in

Evde Geçirilen Günlerde İdeal Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

ideal uyku duzeni

İzinli olunan zamanlarda ya da hafta sonları kolayca terk edilen alışkanlıklardan biri, uyku düzeni oluyor. Sevilen dizinin bırakılamayan bölümleri ve sabahları yataktan çıkma zorunluluğunun olmaması gibi etkenler gece saatlerini daha çekici kılıyor. Bu durum kolayca alışılmışın dışına çıkılmasına neden oluyor. Peki, ideal uyku düzeni nasıl olmalı? ABD Ulusal Uyku Vakfı bu sorunun cevabını veriyor: 6- 13 yaş arasındaki çocukların 9 ila 11 saat, 14-17 yaş arasındakilerin 8 ila 10 saat, 18-64 yaş arasında yer alanların ise 7 ila 9 saat uyuması gerekiyor.

Uykunun Vücuda Etkileri

Çocuklarda büyüme hormonu olarak da bilinen melatonin, tamamen karanlık bir ortamda ve gece saatlerinde salgılanıyor. Gelişim için oldukça önemli olan bu hormon, ilerleyen yaşlarda vücudun kendini onarması açısından büyük bir rol oynuyor. Kalp ritmini ve vücut ısısını düzenleyen melatonin, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bu nedenle uzmanlar, özellikle gece uykularının ihmal edilmemesini, yatılan odada televizyon ya da gece lambası olmamasını tavsiye ediyor.

ideal uyku duzeni

Gece uykusu ya da melatonin eksikliği ise bazı psikolojik ve fiziksel sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Gün içerisinde dikkat eksikliği, yorgunluk gibi kısa vadeli belirtilerin yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan uykusuzluk, vücudu hastalıklara daha açık hale getiriyor. Ayrıca az uyumanın kalp rahatsızlıkları, diyabet ve yüksek tansiyona da neden olduğu düşünülüyor.

Uyku Düzenini Sağlamak İçin Neler Yapılmalı?

Uyku düzeni nasıl olmalı?” sorusunu cevapladıktan sonra artık sıra, onu nasıl geri kazanacağınıza geliyor. Günlük hayatınızda dikkat edeceğiniz birkaç nokta ile aslında çok zor bir sınav gibi görünen bu durumu kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Sabah Aynı Saatte Kalkın: Sabahları saat 8 ila 9 arasında uyanmaya çalışın. Gece ne kadar geç yatmış olursanız olun, sabahları aynı zaman dilimi içerisinde uyanmak biyolojik saatinizi düzenliyor.

Kahvaltı Yapmayı İhmal Etmeyin: Sabahları mutlaka iyi bir kahvaltı yapın. İşe gidilen günlerde yaşanan zamansızlık artık bir sorun olmaktan çıkıyor. Bu nedenle mutlaka protein ve lifli yiyeceklerin olduğu ve size gün içerisinde ihtiyacınız olan enerjiyi veren bir kahvaltı ile güne başlayın.

sabah kahvaltısı

Beslenme Alışkanlıklarınıza Dikkat Edin: Gün içerisinde öğün atlamamaya ve ara öğünlerde bol meyve tüketmeye dikkat edin. Sindirim sisteminin sorunsuz olarak çalışması gece uykusunu da doğrudan etkileyeceği için yediklerinizle uyku düzeninizi destekleyebilirsiniz. Aynı zamanda abur cuburdan uzak durarak evde geçirilen günlerde istenmeyen kiloların oluşmasına da engel olabilirsiniz.

Geç Saatlerde Yemek Yemeyin: Gece yatağa gitmeden kısa süre önce yemek yememeye dikkat edin. Yapılan araştırmalar dolu bir midenin uyumayı zorlaştırdığını ve kaliteli bir uykunun önüne geçtiğini gösteriyor. Bu nedenle akşam yemeği saatinizi iyi ayarlamayı ihmal etmeyin.

Uykunuz Olmasa da Yatağa Girin: Her akşam mutlaka aynı saatte yatağa girmeye çalışın. Uykunuz olmasa da aynı saatlerde yatmak sizin zamanla uykunuzu düzene sokmanızı sağlıyor. Yatak odanızı sadece uyumak için kullanırsanız, bilinçaltınız odaya girdiği anda yapması gereken şeye odaklanabiliyor. Eğer uykunuz yoksa yatakta telefonla oynamamaya dikkat edin. Böylece başlarda zorlansanız bile kısa sürede karanlık ortamda kolayca uykuya dalabilirsiniz.

İyi Bir Uyku Düzeninin Anahtarı: Spor

Spor salonuna gitmemeniz ya da koşmak için sokağa çıkmamanız, spor yapmak için bir engel değil. Gerekli ekipmanları edinerek evinizde rahatlıkla spor yapabilir, fit vücudunuzu korurken antrenmanın uyku düzeni üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanabilirsiniz.

Pilates, step, ağırlık kaldırma, ip atlama ya da yoga gibi alternatiflerden ilgi alanınıza en uygun olan seçeneğe yönelebilir, ihtiyacınız olan ürünlere Barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

sağlıklı beslenme programı

Günlük Sağlıklı Beslenme Programı

Masum Tatlılar: 5 Şekersiz Atıştırmalık Önerisi