in

Jimnastik Nedir? Jimnastik Nasıl Yapılır? Jimnastiğe Hangi Yaşta Başlanır?

Jimnastik Nedir? Jimnastik Nasıl Yapılır?

Antik Yunan’dan beri var olan jimnastik bilinen en eski sporlardan biridir. İlk olimpiyatlarda da yer alan bu spor erkeklerle başlayıp kadınların sonradan dahil olduğu bir tür egzersizler bütünüdür. Jimnastik, karma pek çok hareketin birleşiminden oluştuğu için denge, kondisyon gibi pek çok kazanım sağlar.  Aynı zamanda eğlenceli bir spor olan jimnastik çocuk gelişimi için de oldukça önemlidir. Gün geçtikçe daha popüler olan bu spor kadın, erkek ve çocuk olarak farklı tür hareketler ve aletler içerir. Ayrıca ritmik jimnastik, artistik, trambolin, aerobik, parkur gibi farklı çeşitleri vardır. Kadın jimnastiği ya da erkek jimnastiği de kullanılan aletler nedeniyle değişkenlik gösterir. 

İşte jimnastik nedir? nasıl yapılır? veya  nasıl başlanır? kimlere uygundur? gibi soruların yanıtlarını bulabileceğiniz jimnastik rehberi.

Jimnastik Nedir? 

Oxford sözlüklerine göre jimnastiğin resmi tanımı, fiziksel beceri ve koordinasyonu geliştiren veya öğreten egzersizlerdir. Modern jimnastik sporu genellikle düz olmayan çubuklar, denge çubuğu, kadınlar için zemin ve jumper, yatay ve paralel çubuklar üzerinde yapılan çalışmaları, erkekler için ise halkalar, zemin ve kütükleri içerir. Kısaca Jimnastik, gücü artıran egzersizlerin yapıldığı bir spordur. Böylece çeviklik, denge ve koordinasyon, koşma, atlama ve dengeleme gibi yetiler kazanılır.

Jimnastikle yaptığınız egzersizlerin çoğu belirli bir miktarda esneklik gerektirir. Bu nedenle daha hafif ve düzeyli olan başlangıç hareketleri vardır. Jimnastikte koordinasyon da çok önemli bir rol oynar. Örneğin birden fazla jimnastik hareketi hızlı bir şekilde sırasıyla yapmanız gerektiğinde el, kol, ayak ve gövde koordinasyonu hareketi tamamlamak için gereklidir.

Koşu ya da sprint” jimnastikte yaygın olarak kullanılır. Örneğin, bir serinin başlangıcı için bir sıçrama için koşmanız veya ivme kazanmanız gerekir. Çocukluktan beri koşuyor olabilirsiniz ancak burada işin içine denge girdiğinden koşma, atlama ve zıplama birleşiminden oluşan hareket serisi aşamalı olarak öğrenilmelidir ve denge üzerine çalışılmalıdır. Bu nedenle jimnastik kurs ve eğitimler alınarak akrobatik yetenekler (atlama, takla, dönüş, amuda kalkma ve daha fazlası) kazandıran bir spordur.

Jimnastik Nasıl Yapılır? 

Jimnastik denilince çoğu kişinin aklına kadın sporu gelir ama tam tersidir. Jimnastik erkek sporlarından biridir ve erkekler arasında giderek daha popüler hale gelmeye devam eder. Jimnastik kulüplerinde erkekler ve kızlar için genellikle ayrı gruplar vardır, çünkü erkekler genellikle kızlardan farklı şeylerle eğitilir. İnsanlara jimnastik denilince akla genellikle artistik jimnastik aletleri gelir. Kadınlar için bunlar tonoz, düzensiz çubuklar, denge aleti ve yer egzersizini içerir. Erkekler için antrenman yerde, halat ve halkalar, tonoz, paralel çubuklar ve yüksek çubuklar vardır. Bu nedenle hemen her türü aletli jimnastik olarak adlandırılır. Jimnastik çeşitleri alet ve hareket farklılıklarından dolayı kadın ve erkekler için ayrı adlandırılır. Bununla birlikte çocuk jimnastik hareketleri de esneklik açısından farklıdır. Jimnastik türleri şu şekildedir:

  • Artistik jimnastik en bilinenidir. Dört ila altı tür egzersiz yapmayı içeren bir spordur. Bayanlar için atlama, köprü, kiriş ve yer egzersizi. Erkekler için halkalar ve kulplu beygir, atlama beygiri eklenir. Olimpiyatlarda egzersizlerin zorluğu, vücudun duruşu, sunum ve teknik kontrol için puan alınır.
  • Ritmik jimnastik muhtemelen en iyi bilinen ikinci spordur. Ritmik jimnastikte esnekliğinizi müziğin ritmine göre gösterirsiniz. Müzik, ritim ve koordinasyon burada önemlidir. Genellikle top, çember, ip, kurdele ve sopa kullanılır.
  • Trambolinde ise jimnastikçiler bir trambolin üzerinde hareketler gerçekleştirirler ve her atlamada değişen sayılarda takla atarlar. Olimpiyatlarda yer alan bu tür nedeniyle genellikle şampiyon jimnastikçiler bu tür branşlarda dereceye girer.

Jimnastiğe Hangi Yaşta Başlanır?

Jimnastik yorucu bir spordur ancak çocuklar için çok eğlencelidir. Jimnastik ile ilgili en güzel nokta, bu sporun zindelikten bağımsız olarak her yaş için uygun olmasıdır. Çocuğunuz sadece 1,5 yaşında ve sadece yürüyebildiği zaman bile ebeveyn-çocuk egzersiz derslerine birlikte gidebilirsiniz. Bu nedenle jimnastik genç yaşta başlayabileceğiniz bir spordur ancak jimnastiğe daha ileri yaşlarda da başlayabilirsiniz. Yaş ilerledikçe öğrenilebilecek ve yapılabilecekler şeyler değişebilir ancak jimnastik her zaman eğlenceli ve gelişimi destekleyen bir spordur. 

Bununla birlikte yaşınız ne olursa olsun jimnastiği doğru ekipmanla yapmak oldukça önemlidir. Takla minderi, halkalar, puf minder, jimnastik matı, hula hoop, labut gibi hareketleri tamamlamanıza yardımcı olan ekipmanın yanı sıra jimnastik mayoları, taytlar, bileklikler, dizlikler gibi koruyucu ve jimnastiğe uygun giyim ürünleri mevcuttur.Siz de jimnastiğe başlamak ya da çocuklarınızın vücut gelişimine katkı sağlamak için onları jimnastikle tanıştırmak isterseniz, kaliteli ve dayanıklı ekipmanlara Barcin.com avantajlarıyla sahip olabilirsiniz.

Türkiye Futbol Tarihine Geçmiş 9 Unutulmaz An!

Türkiye Futbol Tarihine Geçmiş 9 Unutulmaz An!

Uzak Durulması Gereken Besin: Ekmek

Uzak Durulması Gereken Besin: Ekmek