Menu
in

Yaygın Olarak Yapılan Vücut Geliştirme Hataları

Yaygın Olarak Yapılan Vücut Geliştirme Hataları

Vücut geliştirme antrenmanlarına yeni başladınız ve mümkün olan en kısa sürede maksimum verim almayı mı amaçlıyorsunuz? Bir süredir antrenman yaptığınız halde vücudunuzun beklentinizin altında geliştiğini düşünüyor ve bir yerlerde hata yaptığınıza mı inanıyorsunuz? Her iki ihtimalde de, antrenman esnasında fark edilmeyen bazı vücut geliştirme hataları yer alabilir. Antrenmanlarınızda maksimum başarıya ve verime ulaşmak için yaygın yapılan vücut geliştirme hatalarına göz atmaya ne dersiniz? 

1. Split Programlarını ve İzolasyon Egzersizlerini Tercih Etmeyin

Split programları, her gün vücudunuzun ayrı bir bölümünü, başka bir deyişle farklı bir kas grubunu çalıştırmaya yönelik uyguladığınız antrenmanları tanımlar. Örneğin pazartesi günleri yalnızca karın, salı günleri sırt, çarşamba ise bacak antrenmanları yapıyorsanız; bir split programı uyguluyorsunuz demektir. İzolasyon egzersizleri ise, tek bir kas ya da eklem grubunu çalıştıran egzersizler anlamına gelir.

Split antrenmanları, vücut geliştirme konusunda son derece uzmanlaşmış ve çoğunlukla ilaç kullanan sporcular için uygun bir seçenek olabilir. Ancak amatör sporcuların belirli kas gruplarını haftada yalnızca bir kez çalıştırmaları, vücut gelişim hızlarını oldukça yavaşlatır. İzolasyon egzersizlerinde de aynı verim kaybı geçerlidir. Aynı anda birden fazla kas ve eklem grubunu çalıştıran egzersizler, anabolik hormonların salgılanma düzeyini de artırarak daha etkili ve hızlı sonuçlar almanıza yardımcı olur. 

2. Vücudunuza Fazla Yüklenmeyin

Vücut geliştirme antrenmanlarınızda her geçen gün daha iyi ve başarılı olmak istemeniz, motivasyonunuzun son derece yüksek olması harika. Ancak bu amaç uğruna bir anda spor geçmişinize ve sağlık durumunuza uygun olmayan, oldukça yüksek yoğunluklu antrenmanlar yapmak olası sakatlıklara ve kazalara davetiye çıkarabilir.

Antrenman yoğunluğunuzu kademeli olarak ve vücudunuzu dinleyerek artırmalısınız. Aksi takdirde, bir sakatlık yaşamasanız dahi, bir sonraki antrenman gününde oldukça yorgun ve isteksiz hissedebilir, amaçlarınızdan sapabilirsiniz. 

3. Dinlenmeyi Unutmayın

En başarılı ve güçlü sporcuların bile mutlaka dinlenmeye ihtiyacı vardır. Vücut geliştirme programları hazırlarken kendinize dinlenmek için zaman ayırmamak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biridir. Her antrenman sonrasında kaslarınız bir yıkıma uğrar. Kaslarınızın yeniden iyileşmesi ve vücudunuzun güç toplaması için, antrenman programınızı dinlenmeye de vakit ayırarak şekillendirmelisiniz. 

4. Nefes Kontrolünü Aksatmayın

Vücut geliştirme egzersizlerinden ve antrenmanlarından maksimum verim alabilmek için, çok sayıda egzersiz yapmaya değil, uyguladığınız her egzersizi doğru yapmaya odaklanmalısınız.

Bu tip egzersizlerde nefes kontrolü son derece önemlidir. Farkında olmadan nefesinizi tutuyor ya da yanlış bir ritimle nefes alıp veriyorsanız, antrenmanınızdan beklediğiniz kadar verim alamayabilirsiniz. Bu nedenle ilk etapta hızınızı değil, performansınızı artırmaya odaklanmalısınız. 

5. Sağlıklı ve Ölçülü Beslenme Düzeninden Şaşmayın

Kas kütlenizi artırmak için, vücut geliştirme antrenmanlarınızı uyguladığınız zaman dilimi boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmeyi hayatınızın vazgeçilmez bir parçası haline getirmelisiniz. Günlük harcadığınız kaloriden daha az miktarda kalori içeren bir beslenme düzeni uygularsanız, vücudunuzu geliştirmeniz oldukça zorlaşır.

Ancak eğer antrenmanlara başlarken yağ oranınız ideal düzeyden fazlaysa öncelikle vücudunuzun yağ oranını düşürmeye odaklanmalısınız. Halihazırda spor yaptığınız için kontrolsüz ve sağlıksız beslenirseniz, antrenmanlarınızdan beklediğiniz verimi almakta oldukça zorlanırsınız. 

6. Isınma ve Soğuma Egzersizlerini İhmal Etmeyin

Antrenmanınıza bir an önce başlamak istemeniz oldukça doğal. Aynı şekilde, antrenman sonunda hemen kendinizi duşa atmak ya da diğer işlerinize odaklanmak istiyor da olabilirsiniz. Ancak olası sakatlıkların ve antrenman sonrasında oluşabilecek kas ağrılarının önüne geçmek için, ısınma ve soğuma egzersizlerini asla ihmal etmemelisiniz. Aksi takdirde kaslarınız bir anda kasılabilir, zarar görebilir ve deforme olabilir. Size başta zaman kaybı gibi görünse de, ısınma ve soğuma egzersizlerinin antrenmandan aldığınız verimi doğrudan etkilediğini unutmamalısınız. Isınma Neden Önemlidir?

Öne çıkardığımız vücut geliştirme hataları incelendikten sonra, dilerseniz antrenmanlarınız esnasında daha konforlu hissetmenize olanak tanıyan spor kıyafetlerine barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum Yazın

Exit mobile version