in

Dünya Kupası Resmi Müzikleri

FIFA Dünya Kupası; futbol tutkunlarının dört yıl sabırla beklediği, başladığı zaman ise futbolla ilgilenen ya da ilgilenmeyen herkesin dikkatini çeken, dünyanın sayılı organizasyonlarından biri…

Bu büyük organizasyon, televizyon yayınlarından yayın arasındaki reklamlarına, düzenlendiği ülkenin kültüründen resmi müziklerine kadar futbol dışı pek çok unsur barındırıyor. Bu yazıda da FIFA Dünya Kupası resmi müziklerini listeliyoruz.

FIFA’nın isteği üzerine hazırlanan şarkılar, maçlar öncesi ısınma antrenmanlarında, organizasyon kapsamındaki etkinliklerde, Dünya Kupası tanıtımlarında kullanılmaktadır. Bu şarkıları hazırlayan şarkıcılar ise dünya çapında olağan üstü bir ilgi ve tanınırlık kazanmaktadırlar. Bu şarkılar hem dünya genelinde kullanılır hem de lokal kullanımlar için yerel sanatçılar tarafından uyarlanabilir.

Seçilen şarkılar genellikle çok dillidir. İngilizce ve kupanın oynandığı ülkenin dilinde olabileceği gibi İspanyolca kullanımı da yaygındır. İlk olarak İngiltere 1966 FIFA Dünya Kupası’nda resmi müzik kullanıldı. İskoçya doğumlu  Lonnie Donegan tarafından bestelenen World Cup Willie isimli şarkı İngilere’ye şans getirmiş ve ev sahibi olarak kupanın da sahibi olmuştur. Bu kupanın maskotu olan aslanın da adı Willie’dir.

World Cup Willie

1970 Dünya Kupası’nın resmi şarkısı bulunmuyor. 1974’te Almanya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda ise sahnede Polonyalı Maryla Rodowicz vardı. O zaman 29 yaşında olan ünlü sanatçının yazdığı şarkının adı Futbol’dur.

Maryla Rodowicz ve Futbol

1978 Dünya Kupası’nda FIFA, kupanın resmi şarkısı için Buenos Aires Municipal Symphony orkestrası ile çalıştı ve ortaya Anthem marşı çıktı.

1982’de FIFA Dünya Kupası’na İspanya ev sahipliği yaptı. İspanyol Tenor Placido Domingo’nun, İspanyolca seslendirdiği Mundial 82, bu kupanın resmi şarkısıydı.

1986’da Dünya Kupası Meksika’da oynandı. Kupa’yı Arjantin kaldırırken Diego Maradona da İngiltere’ye aynı maçta attığı iki golle Dünya futbol tarihine adını yazdırdı. Bu kupanın bir diğer yıldızı da İngiliz müzikal yıldızı Stephanie Lawrence idi. Lawrence’in seslendirdiği kupanın resmi şarkısı A Special Kind Of Hero FIFA’nın resmi World Cup Greatest Hits albümünde yer alıyor. Bir iddiaya göre albüm ilk piyasaya sürüldüğünde bu şarkı yer almadığı için albüm yeniden yayınlandı. Kupadan bir yıl sonra yayınlanan Hero: The Official Film of 1986 World Cup adlı belgeselde de bu şarkı kullanıldı. Bu belgeselde  özellikle, Arjantin’in kaptanı Maradona’ya ağırlık verilmiştir.

1990 yılında Dünya Kupası’nın adresi İtalya olunca, resmi şarkısının dili de İtalyanca-İngilizce oldu. Dünya Kupası tarihinde en düşük gol ortalamasının kaydedildiği ve futbol severler tarafından da en sıkıcı kupa olarak tanımlanan İtalya 1990 Dünya Kupası’nın resmi müziği Un’estate italiana’dır (To Be Number One). Edoardo Bennato ve Gianna Nannini tarafından seslendirilmiştir.

Dünya Kupası’nın 15. organizasyonu olan ABD 1994 Dünya Kupası, final maçının penaltılara kaldığı ilk kupadır. Brezilya, penaltı atışlarında İtalya’yı 3-2 yenerek Dünya Kupası’nı dört kez kazanan ilk takım oldu. Bu kupanın resmi bir şarkısı olmasa da Daryl Hall ve Sounds of Blackness tarafından seslendirilen  Gloryland, 1994 Dünya Kupası şarkısı olarak bilinir.

Fransa 98 ise müzikal açıdan en zengin Dünya Kupası oldu. Ev sahibi Fransa’nın finalde Brezilya’yı 3-0 yenerek şampiyon olduğu kupanın resmi marşı İngilizce-Fransızca sözleri olan La Cour des Grands (Do You Mind If I Play), Youssou N’Dour ve Axelle Red tarafından seslendirildi. Resmi şarkısı La Copa de la Vida (The Cup of Life) ise İngilizce-İspanyolca olarak Ricky Martin tarafından seslendirildi. Porto Riko’lu sanatçının seslendirdiği şarkı kendinden öncekilere göre hayli farklı ve hareketliydi. Fransa 98’in bir diğer şarkısı ise Jean Michel Jarre ve Tetsuya Komuro’nun söylediği Together Now adlı şarkıdır.

La Copa de la Vida dünyanın pek çok ülkesinde müzik listelerinde zirveye otururken, 41. Grammy ödül törenine Ricky Martin’in canlı performansı damga vurmuştu.

Ricky Martin – La Copa De la Vida (Grammy ödül töreni)

FIFA 98 resmi marşı

2002 yılında Dünya Kupası tarihinde ilk kez kupanın ev sahipliği iki ülkenin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Ayrıca 2002 Dünya Kupası Asya’da düzenlenen ilk, Altın Gol kuralının uygulandığı son kupadır. Kupanın resmi marşını Yunan müzisyen Vangelis hazırladı. Resmi şarkı olan Boom ise dünyaca ünlü yıldız Anastacia tarafından İngilizce söylendi. Bu kupanın diğer resmi şarkısı ise Voices of Korea/Japan topluluğu tarafından Koreceve Japonca seslendirilen Let’sGet Together Now’dır.

2002 FIFA Dünya Kupası marşı

Anastacia – Boom (2002 Dünya Kupası açılışı canlı performans)

2006 Dünya Kupası müziklerinde yine hareketli melodiler taraftarları coşturdu. Kupanın marşı Celebrate The Day (Zeit Dass Sich Was Dreht) Herbert Grönemeyer tarafından İngilizce, Fransızca, Almanca ve Bamanankan dillerinde seslendirildi. İngilizce ve İspanyolca’dan oluşan Time of Our Lives parçasını ise Il Divo ve Toni Braxton birlikte söyledi.

Herbert Grönemeyer – Celebrate The Day

Il Divo and Toni Braxton – Time of Our Lives

Ve son olarak sırada Güney Afrika 2010 Dünya Kupası var. Güney Afrika’da gerçekleştirilen kupaya damgasını vuvuzela vursa da spor severler tarafından resmi müzikler kadar sevilmediği kesin. Kupanın resmi marşı Amerikalı şarkıcı R. Kelly tarafından seslendirilen Sign of a Victory adlı şarkıdır. 2010 Dünya Kupası’nın bir diğer şarkısı ise Dünyaca ünlü latin şarkıcı Shakira’nınİngilizce, İspanyolca ve Fang dilinde seslendirdiği Waka Waka (This Time for Africa)/Waka Waka (Esto es África) parçasıdır. İlk yayınlandığı andan itibaren hit olan bu şarkı 2010 Dünya Kupası süresince radyo ve televizyonlarda yoğun ilgi gördü.

Beyaz perdede futbol

Türk Futsal takımı Barçın formalarıyla Avrupa’da