in

“Hepobur” Diyetle Sağlıklı Beslenme

Sadece az kalori almanız kilo vermeniz için yeterli değildir. Kısa süreli kilo kayıpları yaşayabilirsiniz ama sağlıklı vücuda ve kiloya ulaşabilmek için insülin dalgalanmalarına neden olacak şok diyetlerden kaçınmalısınız.

Yaşam tarzınıza uymayan diyetleri sürdürmeniz neredeyse imkansızdır. Çalışma koşullarınız, yemek saatleriniz, listedeki yiyeceklerin kolay hazırlanabilir olması ve tabii bütçenize uygun olması büyük önem taşır.

Yaşam tarzınızda, beslenme alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmak, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve fiziksel aktiviteyi hayatınızın bir parçası haline getirmek kilo vermenize ve sağlıklı olmanızı sağlayacaktır.

Vücudunuzun sağlıklı olması için farklı besin türlerinden almanız gereklidir. Bu yüzden sağlıklı diyette vücudunuzun ihtiyacı olan farklı türde besinleri içermelidir. Önemli olan ve kontrol edilmesi gereken porsiyon miktarlarıdır.

Az yağlı yemekler yiyin

Yağların, hormonları düzenleyici, sinir sistemini güçlendirici etkileri vardır. Enerji kaynağımız yağların tüketimine dikkat edin. Yağda eriyen A,D, E, K vitaminlerinin vücutta kullanılabilmesi için beslenmede yağlara ihtiyaç vardır.

Hiç yağ içermeyen bir beslenme programı uygularsanız vücudunuz mevcut yağı tutmaya çalışır. Bu da yağın daha uzun sürede vücuttan atılmasına neden olabilir.

Hepobur beslenme planında iki gün karbonhidrat açısından zengin, kepekli makarna, bulgur, kahverengi pirinç gibi besinler tüketilir. Bu besinlerin yanında kan şekerini dengelemek için yoğurt, ayran gibi süt ürünleri içeren proteinleri tüketmelisiniz.

Kas kitlesinin korunmasına yardımcı olan karbonhidratları aşırı kısıtlayan diyetlerde verilen kilo, su, glikojen ve protein, yani kas kaybından oluşur, yağları kaybetmezsiniz ayrıca böbrek sorunları yaşayabilirsiniz.

Karbonhidratları ne zaman ne şekilde ve ne kadar alacağınız önemlidir. Kişinin metabolizma hızına göre, günlük yaşam tarzı ve aktivitelerine bağlı olarak ne miktarda karbonhidrat ve enerji alması gerektiği değişir.

Hepobur diyetinde haftada iki gün sebze, faydalı yağ içeren besinler ve balık ağırlıklı beslenilir.

Beslenmenizdeki bu düzen, yağlar daha hızlı yakılmasını sağlayacaktır. Sebze ve meyveler karbonhidrat kaynağı olmanın dışında lif, vitamin ve mineral içerdikleri, antioksidan özellikler taşıdıkları için beslenmede mutlaka belirli düzeyde tüketilmelidir.Zeytinyağı, avokado yağı gibi doymamış yağları tercih etmelisiniz. D vitamini besinlerle alınan kalsiyumun emilimini artırır. Sodyum, magnezyum, potasyum ve kalsiyum vücudun gereksinimi olan minerallerdir.

Protein olmazsa olmaz

Protein ağırlıklı beslendiğinizde sebzeleri özellikle çiğ olarak yiyebileceğiniz salata sindiriminize yardımcı olacaktır. Bu sistemde su içmeyi artırdığınızda yağlar daha kolaylıkla yakılacaktır. Et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt gibi yiyecekler protein içerir ve tok tutar, mide boşalmasını geciktirir, kan şekerini iyi dengeleyerek metabolizmayı hızlandırır.

Sağlık açısından proteinli yiyeceklerin dağılımı önem taşır. Diyetinizde mutlaka 1 öğün proteine yer verin. Protein deyince süt, yoğurt, tuz ve yağ oranı düşük peynirler, tavuk, yumurta, balık, bezelye, bütün kuru baklagiller ve et yer almaktadır.

Örneğin; haftada 2 defa kırmızı et, 3 defa mutlaka balık daha fazlada olabilir. Et, tavuk, balığı ızgara ya da fırında pişirerek tüketin. Kuru baklagilleri az yağlı pişirin. Et, tavuğu sebze ile karışık az yağlı ya da yağsız sote şeklinde de pişirebilirsiniz.

Diyeti kaliteli uyku ve egzersizle destekleyin

Hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonu da yağ yakılmasını sağlar. İyi bir uyku ve ağırlıkla yapılan egzersizler bu hormonun üretimini artırır. Onun için diyetinizi egzersiz ile desteklemeli, uyku düzeninize dikkat etmeli, stresinizi kontrol etmek için pozitif olmayı ve olumlu düşünmeyi öğrenmelisiniz. Kilo verme sürecinde en çok ihtiyacınız olan ise su içmeyi alışkanlık haline getirmeniz olacaktır.

Dayanıklılık Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Futbolun “Yeni Maradona”ları