Bacak ya da vücudun herhangi bir yerinde bulunan kaslarınız aslında her hareketinizle kasılır. Çünkü kaslar, hareketinize bağlı olarak uzayabilir ve kısalabilir. Örneğin statik kasılma kasın sabit pozisyonda kalmasını sağlarken dinamik kasılma, kasın kısalarak ya da uzayarak kasılmasıdır. Bench presste ağırlığı itmek ya da squad hareketleri dinamik kasılmadır. Ancak spor ya da ekstrem bir hareket sonucu gerçekleşen bacak kasılmaları, kasın olağan dışı kasılmaları için kullanılan bir ifadedir. Bu tür kas kasılmaları kısaca kramp olarak adlandırılır. Peki bacak kasılmasının nedenleri nelerdir? Özellikle spor esnasında performansınızı olumsuz etkileyebilecek bu kasılmaların önüne nasıl geçilir? İşte kramp ile ilgili bilmeniz gerekenler.
Bacak Kası Kasılması Neden Olur?
Kramplar bazen yoğun bir spor sırasında veya sonrasında kaslarınızda meydana gelen kasılmalardır. Ancak gece uykunuzda da ortaya çıkabilir. Normal olarak, kaslarınızdaki hücreler (kas lifleri olarak da adlandırılır) arasındaki iş bölümü vardır. Liflerin bir kısmı kasılırken geri kalanı dinlenir. Yani aynı anda aktif olmazlar. Kas kasılmalarında ise kasların kasılmasını sağlayan sinirler yanlış tepki vererek çok fazla sinyal gönderir. Bu da, tüm kas liflerinin aynı anda aniden kasılmasına neden olur. Kasılmalar herhangi bir kasta meydana gelebilir, ancak en yaygın olarak baldırlar, ayaklar ve uyluklarda görülür. Bacak kası kasılmaları genellikle yoğun antrenmanlarda meydana gelse de farklı nedenlerden dolayı günün diğer zamanlarında da ortaya çıkabilir.
Uyurken Bacak Kasılması Neden Olur?
Uyku esnasında meydana gelen kas kasılmalar ve baldır kramplarının nedeni diğer kasılmalara benzer, ancak tam olarak aynı değildir. Çünkü baldırda yer alan sinirler ekstra hassas ve daha aktiftir. Bu kasılmalar da mineral ve sıvı eksikliğinin yanı sıra fazla hareketten de kaynaklanabilir. Çok sıkı egzersiz, az sıvı tüketimi, yüksek miktarda alkol kullanımı ve bazen yüksek tansiyon ilaçları uyku kramplarına neden olabilir.
Sol Bacak Kasılması Neden Olur?
Sol bacak kasılması ya da kas spazmı, genellikle dengesiz beslenme ve susuzluk gibi yaşamsal faaliyetlerinizi olumsuz etkileyebilecek davranışlar sonucu ortaya çıkar. Ancak kas kasılmasına ağrı eşlik ediyorsa bel fıtığının habercisi olabilir. Bu nedenle bacak kasılmalarınız için doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Spor Yaparken Bacak Kasılması Neden Olur?
Bacak kasılmaları sıkılıkla ağır antrenman, yetersiz dinlenme, negatif enerji veya bozulan sıvı dengesi nedeniyle oluşan yorgunluğun bir kombinasyonundan kaynaklanır. Çünkü terleyerek sadece sıvı kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda kas kasılmalarında önemli rol oynayan mineralleri de kaybedersiniz. Bu nedenle spor esnasında bacak kasılmaları meydana gelebilir.
Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Kas krampları, özellikle yoğun egzersiz yaparken rahatsız edicidir. Kas kramplarının birçok farklı nedeni olabilir, ancak spor yaparken bacağa kramp girmesi mineral eksikliğinden bozulmuş sıvı dengesinden veya çok yüksek kas gerginliğinden kaynaklanır.
B, D, E vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, potasyum, çinko ve sodyum minerallerinin eksikliği kas kramplarına neden olabilir. Tüm bu vitamin ve minerallerin eksikliği kasların kasılmasını ve gevşemesini bozar. Özellikle magnezyum eksikliği genellikle sporcularda krampların başlıca sebeplerinden biridir. (1) Ayrıca, glikojen (şeker) stokunuz tükendiği anda enerji eksikliği ile kramplar yaşanabilir. Çükü kaslarınızın kasılması için glikojene ihtiyacı vardır ve bu glikojen karbonhidratlardan elde edilir. (2)
Bacak Kasılmalarına Ne İyi Gelir?
Bacak kası kasılmaları sık meydana geliyor ve yaşam kalitenizi düşürüyorsa tedavi yerine önlem almanız daha iyi bir yöntemdir. Bunun için beslenme şeklinizden sıvı tüketiminize antrenman yoğunluklarınızdan gıda takviyelerine kadar pek çok konuda değişiklik yapmanız gerekebilir. İşte bacak kasılmalarına iyi gelen önlemler ve yöntemler:
- Ayakkabılarınızı destekli ve rahat modeller arasından seçin.
- Bacaklarınızı sıkmayan giysiler giyin.
- Günde en az 1,5-2 litre su için.
- Alkol ve kafeini azaltın.
- Uzun süre hareketsiz oturmayın.
- Düzenli egzersiz yapın ve ısınmadan ağır spora başlamayın.
- Antrenmanı soğuma yaparak bitirin.
- Esneme hareketleri yapmaya özen gösterin.
- Günü ılık bir duş ile sonlandırın.
- Vitamin ve mineral değerlerinizi ölçtürün, eksik olanlar için doktor kontrolünde takviye alın.
Spor Esnasında Kramp Nasıl Geçer?
Spor esnasında yada uykuda ortaya çıkan kramplar herkes için rahatsız ve acı vericidir. Kurtulmak ise oldukça kolaydır. Örneğin, en kolay ve en etkili çözüm esnemektir. Oturun, bacaklarınızı öne uzatın ve ayak parmaklarınıza doğru esneyin. Hafif bir gerginlik hissedene kadar devam edin. Diğer bir yöntem ise bölgeye masaj yapmaktır. Bu sayede kasılan bacak kasına dışarıdan müdahale ederek gevşemesini sağlayabilirsiniz.
Kas krampları genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazı durumlarda doktora görünmeniz gerekebilir. Özellikle bacak kramplarınız çok sık veya aşırı derecede ağrılıysa, şişlik, ani kas güçsüzlüğü veya cilt değişiklikleri ile birlikte meydana geliyorsa doktordan yardım almanız gerekir.
Siz de bacak krampları nedeniyle spor esnasında sürekli bölünüyor ve ağrılar nedeniyle yeterli verim alamıyorsanız yaşam alışkanlıklarınızı değiştirip doktorunuzdan yardım alarak krampları önleyebilirsiniz. Spor esnasında krampları önlemenin bir diğer yolu da destekleyici ayakkabı ve giysilerdir. Barcin.com ayrıcalıkları ile sunulan spor malzemelerine göz atabilir iyi ekipmanla kasılmaları azaltabilirsiniz.
Kaynaklar
1-https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-help-with-muscle-cramps
2- https://medlineplus.gov/genetics/condition/glycogen-storage-disease-type-v