in

Spor ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Spor ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Egzersiz yapmak ve aktif kalmak son derece sağlıklı ve önemli bir iştir. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için aktif kalırken bireylerin doğru bildiği pek çok yanlış bulunur. Sosyal gelişim, ruh sağlığının korunması ve sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olan spor etkinliklerini uygularken bireylerin bilinçli olması gerek. Bunun nedeni ise olası sakatlanmaları önlemek, süreci daha doğru yürütmek ve amaçlara daha kısa süre içerisinde ulaşmaktır. Sporcuların doğru bildiği yanlışlar ise yalnızca spor esnasında değil pek çok aşamada var. Antrenman programlarında, sporcu beslenmelerinde ve spor dalları ile ilgili bilgi edinirken bireyler pek çok hatalı bilgiye sahip olabilir. Isınmadan spor yapmak, yediklerine dikkat etmeden spor yapmak gibi bazı noktalar hakkında önemli ve doğru bilgilere sahip olmak süreci daha kontrollü yürütmeye olanak tanır. Peki spor yapma hakkında doğru bilinen yanlışlar neler? Bu içerikte spor süreci, antrenman programları ve spor dalları hakkında pek çok efsanenin doğrularına ulaşabilirsiniz.

Antrenman Programları ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Antrenman programları, hem evde hem de spor salonlarında etkin bir biçimde yürütülebilir. Bu programları uygularken ne zaman ve nasıl uygulanacağı da merak konusu olur. Her gün spor yapmak mı yoksa belli günler ara vererek spor yapmak mı daha faydalı merak edilir. Aynı zamanda sabahları spor yapmak ile gece sporu yapmak arasındaki farklar da sporcular tarafından ayrımına varılması gereken durumlardandır. Antrenman programları hakkında doğru bilinen yanlışlar ise şu şekilde:

  1. Sabahları Spor Yapmak Daha Etkilidir

Bu yaygın kanı, antrenman programları ile ilgili bilinen efsanelerin başında gelir. Sabahları spor yapmak ile akşamları spor yapmak arasında farklar bulunsa bile ikisinden birinin diğerine göre daha etkili olduğu kanısı yanlıştır. Önemli olan egzersizin ne zaman yapıldığı değildir. Devamlı olarak yapılması çok daha önemlidir.

  1. Isınma Hareketlerine Gerek Yoktur

Spor yapmak ile ilgili bilinen yaygın yanlışlardan biri de ısınma hareketlerine gerek duyulmaması. Kendi başınıza hafif tempolu bir koşuya çıksanız da; profesyonel anlamda spor yapsanız da mutlaka kaslarınızı antrenmana hazırlamak için ısınma hareketleri yapmanız gerekir. Bu hareketleri yaparken uygun ekipmanlara sahip olmanız da önemli. Kadın ve erkek egzersiz ayakkabısı ile hareketleri daha doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

  1. Kilo Vermek için Spor Yapmak Şarttır

Hızlı kilo vermek için pek çok birey mutlaka spor yapılması gerektiğini düşünür. Bu bilgi de yanlıştır. Önemli olan beslenmeye en iyi şekilde dikkat etmektir. Diğer bir ifadeyle, sağlıklı besinler tüketerek ve kalori açığı oluşturarak da zayıflayabilirsiniz. Spor, yalnızca sürecin daha etkili olmasına yardımcı olabilir.

  1. Açken Spor Yapmak Daha Faydalıdır

Pek çok birey, daha etkili olduğunu düşündüğü için aç karnına spor yapmayı tercih eder. Uzmanlar ise spordan 1 saat kadar önce hafif bir yemek yendiğinde sporun daha etkili hale geldiğini ifade eder. Alınan enerji ile birlikte yaptığınız ağır hareketleri daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Mekik Karın Yağlarını Eritir

Karın yağlarını eritmek amacıyla yapılan mekik, bilinenin aksine çok da etkili değil. Aslında hiçbir egzersiz lokal yağları eritmek amacıyla yeterli gelmez. Vücuttaki genel yağın azalması, her bölgede istenen görünüme kavuşmaya yardımcı olabilir. Karın egzersizleri ise karın kaslarının zamanla belirginleşmesine olanak tanıyabilir.

Sporcu Beslenmesi ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Spor ile ilgili doğru bilinen yanlışlara ek olarak sporcu beslenmesi ile ilgili de pek çok yanlış kanı vardır. Bunlar, hangi besin gruplarının ne kadar alınması gerektiğiyle ilişkili olmasından öğünlerin hangi sıklıkta olması gerektiğine kadar uzanabilir. Sporcu beslenmesine dair yaygın yanlışlar ve doğruları ise şu şekilde:

  1. Bir Sporcunun Temel Besini Proteinlerdir

Bu hemen hemen her sporcunun doğru sandığı bir yanlış. Aslında bir sporcunun egzersiz sırasındaki en önemli destekçisi karbonhidratlardır. Karbonhidratlar, spor anındaki gerekli enerjiyi sağlar ve antrenmanların daha verimli geçmesine yardımcı olur. Proteinler ise diğer depolar tükenmediği sürece enerji üretiminde kullanılmaz. Her bir besin grubu, kendi içerisinde farklı faydalar sağlar. Dolayısıyla da besin gruplarına ideal ölçülerde beslenmede yer vermek gerekir. Herhangi birini geri planda tutup diğerini ön plana almak sağlıklı bir beslenme süreci oluşturmayabilir.

  1. Egzersizden Önce Şeker Tüketmek Performansı Arttırır

Sporcu beslenmesine dair en yaygın bilinen yanlışlardan biri de budur. Egzersizlerden önce şekerli yiyecekler ve içecekler tüketmek sanılanın aksine performansı artırmaz. Aslında tam tersi şekilde kan şekerinde ani yükselmelere yol açar. Özellikle spordan 45 dakika öncesine kadar tüketilen şekerli yiyecekler ve içecekler, kan şekerini dengesizleştireceğinden halsizliğe yol açabilir. Eğer tüketilecekse de yiyecek ve içeceğin içerisindenki şeker oranının %8-10 arasını geçmemesi tavsiye edilir.

  1. Sporcu İçecekleri ve Enerji İçecekleri Aynıdır

Sporcular tarafından sporcu içecekleri ve enerji içecekleri çok sık tüketilir. Bu ikisinin aynı olduğu ve performans artıcı niteliğinin bulunduğu da yaygın bilinir. Aslında ikisi farklı içeceklerdir. Sporcu içecekleri, egzersiz sırasında yitirilen kadar mineral içerir. Aynı zamanda su ve çok az şekere sahiptir. Enerji içeceklerinde ise kafein gibi uyarıcılar ve bolca şeker yer alır. Bu içecekler, uyanıklığı artırır ve enerji çıkışını hatalı yöne savurabilir. Dolayısıyla da egzersizden önce ve sonra kullanılması tavsiye edilmez.

  1. Öğün Aralarında Atıştırma Yapılmamalıdır

Sporcuların ve aslında herkesin ana öğünler kadar ara öğünlere de ihtiyacı vardır. Ara öğünler, acıkmayı önleyerek kan şekerini dengede tutar. Bu sayede ana öğünlerde çok fazla yemek yemenin önüne geçmeye yardımcı olur. Dolayısıyla ana öğünler arasında ihtiyaca göre 3-4 ara öğün yapılması tavsiye edilir. Besin değeri yüksek ara öğünler tüketilmesi; abur cuburlardan kaçınılması da önemlidir. Sporcunun 2.5 saatten uzun süre aç kalmaması gerekir.

  1. Egzersiz Sırasında Su İçilmez

Egzersiz sırasında su içilmemesi gerektiği de yaygın bilinir. Aslında sanılanın aksine egzersiz sırasında her saat 600-800 mililitre arası sıvı alınması performansın artmasına olanak tanır. Özellikle profesyonel sporcularda sakatlanmaları önlemek için müsabaka aralarında sıvı alınması tavsiye edilir.

Spor Dalları ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Spor ve sporcu beslenmesi ile ilgili olduğu kadar spor dalları ile ilgili de pek çok yaygın yanlış var. İşte bu yanlışlar ve doğruları şunlardır:

  1. Fitnessta Yağlar Kasa Dönüşür

Yağlar ve kaslar, birbirinden tamamen farklıdır. Fiziksel olarak da birbirinden çok farklı dokulara sahiptirler. Yağlar cildin alt kısmını oluştururken kaslar ise vücudun her bir noktasındadır. Ağırlık kaldırmak ve aktif bir şekilde fitness yapmak kasların gelişmesine ve yağlarında erimesine yardımcı olur. Mevcut yağların tamamen kasa dönüşmesi ise söz konusu değildir. Fitness yaparken doğru giyim ürünlerini tercih etmeniz daha rahat kalmanıza olanak tanır. Erkek ve kadın üst giyim ürünleri sayesinde ter dengenizi sağlayabilir; uzun süren antrenmanlarda da rahatlığın keyfini çıkarabilirsiniz.

  1. Koşu Bandında Koşmak ile Doğada Koşmak Aynıdır

Bu bilgi de kardiyo ile ilgili bilinen yaygın yanlışlar arasında yer alır. Koşu bandında koşmak ile doğada koşmak birbirinden büyük ölçüde farklıdır. Doğada hareket ederken engebeler ve zeminin farklı yapısı nedeniyle vücuttaki değişik kaslar da çalışabilir. Aynı zamanda zeminin toprak olduğu yerlerde yürümek dizlere binen yükü emebilir. Koşu bandında ise uzun süre kaldığınızda eklem ağrıları yaşayabilirsiniz.

  1. Erkeklerdeki gibi Kas İstemiyorum

Bu cümleyi kas yapmak isteyen ve daha fit bir vücuda sahip olmayı planlayan pek çok kadından duyabilirsiniz. Üstelik bu düşünce, kadın sporcuların korkulu rüyalarından biridir. Kas gelişimi ise belli oranda testosteron hormonuna bağlı. Bu hormon, kadınların vücudunda erkeklere oranla çok daha az. Dolayısıyla kadınlar, istese bile erkeklerin vücudu gibi bir kaslı görünüme kavuşamaz.

  1. Basketbol Boyu Uzatır

Özellikle basketbolun sporcuların boyunu uzattığı yönünde bir kanı var. Bu kanı genel olarak doğru değil. Bir kişi eğer basketbol oynuyorsa ve boyu uzunsa, basketbol oynadığı için boyu uzamamıştır. Boyu uzun olduğu için basketbol oynuyor olabilir. Basketbolla birlikte kişiler beslenmelerine ve sporlarına özen gösterdiklerinden boyları da giderek uzayabilir fakat basketbol bu konuda tek başına yeterli değildir.

  1. Halter Boyu Kısaltır

Ağırlık kaldırma sporları ile uğraşanların boylarının kısa olması ağırlık kaldırmalarına bağlanır. Bu da tıpkı basketboldaki gibi yanlış bir bilgi. Haltercilerin genel olarak kısa olmaları bu sporlarda kısa boyluların daha avantajlı olması ile ilgilidir. Ağırlık sporlarında amaç yükü yerden alıp boy ve kol uzunluğu kadar yükseğe kaldırmak olduğundan bu mesafeyi kısa boylular çok daha kolay aşar.

Spor yapmak, spor yaparken beslenmek ile ilgili ve spor dalları hakkında yaygın bilinen pek çok yanlış var. Önemli olan ise bu yanlışları bilmek ve doğruları ile değiştirmek. Aktif bir şekilde sporunuzu yaparken uygun ekipmanlara sahip olmak da önemli. Kadın egzersiz ayakkabısı ve diğer tüm spor ürünleri ile sporunuzu daha verimli sürdürebilirsiniz.

Spor yaparken ihtiyaç duyacağınız tüm ürünlere Barcin.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Siz de hemen Barcin.com’a gelin; aradığınız spor ekipmanlarına kolayca sahip olun!

Bale ile Daha Zarif ve Daha Esnek!

Bale ile Daha Zarif ve Daha Esnek!

1900'lerin Başından Bugüne Sokak Modası!

1900’lerin Başından Bugüne Sokak Modası!