Aşil tendon, iki güçlü baldır kasını topuk kemiğine bağlayan ve dik yürümemize, ayak parmaklarımızın üzerinde durmanıza yardımcı olan uzun bir tendondur. Bu nedenle “Aşil tendonu neresi?” diye merak eden kullanıcılar, topukları ve baldırın en tepe noktası arasında kalan kısmı dikkate alabilir. Çünkü Aşil tendonu sık kullanılır ve aşırı yüklenme nedeniyle kopabilir. Aşil tendonu sorunları, özellikle tenis, futbol ve atletizm gibi birçok dur-kalk hareketinin olduğu sporları yapanlarda sık görülür. Sorunlar aşırı yüklenme ya da akut bir olay nedeniyle görülebilir veya yıllar boyunca birkaç küçük stres anı nedeniyle yavaş yavaş ortaya çıkabilir.
Aşil Tendonu Kopması Nedir?
Aşil tendonu aşırı yüklenmeye duyarlıdır. Koşucular genellikle aşil tendon yaralanmalarından muzdariptir. Bu tendon bozukluğunun şiddetli formlarında, tendonun kısmen veya tamamen yırtılması mümkündür.Tendon yırtıldığında ya da zedelendiğinde etrafındaki dokuda irritasyon meydana gelebilir. Aşil tendonunu örten bir tabaka olan tendon kılıfında ve aşil tendonunu çevreleyen dokularda gelişen enfeksiyona ise Aşil tendinit denir. Aşil tendonu zedelenmesi ise tendonun ortasında meydana gelen bir sorundur. Aşil tendonu kopması ya da zedelenmesi için belirli bir yaş aralığı olmamakla birlikte tipik olarak 30 ile 50 yaş aralığında sık görülür. Örneğin futbol gibi top oyunları ve koşu esnasında sık yaşanan bir yaralanmadır. Bu nedenle Aşil tendon yaralanmaları erkeklerde daha fazladır.
Aşil tendonun kopmasının bazı nedenleri ise şunlardır:
- Aşırı yük: Yük arttığında bazen Aşil tendonunda küçük yırtıklar meydana gelir. Ancak vücudun çatlakları onarmak için zamanı yoksa yırtılmalar artabilir.
- Spor: Yanlış egzersiz yaparsanız aşırı yüklenme meydana gelebilir. Bu genellikle çok yoğun ve çok hızlı egzersiz yapmak isteyen, antrenman programlarını büyük ölçüde değiştiren, kötü koşu tekniği kullanan veya yanlış ayakkabı giyen sporcularda olur. Bu nedenle iyi bir koşu ayakkabısı pek çok yaralanmanın önüne geçebilir.
Aşil Tendonu Kopması Belirtileri Nelerdir?
Genellikle tendon hastalığı, tendon ve çevre dokuların iltihaplanması nedeniyle oluşur. Ancak Aşil tendonun kopması da sık görülen bir sorundur. Kronik formlarda ise enflamasyon değil, tendon dokusunda bir kalite kaybı meydana gelebilir. herhangi bir kaza ya da ani hareket nedeniyle tendonunuzun kopup kopmadığını ise şu belirtilerden anlayabilirsiniz:
- Aşil tendonu kopması belirtileri arasında en yaygın görülen tendon çevresinde ağrı ve şişlik;
- Baldır kaslarını kasarken ve gererken ağrı;
- Aşil tendonunun her iki tarafının muayenesinde lokal hassasiyet veya ağrı;
- Tendonun bir kısmı boyunca nodül.
- Tendonun yırtılması ya da kopması, hızla azalan ani bir ağrıya neden olur. Ancak kesin tanı ve teşhis için doktorunuza başvurmanız gerekir.
Aşil Tendonu Kopması Nasıl Tedavi Edilir?
Yırtılmış bir Aşil tendonunu tedavisine kısa süre başlamak oldukça önemlidir. Aksi takdirde, yırtık tendon kısalarak tedaviyi uzatabilir ve daha kötü sonuçlara neden olabilir. Ek olarak, tedaviye hızlı başlamak, Aşil tendon yırtığının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Aşil tendonunda akut ağrı olması durumunda, egzersizi derhal durdurmanız gerekir. Soğuk kompres ile etkilenen bölgeyi 15 dakika serin tutmanız ağrıyı hafifletir. Aşil tendonu ağrısı, yaralanmaya bağlı olarak değişebilir. Bu aşamada Aşil tendonuna baskı uygulamamanız, dinlenmeniz ve ara sıra soğuk kompres uygulamanız önemlidir.
Aşil tendonu kopması tedavi süreci ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere ikiye ayrılır. Aşil tendonu yırtılmasının cerrahi olmayan şekilde tedavi edilmesi daha sık tercih edilir. Ameliyatsız tedavi alçı veya ayarlanabilir bir ayakkabıdan oluşur. Bazı durumlarda terapi çorapları ve tabanlıklar da kullanılır. Aşil tendonu ameliyatı ise ciddi yaralanmalarda tercih edilir. Yaş, genel sağlık ve fiziksel aktivite gibi diğer faktörler de ameliyat kararı alınırken önemlidir. Ameliyat sırasında yırtık Aşil tendonu bir ortopedi cerrahı veya bir travma cerrahı tarafından dikilir. Ameliyattan sonra etkilenen bacak alçıya veya ayarlanabilir bir ayakkabıya yerleştirilir. Bu şekilde Aşil tendonu dinlenir ve iyileşme daha hızlı olur.
Tedaviden önce yaralanmalar için önlem almanız sağlığınız ve spor hayatınız için daha önemlidir. Bu nedenle hareketli sporlar esnasında doğru ekipman kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Örneğin koşucuysanız, koşu ayakkabısı, dizlik, dirseklik gibi koşu aksesuarları her zaman üzerinizde olmalıdır. Antrenmanda da olsa koruyucu kullanmanız gerekir. Aynı zamanda konforunuza da dikkat ediyorsanız Barcin.com ayrıcalıklarından yararlanabilir, koşu giyim koleksiyonlarına göz atabilirsiniz.