in

Bisiklet Sporu Faydaları ve Bisikletin Çalıştırdığı Kaslar

Formunuzu korumak için tercih edebileceğiniz en eğlenceli spor araçlarından biri olan bisiklet, kas kütlenizi geliştirebilmenize yardımcı olur. Farklı disiplinlere ve alt branşlara sahip olan bisiklet sporu hem şehir içinde ve düz yolda hem de arazide ve çetin doğa koşullarında yapılabilir. Bisiklet sporu faydalarını ve bisiklet kullanmanın vücudunuzdaki kasları nasıl çalıştırdığını ve güçlendirdiğini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Bisiklet Sporunun Faydaları Nelerdir?

Bisiklet üzerinde zaman geçirmenin fiziksel ve zihinsel olarak çok sayıda yararı bulunur. Bu eğlenceli sporun başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Tüm büyük kas gruplarını kullanmanıza yardımcı olan bisiklet, etkili bir kas egzersizi gerçekleştirebilmenize olanak tanır.
  • Akciğerlerin oksijen depolama kapasitesini yükseltmeye yardımcı olan bisiklet sporu, uzun vadede daha sağlıklı ve dinç bir bedene sahip olabilmenizi sağlar.
  • Diğer sporlardan farklı olarak bisiklet, yüksek seviyede fiziksel beceri gerektirmez.
  • Bisikleti kolayca öğrenebilmek ve bisikletin nasıl sürüldüğünü unutmadan iki teker üzerinde kolayca hareket edebilmek mümkündür.
  • Bir ulaşım şekli olarak bisiklet, motorlu taşıtları sürmek için harcanan sedanter (oturma) süresinin yerini rahatlıkla alabilir.
  • Sağlıklı ve ekonomik bir şekilde seyahat edebilmenize olanak tanıyan bisiklet, çevreye zarar vermeden şehir içi ulaşımını sağlayabilmenize destek olur.
  • Artan kas gücü ve esneklik sayesinde eklem hareketliliği ve direnci en üst seviyeye çıkar.
  • Temel egzersiz hareketlerinden yüksek tempolu kardiyo egzersizlerine kadar çok sayıda antrenman rutinini bisiklet üzerinde hayata geçirebilmek mümkündür.
  • Vücutta bulunan yağ seviyesinin azaltılmasına destek olan bisiklet sporu, aynı zamanda stres seviyesini de azaltarak anksiyete ve depresyon sorunları için etkili bir çözüm yolu sunar.

bisiklete-binmek

Bisiklet Sürmek Hangi Kasları Çalıştırır?

Bisiklet kullanmak ilk olarak bacak, kalça ve karın kasları üzerine etki eder. Kol, omuz ve sırt kasları gibi geniş üst vücut kasları ise daha çok denge sağlamak için çalışır. Downhill ve dağ bisikleti gibi bisiklet sporunun alt dallarında ise vücudun tamamı aksiyon içindedir. Düz gidona ve düşük oturma pozisyonuna sahip olan downhill MTB bisikletler, bedeninizi pedal üzerinde tutmanızı kolalaştırır. Bu sayede tüm kas gruplarını aktif olarak çalıştırabilmek mümkün olur.

Bisiklet kullanırken sürekli hareket halinde olmak ve tempoya uygun bir şekilde pedal çevirmek gerekir. Quadraceps, Hamstrings, Gluteus, karın ve baldır kasları, pedal çevirirken en çok çalışan kas grupları arasında yer alır. Her pedal hareketinde ayak çevresinden kalça fleksörlerine kadar devam eden kuvvet pedallara aktarılır. Pedalın konumu, yolun eğimi, bisikletin türü ve sürüş temposu gibi detaylara bağlı olarak harcanan efor ve güç değişiklik gösterebilir. Sonuç olarak, artan direnç kaslarınızın daha güçlü, hacimli ve dayanıklı bir yapıya kavuşmasını sağlar.

bisiklet sporu kuralları

Bisiklet Sporu Kuralları Nelerdir?

Bisiklet sporunun kuralları; pist yarışları (Veledrom), yol yarışları, gösteri yarışları ve zamana karşı yarışlar gibi farklı disiplinlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yol yarışlarında zamana karşı veya rakiplere karşı en iyi derece alabilmek esastır. Bisiklet sürücüleri, bireysel olarak ya da takım halinde yarışabilir. Ayrıca pelaton halinde yarışa başlayan bisiklet takımları, etapların belli bölümlerinde rüzgardan korunma veya tepe tırmanma amacıyla özel taktiklere başvurabilir.

Bisiklet kullanırken bisikletin türüne uygun giysilerin tercih edilmesi ve kask, eldiven, gözlük, dizlik gibi güvenlik ekipmanlarının eksiksiz olarak kullanılması büyük önem taşır. Ayrıca ortamın ısısına ve çevre koşullarına göre üretilen giysilere yönelmekte de fayda vardır. Ter emebilen ve hızlı kuruyan giysiler sürüş konforunu önemli ölçüde artırır. Bisiklet üzerinde sizi rahat ettirecek T-shirt, sweatshirt, şort ve şapka gibi spor giysilerine güvenli alışveriş imkanı ve cazip fiyat seçenekleri ile Barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

tenis ayakkabısı nasıl seçilir

Tenis Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

hulahop çevirme

Hulahop Çevirme ile Belinizi İnceltin