Bireysel sporların aksine 2’den fazla kişiyle yapılan takım sporları uyum ve iş birliği gerektirir. Takım sporları genel olarak aileyle, arkadaş çevresiyle ya da sosyal sahalarda gerçekleştirilir. Genel olarak bir takımın diğerine üstünlük kurmaya çalıştığı görülürken bazı spor dallarında ise rakip takım ile yarış içerisine girilir. Takım olarak gerçekleştirilen sporlar sağlıklı ve eğlenceli olmasının yanı sıra aynı zamanda uyum içerisinde hareket etme bilincinin yerleşmesine yardımcı olur. Peki, takım sporları nedir? Gelin birlikte bu soruya birlikte yanıt bulalım!
Takım Sporları Nedir?
Takım sporu, 2 ve daha fazla kişinin ekip olarak rakiplerine karşı galip gelmeye çalıştıkları spordur. Ekip olarak uyum içerisinde hareket edilmesi takım sporundaki en önemli etkendir. Futbol, basketbol, voleybol, buz hokeyi, kürek, atletizm, yelken gibi çok sayıda takım sporu bulunur. Sayısız takım sporu dalı olduğundan herkesin ilgisini çeken bir tarz bulunabilir. Profesyonel olarak oynayan sporcular, çok daha disiplinli ve taktiksel bir yarış içerisindedir. Takım olarak hareket etmeyi, takım ruhunu oturttuktan sonra bireysel performanslar da ön plana çıkabilir. Bu nedenle yapılan antrenmanlar ile performans yukarı çekilmeye çalışılır.
Profesyonel sporcuların dışında boş zamanlarını değerlendirmek isteyen ve hobi olarak ilgilenen kişiler için belirli kurallara uyularak gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır.
Futbol Dışında Yaygın Olarak Oynanan Takım Sporları Nelerdir?
Futbol, dünya genelinde en yaygın olan takım sporudur. Hem rekabet derecesi hem de seyir keyfinin yüksek olması nedeniyle profesyonel ve eğlence amaçlı olarak oldukça ilgi görmektedir. Bununla birlikte futbol haricinde yaygın olan ya da daha az bilinen birçok spor dalı bulunur. Takım sporları listesi son derece uzundur. Olimpik takım sporları 2016 Yaz Olimpiyatları’nda dahil olan yedili ragbi ile birlikte altısı yaz, ikisi kış olimpiyatlarında olmak üzere toplam sekiz adettir. Takım sporları örnekleri basketbol, hentbol, beyzbol, paintball, körling gibi dallardan oluşur.
Sporların yaygınlıklarındaki etkenlerden bir tanesi de coğrafi konumla alakalıdır. Örneğin, Amerika kökenli beyzbol tüm dünyada biliniyor olsa da, diğer bölgelerde o kadar yaygın değildir.
Takım Sporları ve Bireysel Sporlar Arasındaki Farklar Nelerdir?
Takım sporları ve bireysel sporlar arasındaki temel fark, bireysel spor branşlarında sporcular kendileri için mücadele gösterir. Bununla birlikte takım sporlarında en az iki kişilik bir ekip vardır. Sporların uygulanma yolları bu nedenle farklılık gösterir.
Takım sporlarında mücadele eden sporcular sadece kendi hareketlerine dikkat etmez. Her bir sporcunun hareketleri diğerlerini de etkilediğinden birlikte hareket edilir. Takım sporları malzemeleri yapılan sporun özellikleri ve gereksinimlerine göre şekillenir. Bireysel sporlarda kullanılan malzemelerle benzerlikleri ve farklılıkları bulunmaktadır.
Takım Sporları Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bütün takım sporları birliktelik, empati, uyum gibi özellikler gerektirir. Özellikle çocuklar için oldukça faydalı olan takım sporları bencillikten ziyade grup bilincini aşılar. Her sporda yapılması gerektiği gibi, antrenmanlar ve ısınma hareketleri kurallara uygun şekilde gerçekleştirilir. Takım sporlarında diğer takım üyeleriyle birlikte hareket edilerek destek olunmalıdır. Kazanmak ve kaybetmek takım olarak sonuçlanacağı için bir sporcunun hatası bütün takımı ilgilendirir. Takım çalışması, yardımlaşma ve dayanışma gibi yeteneklerin gösterildiği takımlar rakibine göre avantaj kazanır. Çocuklar için spor branşı seçilirken yaşına ve fiziksel özelliklerine uygun tercih yapılarak hem sağlıklı hem de keyifli vakit geçirmeleri sağlanabilir. Takım sporları hakkında bilgi almak için uzman kişilere ya da internetteki güvenilir kaynaklara bakabilirsiniz.
Takım sporlarıyla ister hobi ister profesyonel olarak uğraşmak istiyorsanız yüksek kalitedeki spor malzemeleri için barcin.com’u ziyaret edebilirsiniz.