Basketbolda her oyuncunun bir pozisyonu ve buna bağlı olarak bir görevi vardır. Basketbol sporunda oyuncuların pozisyonları ya da diğer bir deyişle mevkileri isimlerin yanı sıra numaralar ile ifade edilir. 1 numara oyun kurucu, 2 numara şutör gard, 3 numara kısa forvet, 4 numara uzun forvet ve 5 numara pivot pozisyonudur. Basketbol pozisyonları ve görevleri hakkında detaylı bilgi edinmek için yazının devamına göz atabilirsiniz.
1 – Oyun Kurucu
Oyun kurucu, top hakimiyeti ve pas kabiliyeti yüksek oyuncudur. Top sürme becerileri sayesinde topu rakip alana taşıyarak hücum setlerinin organizasyonunu gerçekleştirir. Basketbol mevkileri arasında en fazla oyun görüşü gerektiren pozisyondur. Oyun zekası yüksek oyuncular takım arkadaşlarını koordine ederek takımın başarılı sonuçlar almasında kritik bir rol oynar. Hücum sırasında oyun kurucu pozisyonundaki basketbolcular sayı üretmekten daha çok pozisyon yaratarak takım arkadaşlarına asist yapmaya çalışır. Savunma pozisyonunda ise eşleştiği oyuncuların çembere hücum etmesini engellemeye çalışır. Oyun kurucular genel olarak her iki elini de kullanabildiği için top çalma becerileri diğer oyunculara oranla daha yüksektir.
2 – Şutör Gard
Oyun kuruculara benzer becerilere sahiptir. Aynı zamanda genel olarak sahadaki en kısa oyunculardan bir tanesidir. Hızlı top sürme, birebir oynama ve saha görüşü üst düzey oyuncular şutör gard pozisyonunda oynar. Hücum organizasyonlarında oyun kuruculara yardımcı olmanın yanı sıra sayı üretmek temel görevleri arasında yer alır. Şutör özellikleri gelişmiş olan gardların hücumdaki en önemli işlevi bu becerilerini ortaya koyarak hücum yükünü üstlenmektir. Basketbol pozisyonları arasında çeviklik ve hız gerektiren bu pozisyonda oynayan oyunculardan takım arkadaşlarına şut şansı üretmesi de beklenir. Savunma sırasında ise eşleştiği rakip oyuncuyu engellemekle görevlidir. Çevik ve hızlı olmanın ön planda olduğu bu pozisyonda tercih ettiğiniz basketbol ayakkabısı son derece önemlidir.
3 – Kısa ve Uzun Forvet
Kısa forvet pozisyonundaki oyuncular fiziksel olarak mücadeleci gücü yüksek yapıdadır. Ayrıca top hakimiyeti ve sürme becerilerinin de belirli bir düzeyde olması beklenir. Hücum organizasyonlarına göre gerektiğinde topu yönlendirerek takım arkadaşlarına şans yaratır. Görevi, hücum sırasında boyalı alandaki oyunculara yardım etmek, hücum ribaundu almak ve sayı üretmektir. Boyalı alan etkinliklerine ek olarak şutör özelliklerini de kullanarak sayı üretmekle görevlidir. Bazı durumlarda 2 ve 4 numara yerine de oynayabilirler. Kısa forvetlerin savunmadaki görevleri ise rakip oyuncuların sayı atmasını engellemektir. Ayrıca savunma ribaund toplayarak topun takımında kalmasına yardımcı olur.
Uzun forvet pozisyonundaki oyuncular genel olarak boyalı alan ve çevresinde aktiftir. Fiziksel temasa dayalı oyuna yatkın oldukları için buna bağlı güç, kondisyon gibi özelliklere sahip olmalıdırlar. Uzun forvetler takım hücum halindeyken sayı üretmek, pota altı etkinliklerine dahil olmak, hücum ribaundu toplamak ve pivot oyuncusuna yardım etmekle görevlidir. Boyalı alandaki çabalarına ek olarak uzaktan sayı üretme becerisine de sahip olmaları beklenir. Savunmadaki temel görevleri ise uzun oyuncuların çembere hücum etmesini engellemek ve ribaund almaktır.
4 – Pivot
Pivot, basketbol oyuncu pozisyonları arasında genel olarak en uzun olan basketbolcudur. Hücumda ve savunmada pota altı etkinliklerinin en önemli oyuncusudur. Hücum sırasında genel olarak boyalı alandan sayı üretmesi beklenir. Ayrıca rakip takım oyuncularına perdeleme yapar ve takım arkadaşlarına şut şansı ve topla oynama alanı yaratarak potaya gitmesine yardımcı olur. Savunmadaki temel görevi rakip oyuncuların pota altındaki pas ve şutlarını engellemektir. Ribaund konusunda başarılı olan pivotların zamanlama, sezgi ve sıçrama yeteneklerinin üst düzey olması beklenir.
Siz de basketbol ile amatör veya profesyonel olarak ilgileniyorsanız tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun olan basketbol ürünlerini Barcin.com üzerinden bulabilir, ayrıcalıklı fırsatlardan yararlanarak dilediğiniz an sipariş edebilirsiniz.