in

Nike Kullanılmış Ayakkabılarla Harikalar Yaratıyor

Waffle makinasıyla yapılmış koşu ayakkabısı tabanı, Air Jordan, Nike Shox ve niceleri… Daha kurulduğu ilk günden beri inovasyon Nike kültürünün tam merkezinde yer alan bir kavram. Artık Nike bu yenilikçi ve teknolojik yaklaşımını ürün performansı geliştirmenin de dışında kullanıyor.

Nike, Reuse-A-Shoe (Ayakkabıyı yeniden kullan) projesiyle çevreye olan duyarlılığını bir kez daha gösteriyor. Başlarda üretim operasyonlarındaki artık hammaddeleri değerlendirmek için yaratılmış olan bu proje artık global bir kullanılmış ayakkabı dönüşüm projesi haline gelmiş durumda. Ayakkabının hammaddelerini kullanarak koşu pisti, basketbol sahası, sentetik futbol sahası gibi spor alanları yaratan Nike gelecekte bu teknolojiyi kullanarak yeni Nike ürünleri yapabilmeyi hedefliyor. Böylece cam, teneke, kağıt gibi spor ayakkabılarda dönüşümlü bir ürün haline gelecek ve ham kauçuk gibi doğaya zararlı hammaddeler Nike tarafından daha az kullanılır hale gelebilecek.

Nike bu yenilikçi yaklaşımı geliştirerek büyütüyor ve tüm dünyaya yaymaya çalışıyor. Şu an için Amerika Birleşik Devletleri, Batı Avrupa, Avusturalya ve Yeni Zelanda’da 300’den fazla kullanılmış ayakkabı toplama noktası oluşturulmuş durumda. Geçtiğimiz Ağustos ayında Nike’ın küçük kardeşi Converse’de bu harekete katkıda bulunarak Converse mağazalarında ‘eski ayakkabı toplama birimlerine‘ yer vereceğini açıkladı. Tüm bu noktalarda toplanan kullanılmış ayakkabı sayısı bu yazının yazıldığı sırada 25 Milyon çift’in biraz üzerinde.

Peki bir spor zemini yaratmak için kaç tane kullanılmış ayakkabıya ihtiyaç var? İşte size her zemin için ihtiyaç duyulan ayakkabı sayıları:

  • Dış saha basketbol sahası (ayakkabının orta tabanında yer alan köpüksü malzeme kullanılıyor): 2,500 çift
  • Dış saha tenis kortu (ayakkabının orta tabanında yer alan köpüksü malzeme kullanılıyor): 2,500 çift
  • Futbol sahası -sentetik (ayakkabının taban lastiği kullanılıyor): 50,000-75,000 çift
  • Mini futbol sahası (ayakkabının taban lastiği kullanılıyor): 10,000-20,000 çift
  • Koşu pisti (ayakkabının taban lastiği kullanılıyor): 75,000 çift
  • Çocuk oyun alanı (ayakkabının taban lastiği kullanılıyor): 2,500 çift
  • Kapalı parke basketbol sahası (ayakkabının sayasındaki kumaş materyal kullanılıyor): 2,500 çift
  • Kapalı sentetik basketbol sahası (ayakkabının orta tabanında yer alan köpüksü malzeme kullanılıyor): 2,500 çift

Nike bu uygulamaları dünyanın önde gelen zemin döşeme firmalarıyla yaptığı ortaklıkla hayata geçiriyor. Sahaların %40’ınde kullanılmış ayakkabılar, %70’inde ise farklı materyaller kullanılarak kusursuz bir zemin elde ediliyor. Üstelik bu yolla elde edilen zeminler normalinden çok daha dayanıklı ayrıca esnek bir yapıya sahip olduğu için sporcunun vücudunda oluşabilecek yorgunluğu ve sakatlanma riskini minimuma indiriyor. Açık alanlarda gerçekleştirilen uygulamalarda zeminin tutuşu o kadar başarılı tasarlanmış ki yağmur altında bile kaymak imkansız.

Ayakkabının parçalara ayrılıp öğütülerek zemin haline getirilme sürecinin videosunu görmek için buraya tıklayın.

Marsel İlhan Bosna’da

Nike Zoom KD III 2011’de Sahada Olacak