Menu
in

Omega 3 Yağının En Leziz Kaynakları

Vücudumuz için gerekli olan ama vücudumuzun üretemediği esansiyel yağ asitleri olan omega 3, hücrelerimize girecek besinlerden ve hücrelerimizden atılacak zararlı bileşenlerden sorumludur. Omega 3 yağ asitlerini vücudumuz üretemediğine göre belli gıdalar yardımıyla almalıyız. 

Omega 3 hangi besinlerde bulunur?

Omega 3 nerelerde bulunur, işte en lezzetli omega 3 içeren gıdalar:

  • Ringa balığı, alabalık, lüfer, hamsi, uskumru, somon, sardalye, ton balığı, midye gibi yağlı balıklar ve deniz ürünleri,
  • Yumurta, kırmızı et, tavuk gibi hayvansal gıdalar,
  • Ceviz, taze fesleğen, asma yaprağı, pişmiş brokoli, kurutulmuş nane, kabak çekirdeği, ıspanak, semizotu, soya fasulyesi, keten tohumu gibi bitkisel gıdalar,
  • Keten tohumu yağı, balık yağı, ceviz yağı, soya yağı, palmiye yağı, hurma çekirdeği yağı, hardal yağı, mısır yağı, fındık yağı gibi yağlar.

Omega 3 takviyesi ile vücudumuza neler kazandırırız?

Oda sıcaklığında katılaşan doymuş yağların aksine omega 3 yağ asitleri, sıvı halde kalır. Sıvı halde kalan omega 3 de hücre zarının görevini yapabilmesini sağlar. Çünkü yukarıda da dediğimiz gibi hücrelere besin girişlerinin sağlanması ve hücrelerden zararlı bileşenlerin atılması bu sıvı hal sayesinde gerçekleşebilir.

Omega 3’ün önlediği hastalıklar;

  • Yüksek kolesterol,
  • Yüksek tansiyon,
  • Kalp hastalıkları,
  • Eklem iltihabı,
  • Depresyon,
  • Astım,
  • Kanser,
  • Osteoproz,
  • Dikkat eksikliği,
  • Şeker hastalığı,
  • Saç dökülmesi ve cilt rahatsızlıkları.

Balık yağı tabletlerinin kullanımına dair

Omega 3 kapsüllerinin yanında balık yağı içeren kapsüller de sıklıkla kullanılıyor. Balık yağı kapsülleri elbette omega 3 bakımından zengin ama saf omega 3 kapsülleri ile elbette daha fazla omega 3’ü vücudunuza alabilirsiniz. Daha fazla omega 3 için alacağınız kapsüllerdeki balık yağı oranından çok saf omega 3 asitlerinin oranına bakmanız daha doğru.

Omega 3 kilo aldırır mı?

Omega 3 yağ asitleri tokluk hissinin arttırdığı için kalori alımı ihtiyacını azaltır. Açlık hissinizi azaltan omega 3 içeren besinleri ya da tabletleri tüketirken aynı zamanda spor da yaparsanız hem spordan hem de sağlıklı beslenmeden daha çok verim alırsınız. Bu arada omega 3 yağ asitleri, spor yaparken oluşan eklem ağrılarını da azaltıyor. Kısacası omega 3 hakkında haberler, her anlamda iyi.

İlker Çağlayan’la Omega 3 deposu Kinoalı Sebzeli Somon tarifini kaçırmayın;)

Hangi balığı ne zaman yemeli?

Omega 3’ü doğal kaynaklardan almayı tercih edenlerdenseniz, “balık takvimine” göz atmanız gerekebilir. Çünkü balık tüketimi kadar, balıkları taze olarak mevsiminde tüketmek de oldukça önemlidir.

Ocak
Çoğumuzun favorisi kefal ve hamsinin en yağlı ve taze olduğu dönem. Lüfer, palamut, uskumru ve istavrit hala tazedir, tüketebilirsiniz. Ayrıca bu ayda bolca çinekop, kofana ve mezgit bulma şansınız da yüksektir.

Şubat
Bu ayın yıldızı ise kalkan ve tekir. Şubat ayı boyunca gümüş balığı ve kefal tüketebilirsiniz, hala oldukça lezzetlilerdir.

Mart
Mart; kefal, levrek ve kalkanın ayıdır. Minakop ve tekir her zaman olduğu gibi lezzetli ve sağlıklıdır. Bu ay boyunca barbunyayı da bolca bulabilirsiniz üstelik çok da lezzetlidir.

Nisan
Baharı iyice hissetmeye başladığımız bu ay, balık türleri için de oldukça zengin bir aydır. Nisan ayında mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bollaşır. Gümüş, kefal, mezgit, tekir ve barbunya lezzetlidir ve çok tutulur. Nisanda yiyebileceğiniz en lezzetli balık ise kalkandır.

Mayıs
Levrek, dil balığı, kırlangıç, tekir, kılıç, barbunya ve iskorpit bolca çıkar ve oldukça lezzetlidir. Kefal ve mezgit ise hala tazedir, tüketebilirsiniz.

Haziran
Yaz dönemi balık anlamında genel olarak verimsiz bir dönemdir. Tekir, barbun, mercan, levrek yenebilir ancak fiyatları yüksek olacaktır. Bu ayın en lezzetli balığı ise karagözdür.

Temmuz
Balığın yok denecek kadar az olduğu aydır. Bu ayda en çok tüketilen balık ise sardalyadır, asma yaprağına sararak ızgarada pişirebilirsiniz. Alternatif olarak ise tekir ve barbunya tüketebilirsiniz, hala lezzetlidir.

Ağustos
Sardalyaya ağustosta da devam… Bu ay ayrıca çingene palamudu mevsimidir, bolca tüketebilirsiniz.

Eylül
Balık sezonu için zillerin çaldığı ay. Yağmur suyuyla iyice irileşen palamuda sofranızda yer açma vakti. Kolyoz, izmarit ve istavrit yenilebilir, bolca çıkan kırlangıcın tadına da bakabilirsiniz.

Ekim
Balıkların Karadeniz’den Marmara’ya göç ettikleri ay. Palamut popülerliğini korusa da, bolca yağlanan ve tam kıvama gelen lüfer, istavrit, barbunya ve tekirin tadına mutlaka bakın.

Kasım
Bol balıklı bir ay daha. Lakerda tutkunları için güzel haber, çünkü bu dönemde torik bolca bulunur. Kasım aynı zamanda uskumrunun ayıdır, hamsi severler de hamsili tarifleri hazırlayıp afiyetle yiyebilir.

Aralık
Hamsili tarifleri tatmaya devam… Uskumru, lüfer, palamut ve toriğin daha da büyüdüğü ve lezzetlendiği dönemdir. Aynı zamanda tekir bakımın da zengin bir dönemdir.

Yorum Yazın

Exit mobile version