Basketbolun amacı, puan kazanmak için topu, bir çembere atmaktır. Oyun dikdörtgen sahada oynanır. Sahanın hangi bölümünden topu attığınız alacağınız sayıyı da etkiler. Top, sürme ve pas yoluyla hareket ettirilebilir. 1981 yılından beri tüm dünyayı kasıp kavuran bu oyunu, oynamak için çeşitli kurallara uymak ve sadece bu branşa özgü olan ekipmanları kullanmak önemlidir. Bu doğrultuda dünyanın en ünlü spor markaları, basketbol malzemeleri üretir. Bu malzemeler, antrenman ve müsabakalar sırasında oyuncunun verimini artırır. Bu sporun nasıl oynandığı, branşa özgü ekipmanlar ve bu sporun faydalarına dair her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.
Basketbol Nasıl Oynanır? Basketbol Kuralları Nelerdir?
Basketbol müsabakasında her takım 12 oyuncudan oluşur. Sahada sadece her takımdan 5’er oyuncunun oynamasına izin verilir. Oyuncuların sahadaki pozisyonları oyun kurucu, şutör guard, kısa forvet, uzun forvet, pivot center olarak ayrılır. Basketbol maçları sırasında her pozisyonun ayrı görevi olur. Ancak, oyuncular sahada kurallar dahilinde istedikleri gibi hareket etmekte özgürdür. Müsabakanın özellikleri şöyledir:
- Basketbolcular üç farklı puan alabilir. Üç sayı yayının dışından atılan her basket, üç sayı ile sonuçlanır. Yayın içinden basketbol potası ile buluşan basketler ise iki sayı olarak sayılır. Serbest atışlarda ise takım bir puan alır.
- Bir oyuncu, iki elini koyduktan sonra topu sektiremez. Oyunu sadece pas yoluyla devam ettirebilir.
- Her başarılı basketten sonra top rakibe devredilir.
- Topu sektirmeden birden fazla adım atmak, iki elle top sürmek, savunma oyuncusunun topun potadan aşağı doğru ilerlemesini engellemesi ihlaller arasındadır.
- Basketbol pota yüksekliği, ortalama 3 metre olmalıdır.
Bu noktada “basketbol kaç dakika?” sorusu aklınıza gelebilir. Basketbol maçları 10’ar dakikalık periyotlarla toplam 40 dakika sürer. Tüm kurallara dikkat edildiğinde müsabakalar oldukça keyifli geçer. Ancak oyunlar sırasında doğru ekipmanları kullanmanın da faydaları olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Bu ekipmanların başında basketbol ayakkabısı gelir. Basket sahası, kaygan bir zemin olduğu için bu ayakkabılar özel kauçuk tabandan üretilir ve maç sırasında kaymayı engeller. Aynı zamanda özel yastıklama özellikleriyle basketbolcu, daha iyi bir performans gösterebilir. Aynı zamanda basketbol giyim ürünleri de daha iyi bir oyun çıkartmanıza yardımcı olur.
İyi Basketbol Oyuncusu Olmak İçin Sahip Olunması Gereken Özellikler Nelerdir?
Her spor branşında olduğu gibi basketbolda da başarılı olmak için belirli yeteneklere ve motivasyona sahip olmak gerekir. İşte basketbolda başarılı olmak için gereken üç temel özellik:
- Yetenek: Topa hakim olma, pas verme, şut çekme, savunma gibi alanlarda basketbolcunun kendini geliştirmesi önemlidir. Oyuncu, zayıf yönleriyle ilgili geri bildirimleri ve eleştirileri dinleyerek yeteneklerini kolayca geliştirebilir.
- Güç: Müsabakalar sırasında karşı takımla rekabet edebilmek için oyuncunun atletik olması önemlidir. Atletik olmak için antrenman yoluyla vücudunuzu güçlendirmeniz önemlidir.
- Bağlılık: Basketbol, bir takım oyunudur. Başarı için oyuncuların her birinin branşa ve takıma kendini adaması gerekir. Bu durum da koçun belirttiği her pozisyonda oynamanız gerektiği anlamına gelir. Kendi zamanınızı ve yeteneklerinizi takım ruhuna adamanız sizi özel kılar.
Basketbol Oynamanın Faydaları Nelerdir?
Basketbol oyuncularına çeviklik, güç ve dayanıklılık getirir. Oyun süresince hızla hareket etmeniz ve yer değiştirmeniz gerekir. Kaslarınıza uzun bir sürü boyunca tekrar tekrar kuvvet uygulandığı için kas dayanıklılığınız da artar. Basketbol oynamanın faydaları aşağıda listelenmiştir:
- Sağlıklı Kemikler: Basketbol gibi bir takım sporunu oynamak, benzersiz fiziksel ve zihinsel sağlık yararlarını beraberinde getirir. 2018 yılında yapılmış olan bir araştırma, takım temelli sporların kemik güçleri üzerinde olumlu etkilerini göstermiştir (1).
- Gelişmiş Denge ve Koordinasyon: Antrenmanlar sırasında dengenizi korurken el-göz ve ayak koordinasyonlarınız gelişir. Oynarken, zıplarken ve yön değiştirirken vücudunuz hızlı şekilde hareket eder. Ayrıca atış, pas ve top sürme gibi yeteneklerinizi de kullanmanızı gerektiren basketbol, motor becerilerinizin gelişmesine de katkıda bulunur (2).
- Güçlü Bir Vücut: Araştırmalar, basketbol oynamanın genel kondisyonu ve vücudu güçlendirdiğini gösterir (3). Antrenmanlar vücuttaki yağların azalmasına ve kas kütlesinin artmasına destek verir.
- Sağlıklı Bir Kalp: Düzenli fiziksel aktivite, kalp sağlığına destek verir. Basketbol, kalp ve solunum üzerinde olumlu etkiye sahip olan nabız seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur (4).
- Stresi Azaltır: Fiziksel bir aktiviteye katılmak konsantrasyon becerilerinizin, sorun çözme, stres ve kaygıyla başa çıkma yeteneğinizin gelişmesine destek verebilir.
Siz de basketbola meraklıysanız ve iyi bir sporcu olmak istiyorsanız, vakit kaybetmeden antrenmanlara başlayabilirsiniz. Antrenmanlarınızda size yardımcı olacak, müsabakalarda verimliliğinizin artmasına destek verecek basketbol ekipmanlarını Barcin.com’da bulabilirsiniz.
Kaynaklar: