Menu
in

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları

Zeytin ve ayçiçeği yağını bir kenara bırakıp bugün sizlerle besin değerleri ve özellikle yapısında bulundurduğu doymuş yağ asitleri zenginliği ile vücuda sağlık, sofralara şenlik getiren Hindistan cevizi yağını inceliyoruz.

Beslenme ile ilgili birçok yazıda işlenmemiş yağların tüketilmesi ve olabildiği kadar organik olmasına dikkat edilmesi gerektiği hakkında yazmıştık. Yağlar ne kadar çok işlenirse hem besin değeri hem de faydaları açısından önemini bir o kadar kaybeder. Kültürümüzde bulunan hemen hemen her yemeğin hazırlanışında kullanılan yağların ne derecede sağlıklı olduğu ise tartışma konusudur. Tabii ki yanlış anlaşılma olmadan düzeltelim tamamen sağlıksızdır ve kullanmayın gibi ifadelerde bulunmuyoruz. Besin değeri olarak değerlendirildiği zaman etkisini ne kadar görüyoruz?

Kim sevmez ki zaten ayçiçek yağında kızartılmış patatesleri ketçap ve mayoneze banarak film ya da maç izlerken mideye indirmeyi? Peki bayramlarda büyük annelerin elinden yapılan zeytinyağlı dolmaların her birinden ayrı keyif almayı?

Hindistan cevizi yağının yapısı

Yağlar katı ve sıvı olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kimi yağlar hayvansal kimi yağlar ise bitkisel besin kaynaklıdır. Yağlar, zenginliklerini yapılarında bulundurdukları doymuş ve doymamış yağ asitlerinden alır.  Hindistan cevizi yağı bitkisel kökenli olmasının yanında doymuş yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır. Yemeklerinizde kullandığınız sıvı yağı değiştirmeden önce daha profesyonel bilgilere ulaşmak için Fitness ve Beslenme Uzmanı İlker Çağlayan “Yeşil Körili Tavuk” tarifinin yanında Hindistan cevizi yağı hakkında merak edilenleri cevaplıyor.

Malzemeler

  • 400 Gr Tavuk
  • 250 Gr Mantar
  • 1 Avuç Çişniş
  • 1 Adet Soğan
  • Tavuk Suyu
  • 2 Çorba Kaşığı Yeşil Köri
  • Hindistan Cevizi Sütü
  • 2-3 Diş Sarımsak

Yeşil Körili Tavuk Tarifi

Tencere içerisine ilk olarak zeytin yağı sonrasında tavuk ve mantar konulur ve kavrulmaya başlanır. Yeterli kıvama geldiğinde içerisine yeşil köri eklenir ve karıştırılarak pişirilmeye devam edilir. Yeşil körinin kavrulması ile beraber soğan eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Soğanların yumuşamasından sonra tavuk suyu ve Hindistan cevizi sütü eklenir ve kısık ateşte 40-45 dakika kadar pişirilir. Pişirilme tamamlandıktan sonra ateşi kapatmadan önce kişnişler ilave edilir ve süt ve tavuk suyu ile güzelce karışana kadar karıştırılır. 5 dakikalık karıştırma işleminin ardından Yeşil Körili Tavuk yemeği hazır!

Hindistan cevizi yağının özellikleri

Hindistan cevizi yağı doymuş yağlar arasında yer alır. Doymuş yağlar genellikle zararlı olarak dile getirilse de yapılan araştırmalar sonucunda zararının olmadığı açıklanmıştır. Ancak diğer Hindistan cevizi yağı doymuş yağlara göre yapısında bulundurduğu özellik bakımından özellikle spor yapanlar için daha önemli bir konumdadır. Özelliği bakımından orta zincirli yağ yapısına sahiptir.

Dışarıdan aldığımız doymuş yağlar, vücudumuza girdikten hemen hemen 1-2 saat sonra kana karışma etkinliğini gösterirler. Orta zincirli yağlar ise direkt olarak karaciğerde metabolize olarak için kana karışma süresi bakımından diğer yarlara oranla daha hızlıdır. Dolayı ile kısa vadede enerji gereksinimi ihtiyacınızı karşılar. Örnek olarak İşten eve geldiniz ve spora gideceksiniz. Gelir gelmez tüketeceğiniz Hindistan cevizi yağı spor öncesi enerjinizi artmasında yardımcı olacaktır.

Az miktarda karbonhidrat veya ketojenik olarak beslenme yapanlar için Hindistan cevizi yağı en faydalı yakıt depolarından biridir. Aynı zamanda karbonhidratlardan olabildiğince uzak yağlara yakın beslenmenin kilo vermek ve yağ yakmak için çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Hem yağları enerji olarak kullanarak günlük yaşantınızı yaşayın hem de yağlarınızdan kurtulun! Nasıl mı? Cevabını “Bel Çevresi Yağlarına Cevap Belli: Hoşça kal!” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Ketojenik beslenme konusuna gözünüzü takılmış olabilir. Kafanızda anında oluşan soru işaretlerini kaldırmak ve hayatınızda yeni bir devri başlatacak ketojenik beslenme ile ilgili tüm detayları bulabileceğiniz “Ketojenik Beslenme İle Yağ Yakma Makinesine Dönüş!” yazımıza uğramadan günü bitirmeyin!

Hindistan cevizi yağının faydaları

Hindistan cevizi yağının faydaları adeta saymakla bitmiyor. Cilt bakımından tutun yemeklere kattığı besin zenginliğine kadar birçok faydası bulunuyor. Vücut sağlığına da etkisi ile de cevher özelliği taşıyor.

Kilo vermeye yardımcı olur

Yazımızın başlarında Hindistan cevizi yağının vücutta karaciğer tarafından işlendiğini ve diğer yağlara oranla kana daha hızlı karıştığından bahsetmiştik. Karbonhidrat fazla tüketmiyorsanız, karaciğerde işlenen yağ, kana hızlı karışarak vücudun enerji kaynağı görevini üstleniyor. Enerji kaynağı olarak yağlar kullanıldığında kilo vermek kolaylaşıyor.

Sağlık sorunlarına karşı vücutta kalkan oluşturur

Metabolizma sağlığı açısından hünerleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonu diş eti rahatsızlıkları ve apselerin oluşumuna neden olan bakteri veya mantarların vücuttan silinmesinde tam bir antibiyotik görevi görür. Bağırsak hareketlerini düzenlemesi, parazitlere karşı savunma mekanizması ve ülser, kolit chron gibi hastalıkların etkisini azatmada baş rol oynar. Kalp damar sağlığını koruması ve iyi kolesterol seviyesini yükseltmesi de vücut sağlığına sağladığı faydalar biridir.

Antioksidan özelliği

Yapılan araştırmalar sonucunda yüksek derece antioksidan özelliğine sahip olması grip, bronşit ve akne oluşumunu vücutta engeller ve yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda diyet listesinde antioksidan ihtiyacını karşılayan besin olarak her zaman yerini alır.

Cildiniz hiç olmadığı kadar güzelleşir

Günümüzde birçok güzellik ürünün içerisinde Hindistan cevizi yağı bulunduğunu görürsünüz. Her ne kadar içeriğinde kimyasalların bulunduğu ürünlerde kendine yer alsa da Hindistan cevizi yağı ile birçok güzellik tedavisi yapılabilir. Özellikle cildi korunması ve enfeksiyonların iyileşmesinde büyük etkisi vardır. Göz altı şişliklerini ileri seviyede azaltır. Kırışıklığa karşıdır. Cildi nemlendirir ve yumuşatır. Bir diğer kullanıldığı alanda dudak bakımıdır. Çatların oluşumunu engeller.

Saç bakımına birebir!

Saymakla bitirilemeyen faydalarından bir tanesinde saç bakımında önemli bir yere sahip olmasıdır. Saçların nemlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda nemlenen saçlarda yağlı bir görüntü oluşmaz. Hem krem hem de maske gibi kullanılabilir.

Varis ve egzamayı hafifletir

Kalf ve basen bölgelerinde oluşmaya başlayan varisler erken fark edilirse Hindistan cevizi yağı kullanılarak ilerleme engellenebilir. Aynı zamanda egzema nedeni ile oluşan kızarıkların ve tahrişin giderilmesinde de yardımcı olur.

Hindistan cevizi yağı nerelerde kullanılır?

Hindistan cevizi yağı sadece vücut sağlığına faydaları ile değil birden fazla kullanım alanı ile de karşımıza çıkıyor. Genel olarak sağlık ve yemek alanlarında öncü olarak ortaya çıkar. Ancak tıbbi açıdan bile kullanılabilir.

Kozmetik olarak makyaj çıkartıcılara ihtiyacınız olmadan Hindistan ceviz yağı ile makyajınızı silebilirsiniz. Bir pamuğa damlatacağanız birkaç damla ile makyajınızı temizleyin sonrasında su ile yüzünüzü temizleyin.

Küçük çaplı kesin veya yaraların hızlıca iyileşmesine yardımcı olur. Birçok merhemin içeriğinde Hindistan cevizi yağı bulunur.

Kokusu ile de kendine hayran bırakan Hindistan cevizini doğal deodorant olarak da kullanabilirsiniz. Az miktar sürüp gününüze güzel ve ferah bir kokuyla devam edebilirsiniz.

Bebeklerin kabusu olan diş çıkarma döneminde annelerin çözüm sandığında yer alabilir. Diş eti rahatsızlıklarına iyi gelmesi ile bilinen Hindistan cevizi yağı diş çıkartan bebeğin, diş etlerine sürüldüğü vakit ağrıyı geçirir ve etlerin rahatlamasını sağlar.

Nemlendirici özelliği ile el ve tırnak bakımında da güçlü bir kaynaktır. Nemlendirici özelliği ile el bakımında cildin nemli kalmasını sağlar. Tırnakları besleyerek daha sağlıklı uzamasına aynı zamanda parlamasına yardımcı olur.

Yorum Yazın

Exit mobile version