Okçuluk, okların yay kullanılarak bir hedefe atıldığı bir spordur. Yay eskiden bir av ve savaş silahı olsa da günümüzde okçuluk esas olarak bir konsantrasyon sporudur. Okçuluk spor olarak düşünüldüğünde temel amaç, atılan okla mümkün olduğunca çok puan elde etmektir. Karşı tarafa ok atmak ne kadar basit görünse de açı, hava koşulları, ivme ve daha pek çok detaya hakim olmak gerekir. Çünkü okçuluk bireysel bir spordur. Bu nedenle “Okçuluk nedir?” sorusu şu şekilde de yanıtlanabilir: “okçuluk, tıpkı golf veya dart sporuna benzer ve bu nedenle zihinsel bir spordur.” Atış başına bir ok atılır ve bu atışın iyi bir puan getirmesi hedeflenir. Penaltı atması gereken futbolcu gibi tek atış, tek şans.
Atışı etkileyebilecek pek çok faktör vardır. Örneğin atıcının duruşu, konsantrasyonu (atıcının dış etkenlerden etkilenmesi), atıcının şut hakkındaki olumsuz düşüncelerini kontrol edip etmediği gibi hem dış hem de iç etkenler olabilir. Kısacası, her atış bir meydan okumadır. Türkiye’de okçuluk milli bir spordur. Türkiye’de yer alan milli okçular hem modern hem de geleneksel okçuluk söz konusu olduğunda pek çok birincilik ve şampiyonluğa sahiptir.
Okçuluk Nasıl Ortaya Çıktı? Nasıl Spora Dönüştü?
En eski okçuluk izleri Güney Afrika’da bulundu ve Orta Taş Devri’nin erken modern insanlarının bu tekniğe 70.000-60.000 yıl önce hakim olduklarını gösterir. Klasies Nehri Mağarası’nda ve Sibudu Mağarası’nda bulunan kemik eserler, arkeologlar tarafından ok uçları olarak yorumlanmıştır. Yayların en eski somut kanıtı ise 10.000 – 11.000 yıl öncesine dayanır. Yay muhtemelen önce avlanmak için sonra da savaş silahı olarak kullanıldı. Tarih öncesi zamanlarda okçuluk her kıtada (Avustralya hariç) yapılıyordu. Eski Yunanlılar, Romalılar ve diğer her türden halk, oldukça uzun zaman önce birliklerinde çok sayıda okçuya sahipti. Zamanla ateşli silahlar üretildikçe okçular gittikçe daha az değerli hale geldi. Sonuç olarak, okçuluk savaş hattından kayboldu ve okçuluk giderek bir spor olarak görüldü.
Okçuluk bugünlerde neredeyse tamamen bir spordur. Okçuluk malzemeleri ise temel olarak ok ve yaydır. Okçuluk seti ve malzemelerine dahil olmasa da atış yaparken rahat olmak önemlidir. Bu nedenle esnek ve konforlu bir erkek, kadın spor ayakkabı giyilmesi tavsiye edilir. Okçuluk sırasında katılımcılar oklarını yuvarlak bir tahtaya atarlar. Tahtanın büyüklüğü ise atış mesafesine göre değişir. Atış yapabileceğiniz en kısa mesafe 18 metredir. Hedef yüzün çapı, okçuluk terimlerinde hedef olarak adlandırılır ve 40 santimetredir. Atışların yapıldığı en uzak mesafeden (yaklaşık 70-90 metrede) hedef yüzünün çapı ise 122 santimetredir. Ateş etmek için kullanılan çeşitli oklar ve yaylar vardır. Longbow, barebow, olimpik yay ve bileşik yaylar vardır. Her yayın kendine özel bir atış tekniği vardır. Katılımcılar belirli bir mesafeden ve belirli sayıda ok atarlar. ‘Normal’ atışlara ek olarak, at sırtında okçuluk yarışmaları da vardır.
Okçuluk Yarışları
Okçuluk yarışları, Yaz Olimpiyatları, Asya Oyunları, Avrupa Gençlik Kupası ve Paralimpik Oyunlar gibi müsabakaların yanı sıra yerel olarak da düzenlenir. Lilleshall 2023 European Grand Prix, Indoor Archery World Series, Plovdiv 2022 European Grand Prix, Munich 2022 European Championships, Lakso 2022 European Indoor Championships gibi birçok yarışma vardır. Günümüzde okçuluk sporunu temsil eden iki ana uluslararası organizasyon vardır: World Archery ve IFAA (The International Field Archery Association). Türkiye Okçuluk Federasyonu ise ülkede yer alan okçuları ve disiplini temsil eden kuruluştur. Bununla birlikte Avrupa ve Akdeniz Okçuluk Birliği, Avrupa Okçuluk Federasyonu üyesidir. Okçuluk Federasyonu düzenlenen olimpiyat ve yarışmalarda sporcuları destekler, kulübün yönetilmesini sağlar. Örneğin Okçuluk 2020 Yaz Olimpiyatları, Tokyo’da düzenlenmiş ve milli okçu Mete Gazoz birinci olmuştur. Peki Mete Gazoz kimdir?
Gözde Milli Okçumuz: Mete Gazoz
Mete Gazoz, antrenör babası tarafından yetiştirilmiş milli okçumuzdur. 1999 yılında doğan genç okçu, 2020 Tokyo Olmpiyatları’nda altın madalyayı alarak Türkiye Okçuluk tarihine geçmiştir. Mete Gazoz hayatı boyunca okçuluk için çeşitli eğitimler almış ve çalışmalarının sonucunu altın madalya ile taçlandırmıştır. 2020 Olimpiyatlarından sonra ise Yankton 2021 Hyundai Archery World Cup Final ikincisi, Munich 2022 European Championships ikincisi, Oran 2022 Mediterranean Games ikincisi, 2023 Kahraman Bagatir Spring Arrows Archery Tournament birincisi ve Lilleshall 2023 European Grand Prix – 1st leg ikincisi olarak bronz madalya almıştır. Okçuluk kariyeri boyunca bronz, gümüş ve altın madalyalar alan Mete Gazoz, bu nedenle Türkiye’nin en başarılı milli okçusu olarak bilinir. Siz de okçuluk kursu ile bu spora adım atabilir veya çocuklarınızın bu branşta başarı elde etmesine yardımcı olabilirsiniz. Hangi spor söz konusu olursa olsun kadın, erkek spor ayakkabı ile sporcu kıyafetleri ve diğer aksesuarlar oldukça önemlidir. Bu nedenle iyi ekipman seçimi için Barcin.com’u tercih edebilir esnek sneakerlardan dayanıklı suluk modellerine kadar her şeyi rahatlıkla bulabilirsiniz.