalori yakmanıza yardımcı olduğu anlamına gelir.
Siz de spin antrenmanları ile zinde kalmak, kilo vermek ve bacak kaslarınız başta olmak üzere vücut direncinizi artırmak isterseniz Barcin.com avantajları ile ihtiyacınız olan spor ekipmanlarına hemen sahip olabilirsiniz.