Glisemik indeks nedir sorusunun en basit ve anlaşılır cevabı, gün içerisinde tüketilen besinlerde bulunan karbonhidratın, kan şekerini yükseltme hızı olarak açıklanabilir. Bu noktada her karbonhidratlı besinin vücutta aynı etkiyi göstermediği ve reaksiyonların farklı şekillerde gerçekleştiği bilinmelidir. Besinlerin glisemik indeks değerleri arttıkça kan şekeri de buna paralel olarak artış gösterir. Vücuttaki sindirim hızı daha yüksektir ve gerekenden kısa sürede acıkma hissinin oluşmasına sebebiyet verir. Düşük glisemik indeks değerine sahip besinler ise depolanacak yağ miktarını azaltarak kilo kontrolünü sağlamak isteyen kişilere yardımcı olur.
Glisemik İndeks Nasıl Hesaplanır?
Bu hesaplama ölçütü için 0-110 arasında değişen bir glisemik indeks tablosu kullanmak mümkündür. Kabul gören bu glisemik indeks tablo, 0-55 arası skora sahip besinleri düşük indeksli kabul ederken, 56-69 arasını orta ve 70-110 arasını ise yüksek glisemik indekse sahip besin olarak kabul eder. Bu değerler arttıkça, kandaki glukoz seviyesinin de aynı artış hızıyla arttığı söylenebilir.
Parametrelerin, diyabet gibi sağlık problemleri için faydalı bir ölçüt olduğu bilinir. Bu nedenle öğünlerin planlanmasında glisemik indeks değeri göz önünde bulundurulmalı ve sağlık anlamında oluşabilecek sorunların önüne bu şekilde geçilmelidir.
Düşük Glisemik İndeks Yiyecekler Listesi
Besinler yüksek, orta ve düşük glisemik indeksli yiyecekler olarak üç sınıfa ayrılır. Etkisi bakımından 0-55 skor aralığında yer alan yiyecekler düşük glisemik indekse sahip besinler sınıfında yer alır. Bu besinlere örnek olarak aşağıdaki glisemik indeks listesi verilebilir:
- Yulaf, iyi bir kahvaltı seçeneği olarak karşınıza çıkar. Evde süt ve yulafı karıştırıp ısıtarak doğal bir yulaf lapası yapmak mümkündür.
- Nohut, 28 glisemik indeks skoruna sahip baklagildir. Kalsiyum ve potasyum bakımından da oldukça zengindir.
- Havuç, 39 skor puanı ile bu listedeki yerini alır. Haşlanarak veya buharda pişirilerek yan ürün şeklinde servis edilebileceği gibi çiğ şekilde de tüketime uygundur.
- Mercimek, 32 skor puanıyla sadece düşük glisemik indeks özelliği değil yüksek miktarda fosfor ve potasyum kaynağı olmasıyla da sofralardaki yerini alır.
Glisemik İndeks Nasıl Düşürülür?
Bu noktada temel olarak karşınıza günlük yiyecek alışkanlıklarınızda köklü değişiklikler yapmak çıkacaktır. Örneğin pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih etmek doğru bir karar olur. Bunun yanı sıra uygulanabilecek glisemik indeks diyeti de size yardımcı olur. Diyet listesi hazırlarken besinlerin glisemik indeks tablosu baz alınabilir. Yüksek skora sahip ürünlerin diyet yoluyla yasaklanmadığının da bilincinde olmak oldukça önemlidir. Diyet listesine glisemik indeks tablo içerisinde nispeten düşük değerlere sahip yumurta, balık, et, tereyağı, fındık gibi çerezler, zeytinyağı ve farklı baharatlar eklenebilir. Her diyet listesi, kişinin vücut yapısına göre değişebileceğinden bu noktada kesin hükümlü bir liste verilmemektedir.
Sağlıklı Yaşam Barçın İle Başlar
Uygulanabilecek bu diyetlerin yanı sıra spor yapmayı bir alışkanlık haline getirmek oldukça önemlidir. Her gün düzenli olarak yapılabilecek egzersizler, daha planlı olmanıza yardımcı olurken sağlık problemlerinin oluşmasını da büyük oranda engeller. Bu noktada tüm spor aktivitelerinizde Barçın.com kaliteli ve geniş ürün yelpazesi ile kullanıcılarına hizmet vermeye devam eder. Tişörtlerden taytlara, eşofman takımlarından farklı renk, desen ve beden seçeneğine sahip birçok kıyafete kadar aradığınız tüm ürünler Barçın ile ayağınıza gelir. Siz de online alışverişin zahmetsiz dünyası ile tanışabilir, ihtiyacınız olan tüm ürünleri kolay bir şekilde sepetinize ekleyerek satın alma işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Sağlıklı, zinde ve planlı yaşam için Barçın’ın ayrıcalıklı dünyasına bir adım atmanın şimdi tam zamanı!