Streching yani esneme hareketleri, insan vücudundaki kas yapısının daha esnek hale gelmesini, eklemlerin hareket açısını artırmanın en etkili yoludur. Vücudun tamamını yapabileceğiniz gibi belli kas gruplarına yoğunlaşarak bu bölgelerin elastikiyetini artırabilir böylece olası sakatlıkların önüne geçebilirsiniz.
Gün içinde yer çekimi, stres ve olumsuz duygulara sıkça maruz kalabilirsiniz. Bu da üzerinden inanılmaz bir ağırlık ve tarifsiz bir kasılmaya sebep olabilir. Mesela, yoğun geçen bir iş gününde omuzlarınızın kaskatı kesilmesini buna örnek olarak gösterebiliriz. Tam da bu noktada birkaç küçük omuz/boyun esnetme hareketiyle o bölgedeki kaslarınızın nasıl rahatladığını hatırlayın. İşte streching bu kadar önemli ve faydalıdır. Biz farkında olmasak da streching’i hayatımızın her anında görebilirsiniz.
Streching’in 10 Faydası:
- Esnekliği ve yaşam kalitesini artırır.
- Vücudun genel stresinden kurtulmasını ve kasların gevşemesini sağlar.
- Kalpteki kan akışını düzenler.
- Eklem sıvılarının uyarılması sayesinde eklemlerin daha elastik ve dayanıklı olmasını sağlar.
- Oluşabilecek sakatlık risklerini azaltır.
- Antrenman sonrası toparlanmayı hızlandırır.
- Fiziksel ve zihinsel farkındalığın oluşturur, konsantrasyonu artırır.
- Gece yatmadan önce germe hareketlerinin yapılması suretiyle rahat ve derin bir uyku
- Enerjik ve pozitif hissettirir.
- Cinsel performansı artırır.
Masabaşında çalışanlar için streching!
Elbette, gün boyu hareketsiz kalanlar. Günde 8 saat belki de daha fazla zamanı bir sandalye tepesinde geçiren ofis çalışanları kesinlikle gün içinde 20 dakikalarını esneme hareketlerine ayırmalılar. Bilgisayar başında hareketsiz kalan omuzlarınızı ve boynunuzu eski esnekliğine kavuşturmak için yapmanız gereken hareketleri anlattığımız Omuzları Rahatlatmak İçin Masabaşı Egzersizleri yazımızı mutlaka okuyun.
Belirtmekte fayda var. Isınmamış bir vücuda streching yapmak kasların yırtılmasına sebep olabilir. Bu sebeple masabaşında yapacağınız hareketler tam manasıyla streching değil, hafif ölçekli esneme hareketleri olmalıdır. Gerçek bir streching için önce kardiyo şart!
“Streching; kasları ısıtmak için değil, ısınan kasları esnetmek ve uzatmak için yapılmalıdır.”
Spor sonrası streching!
Burada hangi sporu yaptığınızın bir önemi yok. Fitness yapıyor olabilirsiniz, basketbol oynuyor yahut boks bile yapıyor olabilirsiniz. Streching her spor sonrasında mutlaka yapılması, sporla kaslarda oluşan yıkımın ve kasılmanın azaltılması, kasların uzaması için mutlaka yapılmalı. Aksi durumlarda sadece güçlü ve dayanıklı bir kas yapısına sahip olursunuz. Bu da esnek olmayan kaslarınızın daha hızlı zedelenmesine ve sakatlanmasına zemin hazırlar.
Bunu küçük bir testle kanıtlayabiliriz. Çevrenizde düzenli olarak spor yapan ama sonrasında esneme hareketleri yapmayan kaslı arkadaşlarınız varsa, –ki bu siz de olabilirsiniz- birkaç orta zorlukta pilates hareketi yaptırmayı deneyin. Pilates diyoruz çünkü, o da streching’le ortak birçok harekete sahip bir spordur. Daha önce hiç pilates yapmamış olan kişi ne kadar kaslı ve dayanıklı biri olursa olsun, o streching hareketlerini yaparken zorlandığını göreceksiniz. Bunun cevabı çok basit: spor yaparak kaslar şişer, spor sonrası streching şişen kasları uzatır ve esnetir. Yani çok büyük kaslara sahip olmanızın bir önemi yoktur, önemli olan kasların ne kadar esnek olduğudur.
Spor sonrası streching’in önemi ülkemizde çok geç keşfedildi. Oysa bir spor sorası streching sporun en önemli tamamlayıcı basamağını oluşturur. Pilatesin ilk çıktığı yıllar, bu sporun tabir-i caizse mucidi Henri Pilates, boks yapanlara antrenmanları sonrasında pilates hareketleri yaptırırdı. Bu boksörlerin çok daha hızlı, esnek ve güçlü reflekslere sahip olmalarının en büyük yardımcısıydı.
Streching’te Sıralama Önemli!
Esneme hareketleri kendi içinde bir bütünlük gerektiren ve doğru sırayla yapıldığında faydasını görebileceğiniz hareketler bütünüdür. Önce boyunla başlayan hareketleri omuz ve sırt hareketleri takip eder. Ardından bacak hareketleri devreye girer ve bitiriş bel bölgesi hareketleriyle olur. Burada amaç bedenin üst bölümünden başlayıp alt kısımla devam eden hareketleri vücudun orta kısmında bitirmektir.