in

Carb Cycling (Karbonhidrat Döngüsü) ile Kilo Vermek İçin Etkili Yöntemler

Belirli bir besin menüsüyle her gün aynı şeyleri yiyerek devam ettiğiniz uzun diyet programlarından sıkıldıysanız Carb Cycling size farklı seçenekler sunabilir. Fit bir görünüme ulaşmak hayaliniz ise ya da fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışırken kas kaybından korunmak istiyorsanız yapmanız gerekenleri yazının devamında bulabilirsiniz.

Carb Cycling Nedir?

Carb Cycling yani karbonhidrat döngüsü hem profesyonel sporcuların, vücut geliştiricilerin hem de ideal kiloya ulaşıp sağlıklı yaşamayı isteyenler tarafından uygulanan iyi hesaplanması gereken bir beslenme stratejisidir. Diğer diyet programlarında günlük alınması gereken protein ve karbonhidrat miktarı belirlenir, öğünler ona göre hesaplanır ve hedeflenen kiloya ulaşıncaya kadar aynı şekilde devam eder.

Carb Cycling’de ise günlük almanız gereken protein miktarı sabit tutulurken karbonhidrat miktarının belirli günlerde artırıp belirli günlerde azaltarak metabolizma hızının yavaşlamasının engellenmesi hedeflenir.

Carb Cycling Nasıl Yapılır?

Karbonhidrat döngüsü uygulamasında sırasıyla uygulanması gerekenler şu şekildedir.

  • Bir günde almanız gereken protein ve karbonhidrat miktarını hesaplayın.
  • Bunu yedi ile çarparak bir haftalık diyet programı oluşturun.
  • Proteini her gün aynı miktarda olacak şekilde ayarlayıp karbonhidrat miktarını yoğun olduğunuz yada egzersiz yaptığınız günlerde daha fazla, dinlenme günlerinde daha az olacak şekilde ayarlayın.

Böylece aralıklı olarak az ya da çok alabileceğiniz bir karbonhidrat döngüsü oluşturmuş olursunuz.

Carb Cycling’ in Faydaları Nelerdir?

Her gün disiplinli bir şekilde kalori hesabı yapmaktan sıkıldıysanız ya da sosyal yaşamda toplantı ve gezileri olan biriyseniz karbonhidrat döngüsü sizin için faydalı olabilir. Haftanın birkaç günü kendinizi diyetteyim gibi hissetmediğiniz ve özlediğiniz karbonhidratlara daha fazla izin veren günler planlayıp diğer günlerde karbonhidrat kısıtlamaları yaparak diyetin devamlılığını sağlayabilirsiniz.

Antrenman yapan biriyseniz yoğun antrenman günlerinde daha fazla karbonhidrat alıp dinlenme zamanlarında daha az karbonhidrat alarak dengeyi sağlayabilirsiniz. Eğer amacınız kas geliştirmek ise gereken enerjinin illa dışarıdan alınmasına gerek olmadığını bilmenizde fayda var. Doğru bir karbonhidrat döngüsü programı ile vücudumuzda bulunan yağ depolarındaki enerjiyi bu amaç için kullanabilirsiniz.Yağ yakarken kas yapma sürecini başlatmış olursunuz.

Carb Cycling İle Kilo Vermek Mümkün mü?

Aslında Carb Cycling uygulamasının diğer bir amacı da uzun süren diyet programlarında yavaşlayan metabolizma hızını tekrar yükseltmektir. Metabolizma hızı aynı miktarlarda protein ve karbonhidrat alımlarında zamanla hızını azaltarak kilo kaybını yavaşlatabilir. Haftalık periyotlarda karbonhidrat miktarını azaltıp artırarak metabolizma hızını şaşırtıp dengede kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu da daha hızlı kilo vermenizi sağlayabilir.

Carb Cycling ile planladığınız düşük karbonhidrat tüketimi olduğu günlerde, gün içinde harcanması gereken enerjiyi vücutta bulunan yağları kullanılarak oluşturduğunda vücudumuzdaki yağ oranı hızlı bir şekilde azalabilir.

Carb Cycling Diyetinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan ilki günlük ve haftalık protein ve karbonhidrat gereksinimi doğru hesaplamaktır. Bu konuda bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Haftalık programınızı oluştururken yoğun günlerde karbonhidrat alımını artırarak enerjinizin devamlılığını sağlamaya dikkat edin.

Kendinizi izleyin. Antrenman günlerinde ya da yoğun program yaptığınız günlerde karbonhidrat artırımı size nasıl geliyor? Belki de bir gün önce karbonhidrat alımını yükseltmeniz gerekebilir. Az kalori aldığınız günlerde daha enerjik hissedebilirsiniz . Carb Cycling programını kendinizi en iyi hissettiğiniz biçimde programlayarak yaşamınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Sağlıklı beslenip bir yandan da kilo vermenin keyfini çıkarın. Kendinizi ödüllendirdiğiniz karbonhidrat günlerinde enerjik bir şekilde antrenmalarınızı yapın.

Antrenmanlarınızı yaparken ihtiyaç duyduğunuz her türlü ekipmana Barçın’ dan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Erkek Sırt Çantaları

Sürdürülebilir Moda: Çevre Dostu Spor Ayakkabıları