Futbol deyince aklımıza gelen en büyük organizasyon tabii ki Dünya Kupası… Dört yılda bir bütün dünyanın gündemini oluşturan, herkesin futbolla yatıp futbolla kalktığı dünya kupası organizasyonlarında pek çok yeni futbolcu, keşfedilir, kendisinden mucizeler beklenen pek çok ünlü oyuncu da ya hayal kırıklığı yaratır ya da ünvanını pekiştirir. Bir de her dünya kupasında görücüye çıkıp, kimi oyuncuların yere göğe sığdıramadığı kimi oyuncuların ise yerin dibine soktuğu toplar vardır. 1930’dan beri süregelen dünya kupası organizasyonlarında kullanılan futbol toplarını hatırlayıp biraz nostalji yapalım dedik. Herkesin sevdiği bu oyunun olmazsa olmazı, topları 80 yıl öncesinden başlayarak hatırlamak bizim için çok hoş bir sürpriz oldu. Umarız siz de beğenirsiniz. 1930 Uruguay Dünya Kupası topu ile başlıyoruz.
İlk kez 1930 yılında Uruguay’da oynanan ve organizasyonun kurucusu olan Jules Rimet’in adıyla anılan Dünya Kupası’nın finalinde iki farklı top kullanılmıştır. Bu kupaya uzun mesafe ve maddi imkansızlıklar sebebiyle Avrupa’dan çok fazla bir katılım olmamış, katılan 4 Avrupa takımı ise haftalar süren gemi yolculuğu esnasında güvertede antrenman yapmıştır. FIFA’nın davet ettiği 13 ülke herhangi bir eleme oynamadan direk turnuvaya başlamıştır. FIFA’nın standart bir top belirlemediği şampiyonada final oynayan Uruguay ve Arjantin takımları kendi toplarıyla oynamak istemiş ve ilk yarı Arjantin’in, ikinci yarı Uruguay’ın getirdiği toplarla oynanmıştır.
1930 Dünya Kupası final maçının ilk yarısında oynanan top;
1930 Dünya Kupası final maçının ikinci yarısında oynanan top;
İlk yarıda Arjantin 2-1 öne geçmişken ikinci yarıda Uruguay skoru 4-2 yaparak ev sahipliği yaptığı ilk Dünya Kupası’nın sahibi olmuştur.
1930 Dünya Kupası’nda Uruguay-Arjantin arasında oynanan ve 4-2 biten final maçının görüntüleri;
40’lı yıllara kadar deriden üretilen toplar yağmurlu havalarda su alıyordu ve gittikçe ağırlaşıyordu. Ayrıca sibop henüz icat edilmediğinden oyun sırasında topun birkaç kez şişirilmesi gerekiyordu. Bu durum 40’larda sibopun icadıyla sona ermiştir ancak su geçirmeyen toplar için 60’lara kadar beklenmiştir.