in

Koşucularda Demir Eksikliği ve Belirtileri & Demir Eksikliğini Gidermek için Öneriler

Koşu, herkese uygun fiziksel aktivite sağladığından popüler ve bir o kadar da yararlı aktivitelerinden biridir. Ancak yoğun ve uzun süreli yapıldığında vücudunuz bazı önemli maddelerin eksikliğini yaşayabilir. Bu açıdan bakıldığında demir eksikliği koşucular arasında oldukça yaygın bir sorun olabilir. Çünkü demir, vücudumuzun oksijen taşımasına yardımcı olan hemoglobin üretiminde kritik rol oynar. Dolayısıyla, demir eksikliği koşucuların performansını, genel sağlığını olumsuz etkileyebilir. Peki, yetişkinlerde demir eksikliği nelere yol açar? Gelin “demir eksikliğine ne iyi gelir ve bu eksiklik nasıl tamamlanır?” gibi sık merak edilen soruların yanıtlarına birlikte göz atalım.

Demir Eksikliği Belirtileri Neler?

Vücudunuzun sağlığı ve enerji seviyeleri için demir ve B12 vitamininin yeterli olması son derece önemlidir. Her iki besin maddesinin eksikliği benzer belirtilere yol açabilir, ancak aynı şey değildir. Dolayısıyla B12 ve demir eksikliği belirtileri küçük farklarla da olsa birbirinden ayrılabilir. Demir eksikliğini anlamak açısından şu belirtileri gözlemleyebilirsiniz:

  • Demir eksikliği, genellikle halsizlik, soluk cilt, zayıflık, yorgunluk hissi gibi belirtilerle kendini gösterir.
  • Ayrıca nefes darlığı, çarpıntı, baş ağrısı, odaklanma sorunları da yaşanabilir.
  • Demir eksikliği, saç dökülmesi, tırnakların zayıflaması gibi cilt / saç problemlerine de yol açabilir.
  • Belirtiler, vücutta yetersiz oksijen taşınmasından kaynaklanır, çünkü demir, hemoglobinin ana bileşeni olarak kandaki oksijen taşınmasında kritik bir rol oynar.

B12 eksikliğinde ise halsizlik, yorgunluk, soluk cilt, nefes darlığı gibi sorunlar görülebilir. Bununla birlikte, B12 eksikliği aynı zamanda sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Bu nedenle uyuşma ve karıncalanma hissi, denge sorunları, hafıza problemleri, sinir hasarı gibi belirtiler de gözlenebilir. Dolayısıyla “B12 ve demir eksikliği aynı mı? sorusunun yanıtını net bir şekilde verilebilir. Bununla birlikte herhangi belirti veya şüpheniz varsa doktor görüşmek en iyisidir. Ayrıca, doğru tanı ve tedavi amacıyla kan testleri gerekebilir.

Demir Eksikliği Vücutta Ne Gibi Rahatsızlık Verir?

Demir eksikliği, vücut fonksiyonlarınızı etkileyebilecek bir durumdur. Bu eksiklik, özellikle kanın yeterince oksijen taşıyamadığı anemi olarak adlandırılan duruma neden olabilir. Anemi, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, soluk cilt, nefes darlığı, odaklanma güçlüğü gibi semptomlarla kendini belli eder. Ayrıca saç dökülmesi, tırnak zayıflığı, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi vücut sağlığı sorunlarına da katkıda bulunabilir. Demir eksikliği belirtileri, vücutta yetersiz oksijen taşınmasının sonucu olarak ortaya çıkar, dolayısıyla dikkat edilmelidir.

Demir Eksikliği Gidermek için Ne Yapmak Lazım?

Demir eksikliğini gidermek için atılabilecek adımlar önemlidir. Örneğin dengeli beslenme pek çok vitamin, mineral eksikliklerinde olduğu gibi demir eksikliğinde de oldukça etkilidir. Demir açısından zengin gıdaları diyetinize eklemek, eksikliği gidermenin ilk adımıdır. Kırmızı et, balık, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, tavuk, baklagiller doğal demir kaynaklarıdır. Demir eksikliklerinde yararlanabileceğiniz diğer yöntemler ise şunlardır:

  • C vitamini, demir emilimini destekler. Bu nedenle hem c vitamini hem de demir bakımından zengin gıdalar birlikte tüketilebilir.
  • Demir eksikliği belirli bir seviyenin çok üzerinde ve yiyeceklerden karşılanamıyorsa doktor kontrolünde takviye alınabilir.
  • Kahve / çay gibi içecekler, demir emilimini azaltabilir. Dolayısıyla demir eksikliği ile uğraşıyorsanız bu içecekleri daha az tüketmeye dikkat edebilirsiniz.

Belirtiler görüldüğünde ise en önemlisi doktora başvurmaktır.  Kan testleri ile eksikliğin seviyesi değerlendirilerek size özel tedavi uygulanabilir. Çünkü demir eksikliği tedavisi kişisel ihtiyaçlara, eksikliğin şiddetine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, doktor ile işbirliği yaparak en uygun tedavi yöntemini belirlemek önemlidir.

Demir Eksikliği Gidermek için Ne Yemeli?

Demir eksikliğini gidermek için beslenme seçimleri oldukça önemlidir. Örneğin kırmızı et, özellikle sığır eti, dana eti, kuzu eti, hem heme (sindirim sisteminde daha verimli bir şekilde emilen demir) hem de non-heme (bitkisel kaynaklı demir) demir içerir. Demir takviyesi için tüketilmesi tavsiye edilen diğer besinler ise şunlardır:

  • Tavuk, hindi eti, vücuda demir sağlayan iyi bir protein kaynağıdır.
  • Somon, ton balığı, istavrit gibi yağlı balıklar, demir açısından zengindir, omega-3 yağ asitleri de içerir.
  • Ispanak, pazı, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, non-heme demir içerir.
  • Mercimek, nohut, fasulye, bezelye gibi baklagiller, demir ve bitkisel protein kaynağıdır.
  • Kuru üzüm, yulaf ezmesi, tam buğday ürünleri, demir / lif içerir.
  • Kabak çekirdeği, susam, demir içeren atıştırmalık seçeneklerdir.
  • Portakal, mandalina, limon, yeşil biber gibi C vitamini açısından zengin gıdalar, demir emilimini artırabilir.

Demir Eksikliği Olan Spor Yapabilir mi?

Demir eksikliği olan kişilerin spor yapmasında genellikle sakınca görülmez, ancak bazı önlemleri almak ve dikkatli olmak önemlidir. Çünkü demir eksikliği, enerji eksikliği ve halsizlik gibi semptomlara yol açabilir, bu nedenle spor yaparken dikkatli olunmalıdır. özellikle demir eksikliği teşhisi konulduysa veya şiddetliyse, egzersizleriniz hakkında doktora danışabilirsiniz. Doktorunuz, ne kadar egzersiz yapabileceğinizi ve hangi tür aktivitelerin uygun olduğunu belirtebilir. Öte yandan hafif spordan sonra yeterince dinlenmek, vücudun iyileşmesini sağlamak açısından zaman vermek de önemlidir. Demir eksikliği, kaslarda yorgunluğa, iyileşme sürecinde uzun süreli zorluklara neden olabilir. Siz de demir eksikliği yaşıyor ve spor yapmak istiyorsanız öncelikle doktor ile görüşerek tahlil yaptırmalı, çıkan sonuçlara göre doktorun tavsiyelerine uymalısınız. Spor yaparken konfor artırmak, yaralanmaların önüne geçmek için ise Barcin.com’un ayrıcalıklarından yararlanarak dilediğiniz ekipmana sahip olabilirsiniz.

Açma-Germe Hareketlerinin Vücudunuza Katkıları

Sırt Egzersizlerini Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?