Siz de akşam yemeklerini hafif geçirmek istediğinizde salata söyleyenlerden misiniz? Peki formunuzu korumak, kilo almamak için yediğiniz salatalar gerçekten işe yarıyor mu? Hazırsanız, son zamanların en büyük yanlışına bir açıklık getirelim. Salatalar sandığınız kadar masum değil. Neden mi?
1. Tatları Kötü
İlk olarak yeşillikler tek başlarına çok tatsızlar. Aslında çoğu kişi roka, hindiba, marul ve ıspanak gibi salatalarda sıkça tüketilen sebzeleri yemekten çok da hoşlanmıyor. Bazı yeşilliklerin ‘acı biber keskinliğinde, biraz sert’ tatlar oldukları bile söylenebilir. Kaldı ki salata içindeki sebzeleri gün içinde başka yiyeceklerin içinde bulmak mümkün. Yani, salatayı sade tükettiğinizde o sofradan mutlu ayrılmayacağınız kesin.
2. Çevre İçin Zararlılar
Amerikada yapılan çalışmalarda marulların sebze atıklarının bir numaralı kaynağı olduğu belirlenmiş. Üstelik CDC’nin yaptığı araştırmada lifli, çiğ sebzelerin gıda zehirlenmesinde büyük ölçüde rol oynadıklarını yazmış.
3. Sağlıksız Malzemelere İhtiyaç Duyuyorlar
Üçüncü bir sebep ise tatlarının güzelleşmesi için sağlıksız malzemelere ihtiyaç duymaları. Yağda kızarmış tavuk, köfte parçaları, mayonez, hardal gibi yan ürünlerle karıştırılmış salata sosları inanılmaz kalorili! Salatanızı içinde yağ, sos olmadan yerseniz, 100 gr. yeşillik için alacağınız kalori miktarı 33 olacak ancak salatayı herhangi bir sos olmadan yiyebilme fikri pek akla yatkın değil. Katacağınız en masum sos bile zaten hiçbir besleyiciliği olmayan salatanın kalori miktarını artırmaktan başka işe yaramayacaktır. Bunların hepsini tek başına tadını sevmediğimiz yeşilliklerin tadını başka ürünlerle örtmek oluyor. Belki daha sağlıklı olmak, ekmek yiyip fazla karbonhidrattan kaçınmak için sandviçlerimizi bir kenara atıp salatalara koşuyoruz. Ancak eklediğimiz krutonlarla (kızarmış küçük ekmekler) kaçtığımıza geri dönüyoruz. Bu durumda da salata yemiş değil, salatayı güzelleştirmek için kattığımız diğer ürünleri yemiş oluyoruz. Kısacası salata yiyeceğim, fit kalacağım derken gelsin kaloriler, gelsin karbonhidratlar.
4. Hayal Kırıklığı Yaratıyor
Beşinci ve son olarak, salata yedikten sonra, sağlıklı yemeklerden sonra hissetmemiz gerekenin tam aksine, sofradan çok aç ve hayal kırıklığına uğramış bir şekilde kalkıyoruz. Diyelim ki salata yediniz. Yukarıda bahsettiklerimizden eklemediniz ve bu nedenle kendinizi inanılmaz iyi hissediyorsunuz. Ancak 2 saat geçtikten sonra yine acıktınız. Neden mi ?
Çünkü marullar adeta bir buz dağı gibi yüzde 95-97 oranında sudan oluşmakta. Hatta The Washington Post gazetesinin şöyle bir betimlemesi bile mevcut:
“Marul tarladan sofraya su taşıyan araçtan başka bir şey değil.”
Bahsettiğimiz bütün bu standart yeşillikler, doyurucu özelliğe sahip olmadıkları gibi besin değerleri de yüksek olmayan sebzeler. Bu durum sağlıklı beslenmemizi uzun soluklu olarak devam ettirmemizin önündeki en büyük engel.
5. Salata Sosları
Dördüncü sebep salata süslemeleri ve sosları. Salataya yaptığımız soslar ve süslemek için eklediğimiz malzemeler salatanın kendisinden daha çok kaloriye sahip oluyorlar. Örnek verecek olursak Sezar salata. Çoğumuz sağlıklı oldukları için bu salatadan sipariş veriyoruz ama yanılıyoruz. Üstünde parmesan peyniri ve krutonla gelen salatanın zeytin yağı ve kremalı sosu ise kaloriyle doldurulmuş bir canavar gibi. Bu canavarı şöyle de tasvir edebiliriz; iki kaşığı yaklaşık 150 kalori ediyor.
Salata Yerine…
Hem sağlıklı yemekler yiyip hem de yediklerimizden tatmin olmamız mümkün. Üstelik salata tüketmeden. Mesela bugünlerde yeni trend kase yemekleri tercih edebilirsiniz. Besin deposu kase yiyecekleriyle salata yemeden, düşük kalorili ancak yüksek besin değerli bir öğün geçirebilirsiniz. evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz kaseye besleyiciliği yüksek, bir dolu şey koyabilirsiniz. Mesela; Kinoa, kahverengi pirinç, baklagiller, tavuk, et, yumurta gibi bir sürü protein! Bu kaselerin içinde tabii ki salata da var fakat bu sefer başrol onların değil!
Doğal olarak hala salatalara hayran bir sürü kişi var. Aslına bakacak olursak gerçekten de taze sebzeler sayesinde yemeğimiz mükemmel bir hale gelebiliyor. Eğer tadından hoşlanıyorsanız ve zararlı hale getirmiyorsanız tabi ki salatalar sağlığınız için çok faydalı olabilir. Ancak salatayı sevmiyorsanız ve sadece sağlıklı olmak için yiyorsanız işte bu büyük hata.