Dünya spor giyim sektörüne adını altın harflerle yazdıran Nike, milyonlarca kişinin hayranı olduğu markaların başında yer alır. Geliştirdiği kaliteli ürünlerle ilk önce profesyonel sporcuların hayatını kolaylaştıran, ardından nitelikli tasarımlarıyla herkesin gönlünü fetheden marka, girişimciler için gerçek bir başarı hikayesi niteliği taşır. İlk olarak Blue Ribbon Sports adı ile kurulan, yıllar içerisinde gerçek kimliğine kavuşup Nike ismini alan marka, 20. yüzyılın popüler kültür akımını yönlendiren markalar arasındadır. Peki, Nike nasıl kuruldu ve markanın vazgeçilmez modelleri hangileri? Gelin dünyanın en ünlü markalarından olan Nike’ın kuruluş hikayesini ve eşsiz tasarımlarını birlikte inceleyelim.
Nike Kuruluş Hikayesi
Nike, başarılı bir eğitim geçmişi olan ve aynı zamanda atlet olan Phil Knight tarafından kurulur. Stanford Üniversitesi’nde okurken girişimcilik dersinde yaptığı ayakkabı sunumu ile bu alana yönelmeye karar veren Phil Knight, markanın ilk temellerini o günlerde oluşturmaya başlar. 1962 yılında şirket kurmak için babasından borç para alan genç girişimci, Japonların o dönemde ürettikleri ayakkabılardan oldukça etkilenir. Bu düşünceyle Japonya’ya giden ve Onitsuka Tiger markasına distribütörlük teklif eden Knight, henüz bir şirketi olmamasına rağmen Blue Ribbon Sports adında bir firması olduğunu söyleyerek ilk ayakkabı siparişini verir. Genç girişimci, babasından aldığı borçla ayakkabıların parasını öder ve eski antrenörü Bill Bowerman’a denemesi için ürünleri gönderir. Ayakkabıları oldukça beğenen koç, Knight’a ortaklık teklif eder.
Bir atlet ve spor ayakkabı sevdalısı olan Knight, koçu Bill Bowerman ile 1964 yılında Blue Ribbon Sports adlı ayakkabı şirketini kurarak marka serüvenine başlar. Bowerman, antrenör olmasının da yardımıyla sporcuların nasıl ayakkabılara ihtiyaçları olduğunun bilincindedir. Markanın kuruluşundan hemen sonra Bowerman’ın evine bir ayakkabı atölyesi kuran ikili, aralarında iş bölümü yapar. Buna göre Bowerman ürün geliştirmeden, Knight ise satıştan sorumludur.
Phil Knight, satış alanında ilk yıllarda hayli zorlanır. Sattıkları ayakkabıların beklediği ilgiyi görmediğini anlayan ünlü girişimci, kendi arabasıyla atletizm müsabakalarına giderek ayakkabılarını pazarlamaya başlar. Bu hamlesi işe yarayan Knight, kısa sürede siparişlere yetişemez hale gelir. Bir süre sonra Japon tedarikçi Onitsuka Tiger ile arası bozulan Knight, bunun üzerine Japonya’ya giderek kendi fabrikasını kurar. Bu haberi alan Japon firma ise Knight’a dava açar.
Knight bir yandan dava süreci ile uğraşırken diğer taraftan markasına isim bulma arayışına girer. Bir gün çalışanı Jeff Johnson, ona Nike ismini önerir. Genç çalışan, patronuna bir gece gördüğü rüyadan esinlenerek bu ismi tavsiye ettiğini söyler. Yunan Zafer Tanrıçası anlamı taşıyan Nike ismi Knight tarafından beğenilir. 1972 yılında Nike marka spor ayakkabılar piyasaya sürülür. Aynı yıllarda Knight, ders verdiği öğrencisi Carolyn Davidson’a markanın logosunu çizdirmeye karar verir. O zamandan sonra Swoosh adı verilen kavisli onay işareti markanın logosu haline gelir.
1978 yılında kurumsal bir kimlik kazanan marka, adını Nike Inc. olarak değiştirir. Ancak bu süreç sanıldığı kadar kolay ilerlemez. Bankalardan yüklü miktarda borç alan Knight, uzun süre bu borçlarla markasını ayakta tutmaya çalışır. Ünlü girişimci, Nike’ın finansman ihtiyacını karşılamak için çeşitli çözüm yolları arayışına girer. Markasını halka açmak ve şirketi üzerindeki hakimiyeti kaybetmek istemeyen Knight, farklı bir formül geliştirir. Buna göre marka tarafından piyasaya A ve B tipi hisse sunulur. Yönetimsel değeri yüksek A tipi hisseler sadece yönetim kurulu ve yakınları tarafından satın alınabilirken daha az değere sahip B tipi hisseler ise halka açılır.
1979 yılında Nike Air teknolojisini geliştiren marka, 1982 yılına gelindiğinde ise Amerika’da antrenman ayakkabısı alanında en fazla satış yapan tedarikçi konumuna yükselir. 1985 yılında ünlü basketbolcu Michael Jordan ile iş birliğine girişen Nike, o günden sonra ürettiği ayakkabılarla satış rekorları kırmaya başlar. Nike, 2000’li yıllarda kriket, tenis, futbol ve atletizm gibi spor branşlarını destekleyen ürünleri ile dev bir imparatorluk haline gelir. Bugün marka; kıyafet, aksesuar ve yoga minderi gibi çeşitli spor ekipmanları ile dünya spor giyim endüstrisine yön veren şirketlerden biridir.
Nike’ın Vazgeçilmez Parçaları
Her yıl güncellenen ürün serileri ve yenilikçi teknolojileri ile milyonlarca kişiyi etkilemeyi başaran Nike, ayakkabılarında göz kamaştıran tasarım detayları kullanır. Herkesin kendi stiline ve ihtiyacına uygun bir ürün bulabileceği ve sayısız modelden oluşan serilerden bazıları ise tüm zamanlara damga vurmayı başarır. İşte Nike’ın geçmişten günümüze en beğenilen modelleri…
- İlk kez 1982 yılında piyasaya sürülen Nike Air Force, basketbol parkelerinden sokaklara taşınan modellerden biri. Nike Air teknolojisine sahip ilk basketbol ayakkabısı olma özelliği taşıyan model, zamanla kült bir sokak giyim parçası haline gelmeyi başarır. Siz de bu özel ayakkabıyı tayt ve eşofmanlarla kombinleyerek sokak tarzınızı yansıtabilirsiniz.
- 1984 yılında ünlü basketbolcu Michael Jordan için geliştirilen Nike Jordan, siyah ve kırmızı renklerden oluşur. Üzerinde çok az beyaz renk olan ayakkabı, bu yüzden o dönemlerde parkelerde giyilmesi yasaklanan bir model haline gelir. Jordan’ın kariyerindeki başarısıyla giderek popüler hale gelen Air Jordan ayakkabılar zamanla adını markanın efsane ayakkabıları arasına yazdırır.
- Sade tasarımı ve minimal hatlarıyla öne çıkan Nike Blazer modeli, 1973 yılında basketbol ayakkabısı olarak üretilir. Deri malzemesi ve büyük Swoosh logosu ile dikkat çeken ayakkabı, geçmişten günümüze pek çok farklı marka ile iş birliği sonucu yeniden tasarlanan ikonik modellerden biri olur.
- 1987 senesinde tasarlanan Nike Air Max, markanın bir diğer vazgeçilmez ayakkabı serisi haline gelir. İkonik Waffle taban ve Nike Air yastıklama gibi farklı inovasyonlarla üretilen model, kullanıcılarda adeta havada yürüyormuş hissi yaratır. İlk serisinin ardından güncellenen model, Nike Air Max Light ve Nike Air Max 90 gibi farklı versiyonları ile gençlerin favorisi olur.
- Güncel teknolojilerle koşu ayakkabısı olarak üretilen Nike Zoom ise mükemmel yastıklama teknolojisi sayesinde hız ve çeviklik konusunda üstün performans vadeder. Performans odaklı sporlarla ilgilenenlerin kısa sürede gözdesi olan model, farklı tasarımları ile öne çıkar.
Nike Tasarım Serüveni
İlk kurulduğu günden bu yana efsane haline gelen spor ayakkabı tasarımlarına imza atan Nike’ın, ilk ürettiği spor ayakkabısı Moon Shoes’dur. 1972 yılında Münih Olimpiyatları’nda yarışan sporcular için özel olarak tasarlanan bu model, el yapımı olup sadece 12 adet üretilmiştir. Kurucu ortak Bill Bowerman’ın, eşinin waffle ızgara demirinden ilhamla oluşturduğu ayakkabı tabanları, markanın inovasyon sürecindeki yaratıcılık anlayışını da ortaya koyar. Waffle taban tasarımı ayakkabıların zeminde mükemmel bir tutuşa ve hafif bir yapıya sahip olmasına imkan tanır.
Yıllar içerisinde Nike birçok yenilikçi teknolojiyle birlikte sayısız ayakkabı tasarımına imza atar. Markanın geliştirdiği modellerinden her biri kendi alanında popüler olur ve oldukça ilgi görür. Ancak ünlü Forrest Gump filminde Tom Hanks’in giydiği Nike Cortez, markanın ilk 20 yılına damga vuran modellerden biri olmayı başarır. Nike’ın retro ürün serilerinden olan bu model, o günden sonra markanın kült ürünlerinden biri haline gelir.
Nike, 1979 yılında inovasyon alanında yenilikçi bir teknoloji ile marka tutkunlarının karşısına çıkar. Nike Air olarak adlandırılan bu teknoloji sayesinde ayakkabı tabanları daha hafif ve rahat bir yapıya kavuşur. Ayakkabılara daha fazla esneklik kazandıran teknoloji, Nike Air Max ve Nike Air Force gibi modellerin de çıkış noktasını oluşturur. M. Frank Rudy tarafından icat edilen Air inovasyonu sporcular için de performans artırıcı bir etki sunarak kendi alanında çığır açar.Siz de dünya devi Nike’ın birbirinden ikonik spor ayakkabılarının yanı sıra bra, eşofman ve tayt gibi giyim ürünlerini inceleyebilir, ihtiyaçlarınıza hitap eden ürünleri barcin.com üzerinden satın alarak Nike kalitesini hemen deneyimleyebilirsiniz.