in

Sağlık Deposu Kinoanın Faydaları ve Tüketimi

Güney Amerika topraklarında yetişen kinoa son yıllarda popüler hale gelen tahıl ürünlerinden biridir. Çeşitli mineraller ve vitaminler yönünden zengin olan bu besin diyet listelerinin olduğu kadar vegan ve vejetaryen beslenme rutinlerinin de vazgeçilmezidir. Tıpkı pirinç ve bulgur gibi pişirilerek tüketilen kinoa yüksek protein içeriği ile diğer tahıl alternatiflerinden ayrılır. Tam tahıl ürünlerinden biri olan besin zengin lif içeriği sayesinde değerli bir vitamin ve mineral kaynağı olarak kabul edilir. Peki, kinoa nasıl tüketilir? Bu yazıda kinoaya dair ilgi çekici konu başlıklarını bulabilirsiniz.

Kinoa Faydaları Nelerdir?

Glütensiz tahıl seçeneklerinden biri olan kinoa besleyici yönü ile beslenme rutinlerinde sıkça yer alan gıda çeşitlerindendir. Kinoa faydaları Saraçoğlu tarafından da vurgulanan gıdaların başında gelir. İbrahim Saraçoğlu sağlıklı zayıflama için kinoa tüketiminin altını çizer. Kinoanın başlıca faydaları şu şekildedir:

  • Glütensizdir: Kinoa glüten hassasiyeti olan kişiler için uygun gıdalardandır. Çölyak hastası olanlar veya glüten intoleransına sahip bireyler beslenme programlarında kinoaya yer verebilir.
  • Protein Kaynağıdır: Amino asitler açısından zengin olan kinoa en temel 8 amino asidin tamamına da sahiptir. Gıda, bu yönüyle tam bir protein kaynağı olarak kabul edilir. Kinoa bitkisel bir protein olması sebebiyle de vegan ve vejetaryenlerin favori yiyecekleri arasındadır.
  • Cilt Sağlığına İyi Gelir: Cilt sağlığına iyi gelen lizin maddesi kinoada yer alan bileşenlerden biridir. Bu sayede kinoa tüketerek cildin onarılması ve cilt sorunlarının giderilmesi mümkün olur. Ayrıca B vitamini de ihtiva eden besin leke ve iz oluşumunun önlenmesinde etkilidir.
  • Mineral Deposudur: Tam bir vitamin ve mineral kaynağı olan kinoa besleyici gıdaların başındadır. Magnezyum ve demir gibi bileşenler içeren besin kan damarlarının genişlemesine ve kan seviyesinin dengelenmesine katkı sağlar. Ek olarak kinoa uykusuzluk, kas krampları ve baş ağrısı gibi sorunları azaltmada rol oynar. Kinoa içeriğindeki demir ise sağlıklı kas yapısı için önem arz eder.
  • Lif Zenginidir: Yüksek lif içeriği ile bilinen kinoa bağırsal hareketlerini düzenleyerek sindirim sistemine yardımcı olur. Bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen gıda sayesinde kabızlık gibi sorunlar en aza iner. Lifler tokluk hissi vermesi bakımından da oldukça yararlıdır. Kinoa sayesinde diyetlerde porsiyon kontrolü yapmak kolaylaşır.

Kinoa faydaları diyetisyenler tarafından da sürekli vurgulanır. Diyetisyenler kinoanın tok tutma gibi özelliklerinden dolayı besini diyet listelerinde sık sık kullanır.

Kinoa Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kinoa başta sindirim sorunlarını önlemede öne çıkar. Kabızlığı engelleyen gıda, sindirim sistemine dosttur. Aynı zamanda antioksidan içeriği yüksek olan besin, kalp hastalıkları ve kanser gibi sorunların azaltılmasında etkilidir. Yaşlanmayı geciktirici özellikleri ile bilinen kinoa kansızlık riskini azaltmaya da destek olur.

Kinoa Nasıl Tüketilmeli?

Kinoayı haşlayarak ya da yağda kavurduktan sonra demleyerek tüketebilirsiniz. Besin yemeklerde farklı şekillerde kullanılabilir. İşte bazı tüketim önerileri:

  • Kinoa salataların yanına oldukça yakışır. Kinoayı haşlayıp soğuttuktan sonra salatanızın içine ekleyebilir ve gıdanın tok tutma özelliğinden faydalanabilirsiniz.
  • Yulaf lapası yerine kinoa tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem doyurucu hem de besleyici bir kahvaltı öğünü oluşturabilirsiniz.
  • Kinoayı köfte yapmak için kullanabilirsiniz. Sebze köftelerinin içine kinoa ekleyip pişirebilirsiniz.
  • Çorbalarınızın içine biraz kinoa ilave edebilirsiniz
  • Beyaz pirinç pilavı yerine et yemeklerinin yanında kinoa tüketebilirsiniz.

Kinoa Kaç Kaşık Yenmeli?

Kinoa yüksek kalori içeriğine sahip bir besindir. Bu sebeple kinoa tüketirken porsiyonuna dikkat etmelisiniz. 3 kaşık kinoanın kalorisi yaklaşık olarak 75 kcal’dır. Zayıflama listeniz için kinoaya salatalarınızda yer vererek gıdayı 3-4 kaşık şeklinde kullanabilirsiniz.

En İyi Kinoa Hangisi?

Kinoa siyah, beyaz ve kırmızı gibi çeşitlere sahiptir. Pilav ve kısır gibi tarifler için beyaz kinoa, salatalarınız için kırmızı kinoa tercih edebilirsiniz. Eğer yemeklerinizde yoğun aroma istiyorsanız siyah kinoaya şans verebilirsiniz. En yüksek protein içeriğine sahip olan kinoa çeşidi ise kırmızı kinoadır.

Siz de kinoaya beslenme rutininizde yer vererek besinin önde gelen faydalarını deneyimleyebilirsiniz. Sağlıklı ve fit kalmak için antrenmanlarınızda ihtiyaç duyacağınız giyim ürünleri ve aksesuarlara ise Barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

  1. “Kinoa Faydaları Nelerdir?” Medical Park, 31 January 2023, https://www.medicalpark.com.tr/kinoa-faydalari-nelerdir/hg-2858. Accessed 25 December 2023.
  2. “Kinoa faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir?” Memorial, 27 October 2022, https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/kinoa-faydalari-nelerdir. Accessed 25 December 2023.

Arjinin’in Vücut Geliştirmede Gizli ve Bilinmeyen Faydaları

Metabolizmanın Doğal Yakıtı L Karnitin Nedir?