in

Olimpiyat’ın “Yedili” Harikası: Ragbi

Ülkemizde çok bilinmese de ragbi dünyanın dört bir yanında oynanan bir spor. Avrupa’da Britanya ve Fransa’nın, güney yarımkürede ise Yeni Zelanda, Avustralya ve Güney Afrika’nın başını çektiği spor, son dönemlerde Arjantin ve Japonya’nın da vitesi arttırmasıyla 5 milyon lisanslı sporcuya sahip global bir fenomen haline gelmiş durumda.

Dünyanın en köklü sporlarından olan ragbinin Olimpiyat Oyunları’nda alışık olduğumuz haliyle yer alması yakın zamana kadar mümkün değildi. Sporcuların haftada birden fazla maça çıkması hem performans hem de sağlık açısından sakıncalı olduğundan turnuvanın iki haftalık Olimpiyat programına sığması imkansız. 1970’lerden beri üst seviyede oynanan ve 2000’li yıllarda sporun profesyonelleşmesiyle birlikte ivme kazanan “küçük kardeş” yedili ragbi ise Olimpiyat için biçilmiş kaftan. Kısa, hızlı, bol skorlu ve heyecanlı.

Ragbide amacınız topu sahanın rakip takımın koruduğu ucuna götürüp yere koymak, yani try kazanmak. Her try 5 sayı anlamına geliyor, ayrıca try’ların ardından yapılan 2 sayı değerindeki ekstra vuruşlar da var. Oyun akışında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise elinizden çıkan topun ileri doğru gitmesinin yasak olması. Topu ayakla rakip kaleye doğru göndermek serbest, ancak pası alacak arkadaşınızın topun gerisinden çıkması gerekiyor.

YEDİŞER DAKİKADAN İKİ DEVRE

Yedili ragbinin çoğu kuralı ragbiyle aynı. En büyük fark adı üzerinde, maçlar yedişer kişilik takımlarla oynanıyor. Takımlardaki oyuncuların yarı yarıya azalması ise beraberinde bolca açık alanı ve yüksek skorları getiriyor. Oyuncular, yine yedişer dakika süren iki devre boyunca koşmayı neredeyse hiç kesmiyor.

OLİMPİYAT MADALYASI OLMAYAN FİJİ YARI FİNALDE

Rio’da yedili ragbi mücalesinde bugün takımlar tarihe geçmek için mücadele edecek. İlk yarı final 20:30’da Fiji ile Japonya arasında. Tarihinde bugüne kadar Olimpiyat Oyunları’nda madalya kazanamayan Fiji, çeyrek finalde Avustralya’yı eleyerek önemli bir zafere imza attı. Fiji’de Josua Tuisova performansıyla göz dolduruyor.

Fiji-Japonya maçının hemen ardından ise Britanya – Güney Afrika maçını izleyeceğiz.

FİNAL SAAT KACTA?: Kadınlarda Avustralya’nın altına uzandığı Yedili Ragbi’de erkekler finali saat 01:00’de başlayacak

FINALI NASIL IZLERSINIZ?: Youtube’da yedi kanaldan yayın yapan https://www.youtube.com/user/TurkWebTV bu finali verecek.

Olimpiyat’ta Günün Menüsü – 11.08.2016

Olimpiyat’ta Günün Menüsü – 12.08.2016