in

Meditasyon Nedir? Faydaları Nelerdir?

Meditasyon Nedir? Faydaları Nelerdir?

Meditasyon, farkındalığın önemli bir parçasıdır ve stres başta olmak üzere, depresyon ve uykusuzluğa karşı savaşmanın yollarından biridir. En önemlisi ise ekstra bir beceri ya da vücut özelliği gerektirmemesidir. Çünkü meditasyon yapmak için kas gücü, six pack ya da kuvvet gerekli değildir. Bu nedenle herkes meditasyon yapabilir. Meditasyon farklı şekillerde yapılabilecek bir aktivitedir ve neye ihtiyacınız olduğunu belirleyerek sizin için en uygun meditasyon yöntemini bulabilirsiniz.

Son zamanlarda giderek daha fazla insanın meditasyon hakkında konuştuğunu duyuyorsunuzdur. Ancak meditasyon tam olarak nedir? Meditasyonu açıklamak için farklı cevaplar vardır. Bu nedenle meditasyonun ne olmadığı daha önemlidir.

Örneğin, meditasyon bir rahatlama egzersizi değildir. Rahatlama meditasyonla birlikte elde edebileceğiniz yararlardan biridir. Ancak sadece rahatlama egzersizi olarak açıklanamaz. Meditatif egzersizler yaparken gevşeme meydana gelebilse de, amaç bu değildir. Meditasyonun daha çok zihninizle ilgisi vardır. Zihniniz vücudunuzu kontrol eder ve bu nedenle meditasyonun genellikle fiziksel sonuçları da olur.

Gelin “meditasyon nedir, nasıl yapılır ve vücudunuza etkileri nelerdir?” sorularının yanıtlarına birlikte göz atalım.

Meditasyon Nedir?

Meditasyonun 5000 yılı aşkın uzun bir geçmişi vardır ve kökleri Hinduizm’e dayanır. Ancak meditasyon diğer kültürlerde ve inançlarda da bulunabilir.

Meditasyon anlamının kökeni Vedik Hinduizm zamanına kadar uzanır ve en eski inançlara göre günlük yaşamın bir parçasıdır. Manevi aydınlanmayı bulmak için kullanılmıştır. Aslında meditasyon, Budizm ve Hristiyanlık gibi birçok dinde yüzyıllardır önemli bir rol oynar. Kurucusu Buda nedeniyle ise Budizm adını alan inanç da meditasyonun merkezindedir.

Budistler, aydınlanmaya ulaşabileceğiniz meditasyon tekniklerini kullanırlar. Teknikler farkındalık, içgörü, huzur ve konsantrasyon olarak dört alana odaklanır. Bu asırlık meditasyon teknikleri, günümüzde zihinsel ve fiziksel açıdan sakinleşmek için kullanılır.

Meditasyon ve meditasyon egzersizlerinin farklı türleri vardır. Evde meditasyon yapabilir veya bir meditasyon odası kurabilirsiniz. Sadece kendinizi rahat hissetmeniz yeterlidir. Öne çıkan meditasyon çeşitleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Mantra meditasyonu: Belirli bir sesi veya bir dizi sesi tekrarlayarak, zihninizin tanrının veya daha yüksek olanın deneyimine açılması amaçlanır. Gevşeme, rahatlama meditasyonu ile birlikte gelen bir yan etkidir. Sonuç olarak, bu meditasyon şekli aktif bir yaşamla iyi bir şekilde birleştirilebilir. Gözleriniz kapatıp beş dakika boyunca sadece “oooom” sesini tekrar ederek deneyimleyebilirsiniz.
  • Konsantrasyon meditasyonu: Dikkatinizi yalnızca belirli bir nesneye odaklamak, zihninizi eğitir. Konsantrasyonunuz gelişir ve deneyiminizdeki farklı nesnelerle çeşitli şekillerde başa çıkmayı öğrenirsiniz. Daha fazla neşe, sakinlik ve soğukkanlılık sağlayabilir. Sabah meditasyonu için iyi bir seçimdir, güne motive başlamanızı sağlar.
  • Nefes meditasyonu: Yeni başlayanlar için en iyi meditasyon tekniklerinden biridir, çünkü tek bir şeye odaklanmanız yeterlidir: nefesiniz. Genelde bilinçsizce nefes alırız ve bunun da olumsuz sonuçları vardır. Her gün nefesinize odaklanmak için birkaç dakika ayırırsanız, zihniniz ve nefesinizi eğitebilirsiniz.
  • Görselleştirme meditasyonu: Esas olarak görüntülere odaklandığınız bir tekniktir. Bazı insanlar kelimelerle düşünürken, diğerleri görsellerle düşünür. Ağırlıklı olarak görsellerle çalışan biri iseniz o zaman bu teknik muhtemelen sizin için doğrudur. Anlatıcı bir sesin bir görüntüyü çizmenize yardımcı olabileceği videolar da vardır. Bu ses sizi bir yolculuğa çıkarır, bir durumu yavaş ama emin bir şekilde görselleştirebilirsiniz.

Meditasyonun Faydaları Nelerdir? 

Meditasyon Nedir? Faydaları Nelerdir?

Meditasyon, zihinsel bir yolculuk sağlayarak en çok farkındalığı geliştirir. Ancak fiziksel birtakım faydaları da vardır. Günde 5 dakika ayırarak meditasyonun tüm faydalarını deneyimleyebilirsiniz. İşte meditasyonun en bilinen faydaları:

Stres Kontrolü

Meditasyon yapmak stres seviyenizi düşürür. Stresinizi yönetmeyi de öğrenebilirsiniz. Böylece bedeniniz ve zihninizde aşırı yüklenme meydana gelmez. Çok fazla stres yaşayan kişiler meditasyondan pek çok fayda sağlayabilir. Nihayetinde meditasyon herkes için iyidir çünkü bir süreliğine kendinizle baş başa kalırsınız.

Kendini Dinlemeyi Öğrenme

Meditasyon rahatlamayı amaçlar, aynı zamanda kendinize dair içgörü kazanmanızı da sağlar. Yoga minderi üzerinde meditasyon uygulaması yaparak, enerjinizi genellikle nasıl harcadığınızı öğrenebilirsiniz. Buradan yola çıkarak kendiniz hakkında pek çok şey öğrenebilir ve bir aydınlanma yaşayabilirsiniz. Stresi veya diğer acı noktalarını daha kolay tanıyabilir ve tahmin edebilirsiniz.

Farkındalık

Farkındalık, kısaca anın tamamen farkında olmak anlamına gelir. Çevrenizde olup bitenleri daha çabuk fark edersiniz. Birkaç hafta meditasyon yaptıktan sonra düşündüğünüz, hissettiğiniz ve bunlara verdiğiniz yanıt arasındaki bağlantıları daha hızlı görebilirsiniz. Görmeye başladığınızda farklı kararlar alabilir, kendinizi daha özgüvenli ve tamamlanmış hissedebilirsiniz. Çünkü meditasyon yaparak ana odaklanmayı öğrenirsiniz. Daha sakin ve strese karşı daha dirençli olursunuz.

Meditasyon Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Meditasyona başlarken ve yaparken dikkat etmeniz gereken birtakım unsurlar vardır. Bunlar giydiğiniz tayt gibi rahat kıyafetlerde yoga minderi gibi sizi destekleyen ekipmanlara kadar değişiklik gösterir. Ancak doğru teknikler yapmanızı sağlayan bazı ipuçları da vardır. İşte meditasyon yaparken dikkat etmeniz gerekenler:

Meditasyon Yapmak için Zaman Ayırın

Meditasyon yapmayı gerçekten öğrenmek istiyorsanız, bunun için ajandanıza not almanız ve hatırlatıcı kurmanız gerekebilir. Çok zaman almayan meditasyon için iş yeriniz müsaitse 2 dakika ayırarak bazı başlangıçlar yapabilirsiniz. Uyandığınız ilk an ya da uyumadan önceki 5 dakikanızı da ayırabilirsiniz.

Rahat Bir Pozisyon Alın

Meditasyon yaparken uyuşuk bir bacak tarafından dikkatinizin dağılmasını istemezsiniz. Bu nedenle kendinizi rahat hissettiğiniz ve sizin için fazla çaba gerektirmeyen iyi bir meditasyon duruşu benimseyin. Bununla birlikte sizi sıkmayan bir bra da oldukça önemlidir. Bunun için sporcu bralarını tercih edebilirsiniz.

Nefesinize Odaklanın

Görselleştirmeler ve konsantrasyon meditasyonlarından rehberli meditasyonlara ve hareket halinde meditasyona kadar pek çok çeşit vardır. Tüm meditasyon biçimlerinde, dikkatinizi müzik, ses veya harekete odaklanırsınız. Bu sizi düşüncelerinizden uzaklaştırır. Ancak birçok meditasyonda odak nefes üzerindedir. 

Bırakın nefesiniz düzene girsin. Dikkatinizi içeri ve dışarı hava akışına ve karnınızın inip kalkmasına odaklayın. Burada bir ritim bulmanız gerekir. 4 saniye içeri, 5 saniye dışarı şeklinde nefes alıp verebilirsiniz. Ayrıca daha rahat hissediyorsanız 3 saniye nefes alabilir ve 4 saniye de nefes verebilirsiniz.

Duyguları Gözlemleyin

Meditasyon seansınızın başında, önce nasıl hissettiğinizi kontrol edin. Vücudunuz nasıl hissediyor? Kafanızdan hangi düşünceler geçiyor? Çok meşgul veya çok yorgun olabilirsiniz. Ancak sakinleşmeniz ve rahatlamanız mümkün.

Odağınızı Bozacak Şeyler Hakkında Düşünmeyin

Nasıl, nerede veya hangi yastıkta oturduğunuz gibi durumlar gerçekten önemli değildir. Önemli olan başlamaktır. Kendinizi rahat hissettiğinizden emin olun. Her gün meditasyon sürenizi artırabilir, bir süre sonra yarım saat oturmaya başladığınızda güzel bir meditasyon minderine sahip olabilirsiniz.

Düzenli Olarak Pratik Yapın

Meditasyona başladığınızda, 5, 10 veya 30 dakika boyunca sessizce (veya arka planda müzik veya rehber sesle) oturmanın sakinleştirici olduğunu hemen fark edeceksiniz. Sonunda, sadece birkaç saniyeliğine bile olsa tam bir dinlenme durumuna ulaşabilirsiniz. Ne kadar sık ​​meditasyon yaparsanız, tam dinlenme anında o kadar uzun süre kalabilirsiniz.

Meditasyon yaptığınız zamanı yavaş yavaş artırabilirsiniz. Günde 5 dakikadan 10’a ve sonunda yarım saat, hatta belki bir saate. Bunu yavaşça oluşturun ve sizin için neyin rahat olduğunu görün. Belki bir hafta sonra günde bir saate çıkarabilir veya 5 dakikanın sizin için yeterli olduğunu düşünebilirsiniz. Meditasyonda en önemli şey ise beklentisiz yapmanızdır.Siz de yoga meditasyon ya da diğer meditasyon çeşitleri ile sakinleşmek ve hayatın farkına varmak isterseniz rahat ekipmanlarla bu seansları kendiniz için kolaylaştırabilirsiniz. Ekipman konusunda ise barcin.com koleksiyonlarından yararlanabilirsiniz.

Spor Yaparken Motivasyonunuzu Arttıracak 5 Madde

Spor Yaparken Motivasyonunuzu Arttıracak 5 Madde

Bir Efsane Doğuyor! Nike'ın Tarihçesi

Bir Efsane Doğuyor! Nike’ın Tarihçesi