in

Dev Randevu: Fenerbahçe-Anadolu Efes

Tam 26 yıl önce, 1990’da Yugoslavya Milli Takımı formasıyla Arjantin’de Dünya Şampiyonluğu kupasını takım arkadaşları olarak birlikte havaya kaldıran Zeljko Obradovic ve Velimir Perasovic’in arasında yılların eskitemediği bir dostluk var.

Obra ile Perasovic iyi birer dost olsalar da parke zeminde birbirleriyle kıyasıya bir rekabet halindeler. Avrupa basketbolunun tartışmasız en iyi koçu olarak değerlendirilen Obradovic ile kendisine elit koçlar arasında bir yer bulmayı hedefleyen Perasovic’in yolları geçtiğimiz yıl Berlin’de düzenlenen THY Euroleague Dörtlü Finali’nde kesişmişti. Kariyerinde 8 Euroleague şampiyonluğu bulunan Obradovic’in önderliğindeki Fenerbahçe, yarı finalde Perasovic’in çalıştırdığı Laboral Kutxa’yı nefesleri kesen ve uzatmaya giden maçta 88-77 yenerek finale yükselmişti.

16854537_304
1990 yılında Arjantin’de düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda zafere ulaşan Yugoslavya’nın kadrosunda Obradovic ve Perasovic de vardı. O takımın hocası ise geçen sene Anadolu Efes’i çalıştıran Dusan Ivkovic’ti.

Fenerbahçe, finalde CSKA önünde kalp kıran bir mağlubiyetle tarihinde ilk kez Euroleague şampiyonu olma fırsatını kaçırdı belki ancak bu bile 2015-16 sezonunun kulüp tarihinin en başarılı sezonu olduğu gerçeğini değiştiremez. Üst üste 2. kez Final-Four oynayıp ilk kez finale yükselen Sarı-Lacivertliler, Türkiye’de ise hem önce Darüşşafaka Doğuş’u devirip Türkiye Kupası’nı ardından da Spor-Toto Basketbol Ligi’nde play-off final serisinde Anadolu Efes’i 4-2’yle aşıp sezonu çifte kupayla tamamladı. Fenerbahçe’nin Efes’i aşarak kazandığı 7. lig şampiyonluğu aslında bir bakıma Obradovic ile Perasovic’in yaklaşık 4 ay sonra bugün Ankara’da oynanacak olan 32. Cumhurbaşkanlığı Kupası final maçında kozlarını paylaşmasını sağlayan olaydı.

BİR ZAMANLAR GENÇ AMA GURURLU BİR KOÇ VARDI

Zira lig finalinin akabinde takımın başında geçici sıfatıyla bulunan Ahmet Çakı ile yollarını ayıran Anadolu Efes, 14 Haziran 2016 tarihinde Laboral’le köprüleri atan Velimir Perasovic ile 2 yıllık sözleşme imzaladığını duyurdu. 51 yaşındaki Perasovic ümit vadeden 45 yaşında bir teknik adam olarak 2010-11 sezonu öncesi o zamanki adıyla Efes Pilsen’e gelmiş ancak bir türlü istediği düzeni oturtamayınca ligin 22. haftası sonunda görevinden istifa etmişti.

Hırvat koç 5 yıl önce buruk bir şekilde ayrıldığı İstanbul ve Anadolu Efes’e taze bir umut olarak geri dönüyordu.

efestoplu

Lacivert-Beyazlılar ölü sezonda Perasovic’in yanı sıra kadrosunda da önemli değişikliklere gitti. Atletik forvet Tyler Honeycutt, Barcelona’dan hatırlayacağımız Deshaun Thomas, NBA deneyimli kombo guard Bryce Cotton, Sloven pivot Alen Omic takımın yeni yabancıları oldu. Bu kadar yeni oyuncu ve yeni bir koça rağmen Anadolu Efes hazırlık maçlarında Perasovic’in kafasındaki hızlı tempoda oynayan takım şablonuna çabuk uyum sağlamışa benziyor. Geçen sezon takımın en çok eleştirilen isimlerinden “fakir adamın Chris Bosh’ı” Derrick Brown hazırlık döneminde formda gözüktü.

AZ AMA ÖZ TRANSFER

ebasin16_52241_5372745

Fenerbahçe ise transfer sezonunu yeni oyuncuların peşinde olmaktan ziyade takımın çekirdeğini oluşturan Jan Vesely, Ekpeh Udoh, Bogdan Bogdanovic’i paranın su gibi aktığı NBA’e kaptırmamaya çalışmakla geçti. Sarı-Lacivertliler Nuri Bilge Ceylan filmlerini aratmayacak durağanlıktaki sıkıntılı uzun bekleyişlerin ardından üç oyuncunun da NBA’de aradıkları kontratları bulamamalarıyla rahat bir nefes aldı ve üç yıldız isimle de yeniden anlaştı. Kontratı yenilenen bir başka isim de takımın kaptanı ve keskin nişancısı Melih Mahmutoğlu oldu. Fenerbahçe’nin en dikkat çekici transferi ise James Nunnaly oldu. 2015-16 sezonunda formasını giydiği Scavolini Pesaro ile 18.4 sayı, 4.2 ribaund, 2.5 asist ortalamalarıyla İtalya Ligi Lega A’da En Değerli Oyuncu (MVP) seçilmiş bir isim. Efes’ten alınan Ürdün asıllı genç pivot Ahmet Düverioğlu da uzun rotasyonunu destekleyecek.

KAS HAFIZASI

Peki gelelim maça…

Fenerbahçe’nin Anadolu Efes karşısında en büyük avantajı son iki yılda Avrupa ve Türkiye’de bir çok başarı ve şampiyonluk elde eden kadronun ve sistemin devamlılığı olacak. Obradovic’in makine düzeninde işleyen kurgusunu iyi bilen isimler ufak tefek modifikasyonlarla kaldıkları yerden yola devam etmeye hazırlanıyor. Efes yukarıdaki satırlarda belirttiğim gibi hazırlık döneminde yeni kurulmuş bir ekip için iyi sinyaller vermiş olsa da Fenerbahçe gibi bir takıma karşı üstelik ucunda büyük bir ödül bulunan bir hedef maçı için rakibine göre istenilen seviyede değil. Yine de Thomas Heurtel, Derrick Brown, Cedi Osman gibi gününde olduklarında bir maçı tek başlarına koparabilecek bireysel silahlarının varlığı Perasovic’in de en büyük güvencelerinden biri.

Fenerbahçe hazırlık maçlarında limoni performanslar çizse de bu kadro spot ışıkları altına çıktığında ne kadar tehlikeli olduğunu daha önce defalarca gösterdi.

Finallerin net favorisi olmasa da gün itibarıyla ibre Fenerbahçe’den yana demek yanlış olmaz.

METE AKTAŞ (Basketbol yazarı)

cumhurbaskanligi-erkek-basin-toplantisi-20161003-kapak

KADRO – FENERBAHÇE 

Geçen sezon Avrupa’da final oynayan, ligde şampiyon olan Fenerbahçe, Datome’li, Vesely’li, Udoh’lu Bogdanovic’li kadrosunu büyük ölçüde korudu. Avellino’da geçen sezon İtalya Basketbol Ligi MVP’si seçilen forvet James Nunnally ve Anadou Efes’ten pivot Ahmet Düverioğlu kadroya yeni katılan isimler olurken, Ricky Hickman ve Kenan Sipahi takımdan ayrıldı. Sarı-Lacivertli ekibi son 3 senedir olduğu gibi Avrupa’nın 1 numarası Zeljko Obradovic çalıştıracak.

KADRO – ANADOLU EFES

Bu kupanın son şampiyonu Anadolu Efes, bu yaz döneminde kadrosunda önemli değişikliklere gitti. Geçtiğimiz sezona Dusan Ivkovic yönetiminde başlayan ve sezonu Ahmet Çakı ile tamamlayan Lacivert-Beyazlılar’da, bu sezon ana kumandaya Velimir Perasoviç oturdu. Hırvat antrenör 2010-2011 sezonunda yarım kalan işini tamamlamaya çalışacak. Perasoviç’le birlikte takıma forvet DeShaun Thomas (Austin Spurs), forvet Tyler Honeycutt (Khimki), oyun kurucu Bryce Cotton (Memphis Grizzlies), power-forvet Samet Geyik (Darüşşafaka Doğuş) ve pivot Alen Omic (Gran Canaria) katıldı. Dario Saric, Alex Tyus, Birkan Batuk, Jon Diebler, Okben Ulubay, Emircan Koşut, Ahmet Düverioğlu ve Nenad Krstic ise Anadolu Efes’ten ayrılan isimler.

TARİH

Fenerbahçe ile Anadolu Efes arasında bugüne kadar çeşitli kulvarlarda oynanan 138 karşılaşmada Lacivert-Beyazlıların bariz bir üstünlüğü bulunuyor. 139. randevu öncesi 84-54 Anadolu Efes galibiyetlerde önde olan taraf.


İlki 1985 yılında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kupası tarihinde bugüne kadar 20 kez boy gösteren Anadolu Efes, 10 kez mutlu sona ulaşarak bu anlamlı kupayı en çok kazanan takım olma ünvanını elinde bulunduruyor. Anadolu Efes’in ardından Ülker’in 6, Fenerbahçe’nin ise 5 şampiyonluğu bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda bugüne kadar iki ekibin dört randevusunda kupalarda eşitlik var. Fenerbahçe’nin 1994 ve 2007 yıllarındaki iki zaferine Anadolu Efes, 2009 ve 2010’da üst üste kazanarak yanıt verdi.

GEÇEN SEZON

İki takım geçtiğimiz sezon 10 resmi mücadeleye çıktı. Spor Toto Basketbol Ligi ve THY Euroleague’deki kapışmalarda 7 kez kazanan Fenerbahçe oldu. Sarı-Lacivertli ekip, play-off final serisinde de rakibini 4-2 ile geçerek lig şampiyonluğuna ulaşmıştı.

HAZIRLIK MAÇLARI (FENERBAHÇE 5G 2M)

+ Unicaja Malaga-Fenerbahçe: 104-112

+ Real Madrid-Fenerbahçe: 87-90

– Joventut Badalona-Fenerbahçe: 87-83

+ Fenerbahçe-Lokomotiv Kuban: 88-67

+ Fenerbahçe-Cedevita Zagreb: 88-77

– Fenerbahçe-Darüşşafaka Doğuş: 65-75

+ Rabotnicki-Fenerbahçe: 60-92

HAZIRLIK MAÇLARI (ANADOLU EFES, 7G-2M)

+ AEK-Anadolu Efes: 79-86

+ Anadolu Efes-Banvit: 87-71

+ Anadolu Efes-İstanbul BBSK: 72-64

– Anadolu Efes-Tofaş: 74-78

+ Anadolu Efes-Beşiktaş SJ: 72-67

+ Anadolu Efes-Unics Kazan: 75-68

+ Anadolu Efes-Hapoel Jerusalem: 94-76

+ Olympiakos-Anadolu Efes: 79-86

– Darüşşafaka Doğuş-Anadolu Efes: 79-70

Profesör Arsene Wenger

Negative Curl Egzersizi Nasıl Yapılır?