Menu
in

Intermittent Fasting Nedir?

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir

Aralıklı oruç, ne yediğinizden çok ne zaman yediğinizle ilgilenen bir beslenme programı. Pek çok uygulama şekli bulunan aralıklı oruç veya bilinen diğer adıyla “Intermittent Fasting”, seçtiğiniz zaman dilimlerine göre ilerlemenize yardımcı olur. Dünyadaki en popüler beslenme programları arasında yer alan aralıklı oruç, yaşam tarzını kolaylaştırması ile de tercih edilmekte. Aralıklı oruç sürecini nasıl uygulayacağınız, oruç tutma ve yeme periyotları arasında nasıl geçiş yapacağınız hakkında detaylı bilgileri inceleyebilirsiniz.

Aralıklı Oruç Nedir?

Aralıklı oruç, hangi yiyeceklerinizi yiyeceğinizle değil yiyecekleri ne zaman yemeniz gerektiğiyle ilgilenen bir tür beslenme şeklidir. Bu yönüyle aralıklı oruç, diyet olarak değil yeme düzeni veya bir yaşam tarzı olarak bilinir. İnsanların ara sıra oruç tutmasının ve belli bir süreyi aç geçirmesinin sağlık açısından olumlu olduğu söylenir. Yapılan çalışmalara göre pek çok faydası tespit edilen aralıklı orucun sağlıklı yaşam tarzını kolaylaştırdığı da bilinir. Tüm bu yönleri ile aralıklı oruç, spor yapanlar, zayıflamak isteyenler ve sağlıklı yaşamayı benimseyenlerin uyguladığı bir yöntemdir.

Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır? Aralıklı Oruç Diyeti Saatleri

Aralıklı oruç diyeti uygulamasının birkaç farklı yolu vardır. Bu yöntemler, günün belli bir saatini veya haftanın belli günlerini ayırmaya dayanır. Oruç dönemlerinde genellikle hiçbir besin almazsınız. Almanıza izin verilen besinler su, şekersiz çay ve kahve gibi içeceklerdir. Aralıklı oruç diyetinin uygulama şekillerinden bazıları ise şu şekilde:

  1. 16/8 Yöntemi: En çok uygulanan aralıklı oruç yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde temel prensip kahvaltıyı atlamak ve günün 8 saatinde yemek yemektir. Kalan 16 saatte ise oruç tutarsınız ve hiçbir besini vücudunuza almazsınız.
  2. Ye-Dur-Ye: Bu yöntem, haftanın her günü değil birkaç günü oruç tutmaya dayanır. Örneğin, bir gün akşam yemeğinde yemek yedikten sonra bir sonraki gün aynı saate kadar yemek yemez; 24 saat oruç tutarsınız. Haftada bir veya iki kez uygulanması önerilir.
  3. 5:2 Diyeti: Bu yöntemde art arda olmayan iki gün en fazla 500-600 kalori almanız gerekir. Kalan günlerde ise normal beslenmenize devam edersiniz.

Bu yöntemlerin her biri, yeme dönemlerinde çok fazla yemediğiniz sürece kilo kaybı sağlar ve zayıflamanıza yardımcı olur. En basit, sürdürülebilir ve kolay olan yöntem olarak ise 16/8 yöntemi önerilir.

Aralıklı Oruç Diyetinin Yararları Nelerdir?

Aralıklı oruç diyeti, bir yaşam tarzı olarak benimsendiğinde vücudun her noktasında değişimler yaratabilir. Bunlardan en önemlisi aç kalınan süre boyunca biriken yağları yakması ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Aralıklı oruç diyetinin bilinen en yaygın faydaları ise şunlardır:

  1. Büyüme hormonu seviyesini arttırır ve yağ kaybıyla kas kazanımını destekler.
  2. İnsülin seviyesinin düşmesine, kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
  3. Hücresel onarımı hızlandırmaya katkı sağlar.
  4. Hafızayı güçlendirmeye destek olur.
  5. Fiziksel performansın artmasına katkı sunar.
  6. Kan basıncı ve kalp hızı ölçümlerinin iyileşmesine yardımcı olur.

Bunlara ek olarak aralıklı orucun vücudun her noktasına katkısı vardır. Aralıklı orucun her bireyde farklı etkilerinin olacağını unutmamak gereklidir, uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Aralıklı Oruç Diyetinin Olası Zararları Nelerdir?

Aralıklı oruç, kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin en sık tercih ettiği yollardan biridir. Birçok faydayı beraberinde getirse de uygulamaya başlamadan önce bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Özellikle bazı hastalıkları bulunanların öncelikle doktoruna danışması ve tavsiye alması son derece önemlidir. Aralıklı oruç diyeti bireylerde genellikle şu olası zararlara yol açabilir:

  1. Baş ağrısı
  2. Baş dönmesi
  3. Aşırı açlık hissi ve bununla beraber yeme vakitlerinde çok fazla yeme isteği
  4. Sinirlilik
  5. Dehidrasyon
  6. Egzersizlerde düşük performans
  7. Kramplar
  8. Kabızlık
  9. Uykusuzluk
  10. Yorgunluk

Kronik rahatsızlığı olan veya olmayan pek çok kişide aralıklı oruç bu gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Her bireyde farklı etkilerinin olacağı unutulmamalı ve başlamadan önce bir uzmana danışılmalıdır. Aynı zamanda başladıktan sonra bazı yan etkiler görülürse bir doktorla iletişim kurmak gerekebilir.

Aralıklı oruç süresince spora ağırlık vererek kilo kaybı ve zayıflama sürecinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Spor yaparken ihtiyaç duyacağınız giysi ve ekipmanlara Barcin.com avantajlarıyla ulaşabilirsiniz.

KAYNAKLAR:

  1. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work
  2. https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#who-shouldnt
  3. https://www.lifemed.com.tr/poliklinikler/aralikli-oruc-intermittent-fasting/

Yorum Yazın

Exit mobile version