in

Kilo Aldırmayan Fit Sahur Yemekleri

Ramazan ayı boyunca etrafı tatlı bir telaş sarıyor. Hiç şüphesiz bu telaşı, Ramazan ayı boyunca fit kalmak isteyenler de fazlasıyla yaşıyor. ‘Sahur yemekleri nasıl olmalı, iftarda ne yemeliyiz, oruç tutulan günlerde hangi tür sporlar yapılır’ gibi birçok soru akılları kurcalıyor. Ramazanda fit kalmanın en iyi yoluysa sahurda dikkatli beslenmekten geçiyor. Gün boyu tok tutan yiyeceklerin olduğu bir sahur sofrası bütün günü olumlu etkiliyor. Sahur yemekleri bu haliyle günlük hayatımızdaki kahvaltıya benziyor. Sağlıklı bir gün geçirmek için 11 ay boyunca iyi bir kahvaltı yapmak ne anlama geliyorsa, oruç tutulan günlerde de sahur aynı etkiye sahip oluyor.

Sahur sofralarında iftardan kalan ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesi fit kalmayı engelliyor. Hamur işlerinin uzun süren oruç zamanında tok tutacağına dair inançlar da kilo alımını tetikliyor.

sahur yemekleri 1

Yağlı ve karbonhidrat içerikli ağır yiyecekler anlık olarak tokluk hissi verse de gün içinde acıkmaya da sebep oluyor. Böylece, vücuda hem kalorisi yüksek yiyecekler giriyor hem de iftarda daha fazla yemek tüketilmesine yol açıyor. Karbonhidrat içerikli; börek, ekmek, pilav gibi yiyeceklerin yenildiği bir öğünden sonra uykuya dalmak da sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmeye engel oluyor. Ayrıca, bu tür yiyecekler sıcak zamanlara denk gelen Ramazan ayında ciddi bir susuzluk çektiriyor.

Hafif Bir Kahvaltı Sahurda İlk Tercih

Ramazanda sahur sofralarında olabilecek birçok alternatif dikkat çekiyor. Sahurda hafif bir kahvaltı yapmak sizi daha fit hale getireceği gibi, en önemli öğün olan kahvaltıdan uzak kalmamaya katkı sağlıyor. Haşlanmış yumurta, süt, peynir, salatalık gibi ürünlerden oluşan bir öğün, uzun süre aç kalacak vücutlara ciddi bir direnç katıyor.

sahur yemekleri 3

Sütü tarçınla karıştırıp içmek de hem tatlı ihtiyacını gideriyor hem de tokluk hissi veriyor. Sağlıklı beslenerek dikkatli bir kalori alımı sağlamak, iftarda da etkisini gösteriyor. Ciddi bir açlık hissetmemek, iftarda az yemeye destek oluyor.

Her öğünde sofralarda olması gereken besinlerden biri olan yoğurt da sahur sofralarındaki ürünler arasında yer alıyor. Fit kalmak isteyenlerin her zaman tercih ettiği bu lezzetli süt ürünü, yağ yakıcı özelliği sayesinde sofralarda baş köşeyi alıyor. Özellikle yaz aylarında serinletici bir yiyecek olan yoğurt, sahur sofralarını ferahlatıyor. İçine konulan kekik, nane gibi baharatlar sayesinde nefis bir tada sahip olan yoğurt, sağlıklı bir sahur sofrasının yıldızı haline geliyor. İçine kepekli ve buğdaylı galetalar atılarak tam bir öğün haline gelen yoğurt, çorbasıyla da sahurda damakları şenlendiriyor. Karabuğdaylı yoğurt çorbası, tadı ve sağlıklı olması sebebiyle tercih ediliyor. Karabuğdaylı yoğurt çorbası, düşük kalorisi ve besleyici içeriği sayesinde fit menülere de giriyor. Yoğurt ve yumurta gibi iki nefis gıdayı birleştiren çılbır da sahur sofralarını renklendiriyor. Yağı az kullanılan ve sade yoğurtla hazırlanan çılbır, sağlıklı bir yemek oluyor.

yogurt-dehidrasyon

Yeşil Sebzeler Sağlıklı Bir Öğün Sunuyor

Sağlıklı sofraların vazgeçilmezi olan yeşillikler de sahur soflarında yer buluyor. Mis gibi salatalarla sağlık dolu bir sahur sofrası hazırlamak, gün boyunca kendinizi zinde hissetmenize yardımcı oluyor. Bol su içeren yeşil sebzeler susuzluğu çare olurken, düzgün bir vücuda sahip olmanın da anahtarı haline geliyor. Birbirinden güzel görünüme sahip olan salatalar, yeşil bir ziyafet çekmeye katkı sağlıyor. Aynı zamanda yoğurtla da muhteşem uyum sağlayan yeşillikler sayesinde farklı tatlar oluşturmak mümkün oluyor. Böylece iki özel besin grubu birleşerek, sağlıklı sahur yemeği sunuyor. Peynirli, ton balıklı ve ızgara tavuklu salatalar da lezzetli ve fit sahur sofralarına konuk oluyor.

Diyet Akşam Yemeği Hazırlamak için Öneriler sebze

Yeşil sebzeler sadece salata olarak değil, zeytinyağlı yemek çeşitleri halinde de sofralara konuk oluyor. Güzel bir cacığın yanına hafif ve küçük porsiyon zeytinyağlı taze fasulye sahur sofralarına sağlıklı bir çözüm buluyor. Zeytinyağlı enginar, pırasa ya da kereviz iftara kadar acıktırmayan ve sağlık dolu gıdalar olarak öne çıkıyor. Hafif zeytinyağlı yiyeceklerin sahurun yanı sıra iftarda da tüketilmesi mideyi rahatlatıyor.

Yeşil mercimek de sağlıklı bir baklagil olarak dikkat çekiyor. Yeşil mercimek çorbası sağlık açısından birçok faydayı barındırdığı gibi, tok tutma özelliğiyle sofralarda yer buluyor. Karabuğday çorbası da fit kalmak isteyenler için lezzetli bir çözüm oluyor. Ayrıca, sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olan bol su tüketimi, sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında önemli bir kurtarıcı haline geliyor. Bol suya eşlik eden sağlıklı sahur yemekleri Ramazan ayını kilo almadan geçirmeye yardımcı oluyor.

Ramazan ayında kilo almak istemeyenler için yürüyüş yapmak da oldukça faydalı bir aktivite olarak değerlendiriliyor. Ramazan ayında yürüyüş yapmayı tercih eden sporseverler için, en güzel yürüyüş ayakkabıları Barcin.com‘da sizleri bekliyor.

kas erimesi

Kas Erimesini Doğru Beslenerek Önleme

spor kıyafetleri seçimi

Spor Kıyafetleri Seçimi, Spor Kıyafetleri Nasıl Olmalı?