in ,

Sakız Yarı Maratonu Rehberi

Bu yıl 5.si düzenlenecek olan ve katılımcılarına her yıl aynı büyük keyfi yaşatan Sakız Yarı Maratonu’na ilk defa gidecekler için bir rehber hazırladık. Öncelikle adı yarı maraton olduğu için benim için fazla uzun diyerek hemen vazgeçmeyin. Çünkü neredeyse bütün yarı maraton yarışlarında olduğu gibi, bu yarışın da daha kısa mesafe seçenekleri bulunuyor.

21.1km
10.5km
5km
1.5km

Gördüğünüz üzere herkese uygun bir koşu mesafesi seçeneği bulunan yarış, aynı zamanda sezonun ilk yarışı olarak bir hazırlık niteliğinde. Böylece bu yarışa katılanlar, 1 hafta sonrasındaki İzmir yarı maratonuna daha hazır bir şekilde giriyorlar.

SAKIZ YARI MARATONUNA KAYIT

Yarışa kayıt şu siteden yapılıyor ve 2 dil seçeneği sunuluyor; Yunanca ve İngilizce. İngilizce bilmiyorsanız, bilen bir arkadaşınızdan kayıt için yardım rica edebilirsiniz.

SAKIZ’A GİDİŞ-DÖNÜŞ

Birkaç feribot firması bu rota üzerinde feribot seferi düzenliyor. Ben her seferinde de Ertürk Lines firmasıyla gittim, bir sorun yaşamadım. Biletinizi alırken eğer vizeniz henüz hazır değilse, size biletin kendisi yerine geçici bilet özelliğinde “voucher” (vouçır) belgesi veriyorlar. Vizeniz onaylandığında voucher’ınızı, bilete çeviriyorsunuz.

EmporiosAdanın şimdiye kadarki gördüğüm en güzel yeri ve plajı Emporios, sadece araba ve google map ile ulaşabilirsiniz ama buna değer.

VİZE

Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerikan vatandaşları ile “Yeşil” pasaport sahibi Türk vatandaşları için vize gerekmiyor.

Diğer tüm pasaport sahipleri için 2 seçenek var;

1) Kapı Vizesi (Sakız adasına yapılacak seyahatlere özel, 2-3 gün gibi çok kısa süre geçerli, belge olarak sadece pasaport, feribot gidiş-dönüş bileti ve otel rezervasyonunun çıktısının yeterli olduğu en kolay vizedir)

20 euro feribot biletini aldığınız firmaya verirsiniz, onlar evrakınızı Sakız gümrüğüne iletirler.

Sakız adasında feribottan inince uzun bir kuyruğa girersiniz ve 35 euro (NAKİT) ödediğinizde kapı vizenizi pasaportunuza yapıştırırlar.

Toplam maliyet : 55 euro (geçerlilik süresi 2-3-en fazla 15 gün)

2) Schengen Vizesi (Bütün Schengen ülkelerine girişte geçerli vizedir. Çalışıyorsanız işyerinizden bir sürü belge, banka hesaplarınızdaki parayı gösteren hesap cüzdanları, adınıza kayıtlı araba ve/veya ev varsa ruhsat veya tapusu, biyometrik fotoğraf (20-30TL),en az 6 ay geçerli pasaport, otel rezervasyonu çıktısı, feribot bileti, en az yurtdışında bulunacağınız süreyi kapsayan yurtdışı sağlık sigortası (100-150TL), Schengen vize ücreti (60eu), Vize hizmeti ücreti (60TL), Öğrenciyse öğrenci belgesi)

Dikkat: Pasaportunuzda önceden Kuzey Kıbrıs’a giriş-çıkışınız görünüyorsa, Yunanistan’a ve adalarına asla giremezsiniz. Sakız öncesinde Kuzey Kıbrıs’a gidecekseniz, nüfus cüzdanınızla gidip ülkeye girin, böylece istediğiniz zaman Yunanistan’a ve adalarına pasaportunuzla girebilirsiniz.

Pirgi

Adanın kendine has yerlerinden birisi olan Pirgi’deki dar ara sokaklardan birinde yürüyorum, evleri desenli ve şirin.

KONAKLAMA

Sakız Adası, yaz aylarında hayli kalabalık olduğundan, otel rezervasyonunuzu önceden yapmanız lehinize olacaktır. Kalacak otel seçiminde yarış startına yakınlık şart değil çünkü yarış organizasyonu, yarış sabahı şehir merkezinden (Yarış çiplerinin teslim edildiği Sakız belediye binasının önünden) katılımcıları start noktasına otobüsle ücretsiz götürüyor.

Şehir merkezindeki seçeneklerden birkaçı;

  1.  Chios Rooms (en ekonomik seçenektir, merkezdedir.)
  2. Holiday Studios Rooms (40eu/1kişi, kahvaltısız, sessiz ve en merkezi yerdedir)
  3. Diana Hotel (70-77eu/2kişi, kahvaltı dahil, en merkezi yerdedir)
  4. Morning Star (64eu/2 kişi, kahvaltı dahil, merkezden 4km uzakta olan Kambos’tadır)
  5. Grecian Castle (90-118eu/2 kişi, kahvaltı dahil, merkezden 1 km uzaktadır)

Feyza

Triatlet arkadaşımız Feyza, hamileyken bu yarışa katıldı ve parkuru hızlı yürüyüşle keyifli bir şekilde tamamladı.

ADA İÇİ ULAŞIM

4-5 kişi beraber gidilecekse araba, 2 kişi beraber gidilecekse scooter kiralanabilir. Benzin orada daha ucuzdur ve kiralanan araçlar kolay kolay sorun çıkarmazlar, çıkarsalar bile yardımcı olurlar. Siz trafik ve park kurallarına uyun yeterlidir 🙂

ÇİP DAĞITIMI

Merkezdeki sakız belediye binasında yapılıyor. Kayıt ücretiniz ulaşmamışsa orada ödüyorsunuz. Çip, forma ve göğüs numaranızı alıyorsunuz. Bunun dışında yarış öncesi kiti de veriliyor. İçinde;

chios_race_kit

  1. Adaya adını veren damla sakızlı sakız
  2. Maden suyu
  3. Makarna
  4. Sakız reçeli
  5. Adada yetişen otlardan hazırlanmış karışık bitki çayı
  6. Sakızlı kağıt helva
  7. Damla sakızlı kahve
  8. Poğaça
  9. Yöresel içki Uzo veya benzeri bir içki
  10. Damla sakızlı şekerler

bebek_arabasi

Çocuğunuz koşacak yaşta değil mi? O, bebek arabasına otursun, siz onu iterek bu keyfi beraber yaşayın 🙂

MAKARNA PARTİSİ

Yarışın makarna partisi, yarıştan önceki akşam çiplerin dağıtıldığı merkezden yine ücretsiz otobüs kaldırılarak başka bir yere götürüldükten sonra orada veriliyor. Fakat parti geç bittiğinden, ben şimdiye kadar hiç o partiye katılamadım. Yeterli uyku aldığınıza emin değilseniz partiye katılmayın fakat uyku eksiğiniz yoksa partiye katılabilirsiniz.

Cumhure

Sporcularımdan Yoga eğitmeni Cumhure Alkan da Sakız Yarı Maratonu’na her yıl severek katılanlardan 🙂

YARIŞ PARKURU

Yarışın başlangıcı ve bitişi aynı yerde ve tüm yarış Thimiana ilçesinde gerçekleşiyor. Start verildikten sonra yaklaşık 1km boyunca yokuş aşağı koşulduğundan harika bir ısınma süreci yaşanıyor ve bitişteki tatlı tırmanışla parkur dengelenmiş oluyor. Bu kadar sıcak bir tarihte yapıldığı için organizatörün kendisi de koşucu olduğundan, koşucuların sağlığını düşünerek sabah 8:00 gibi erken bir saatte yarışı başlatıyorlar. Parkurun çoğunluğu asfalt ve kasaba evlerinin ara sokaklarından geçiyor. Kilisenin de önünden geçildiğinden, Pazar ayinine katılmak üzere evinden temiz pak çıkmış şirin teyzelerin yürümekte olduklarına şahit oluyorsunuz. Bazı muhit sakinleri evlerinden size tezahürat yapabiliyorlar. Parkurda birkaç noktada su dağıtılıyor, hatta bana bir seferinde su masasında “sıcak mı soğuk mu?” diye soran bir yarış gönüllüsü oldu ki, suyu almayı ve yarışmayı bırakıp “vay benim canım kardeşim!” diye sarılıp öpesim geldi.

Parkurda bir iki kısa tırmanış bulunuyor, buralarda fazla coşmazsanız dengeli bir hızda ilerleyebiliyorsunuz. Bir yerde çok kısa bir süre için bahçeye benzer bir yere giriyorsunuz, orada ayağınız toprak görüyor, onun dışında çoğunluk asfalt.

Yarış, çiple kayıt edildiği için sıralamaya dair sorun çıkmıyor, adaletli bir yarış ortamı sunuluyor. Eskiden yabancılar kategorisi de vardı, artık genel klasman ve yaş grupları kategorileri olarak değerlendiriliyor.

9966_506896476061986_1559219844_n

BİTİŞTE VERİLENLER

Finish noktasında Türkiye’deki yarışlardan alışkın olmadığınız şekilde,

  1. Muz
  2. Soğuk izotonik içecek
  3. Soğuk su
  4. Dondurma dağıtılıyor.

Nike Air Zoom Pegasus 33 İle Koşuya Var Mısın?

Kadın ve Kudret: Serena Williams