in

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir? Ne Sıklıkla Tüketilmelidir?

Yaban Mersini Nedir?

Yaban mersini, hem kuru hem de nemli topraklarda yetişen, sağlık açısından oldukça faydası olan bir meyvedir. Sağlıklı olmasının yanı sıra tatlı ekşi bir tada sahiptir. Yaban mersini, genellikle Karadeniz Bölgesi’nde yetişir. Yaban mersini meyvesi yaz mevsimi boyunca toplanabilir. Çoban üzümü gibi farklı isimlerle de bilinir. Yaban mersini meyvesinin boyutu 5 ya da 9 milimetre çapında farklılık gösterebilir.

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Yaban mersini, besin değeri olarak zengin ve kaliteli içeriğe sahip bir yaz meyvesidir . Yaban mersini faydalarını şu şekilde belirtmek mümkündür:

  • Yaban mersini, kişinin ihtiyaç duyduğu miktarlarda vitamin, antioksidan ve mikro element içerir.
  • Yaban mersini, yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve flavonoidler sayesinde vücuttaki iltihaplanma problemlerinin giderilmesine destek olur.
  • Yaban mersini faydaları, kardiyovasküler sistem üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. İçerisindeki maddeler kan basıncını normal seviyeye getirerek, anemi gelişmesini önler.
  • Yaban mersini, ödem sorunu yaşayan kişiler için de fazla sıvının vücutta tutulmasını engelleyerek vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • İçerisinde potasyum, magnezyum, fosfor, demir, bakır gibi birçok element ve organik asitler içerir.

  • Spor ile uğraşan kişilerde ise yaban mersini, egzersiz sonrası kas iyileşmesini önemli ölçüde hızlandırır.
  • Yaban mersini, gebelik diyabetini önlemek için hamile kadınlara da önerilebilir.
  • Gıda intoleransı ya da alerjisi olmayan çocuklar için hafıza iyileştirme ve sorun çözme yeteneğinin artması için yaban mersini faydalarından yararlanılabilir.
  • Kabızlık sorunu yaşayan kişiler için yaban mersini, içerdiği lif sayesinde bu sorunu ortadan kaldırmaya yardım eder. Sindirim dostu bir meyve olarak tüketebilirsiniz.
  • Yaban mersini, göz hastalıklarına karşı koruyucudur ve göz sağlığına faydalıdır.
  • Yaban mersini salisilik asit içerir ve kan sulandırıcı etkisi vardır.
  • Yaban mersini kötü kolesterol seviyesinin düşmesine katkı sağlar.

Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

Yaban mersini faydalarından yararlanmanın en kolay yöntemi meyveyi çiğ tüketmektir. Bunun yanı sıra yaban mersinini birçok şekilde tüketebilirsiniz. Yaban mersini, oda sıcaklığına pek dayanıklı bir meyve olmadığı için buzdolabında bir kap içerisinde çiğ şekilde muhafaza edilebilir. Böylece günlük yemek rutininizde kolayca tüketebilirsiniz. Dondurulmuş şekilde yaban mersini kullanmak isterseniz, donmuş yaban mersinini sorbe, smoothie gibi şekillerde tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Yoğurt içine taze ya da donmuş şekilde ekleyerek yiyebilirsiniz.

Yaban mersinini kurutarak da kullanabilirsiniz. Ancak kurutulmuş meyveler daha fazla şeker ve daha düşük besin değeri içerdiği için çiğ olarak tüketmeniz daha faydalı olabilir. Yaban mersininden dilerseniz reçel de yapabilirsiniz. Yaban mersini suyundan faydalanmak isterseniz posası ile birlikte ya da sadece suyunu içmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca hamur işi olarak yaban mersinli kek yapabilirsiniz. Kahvaltı öğünlerinde yulaf ya da granola ile de tüketebilirsiniz.

Yaban Mersini Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yaban mersini, en çok tercih edilen ve sıkça tüketilen yaz meyvelerinden biridir. Yaban mersini faydaları için seçim yaparken yaban mersininin iri olmasına dikkat etmeniz gerekir. Taze ve zamanında toplanmış yaban mersini mavimsi bir renk tonuna sahiptir. Pürüzsüz bir yüzeye sahip, tek renk olan, ezilmemiş, temiz ve yoğun dış nem içermeyen yaban mersini meyvesini tercih edebilirsiniz.

Yaban Mersini Ne Kadar Tüketilmelidir?

Yaban mersini meyvesi özellikle sporla uğraşan kişiler için oldukça faydalıdır ve günde yaklaşık bir küçük su bardağı kadar uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilir. Belirli ölçüyü geçmediği taktirde yaban mersinin faydalarından maksimum düzeyde yararlanabilirsiniz. Günlük, tercihe göre 75 ya da 100 gram aralığında tüketilebilir. Yaban mersini faydaları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Barcin.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Demir Fazlalığı Olanlar İçin Diyet Önerileri

Flöre Nedir ? Eskrim Sporlarının Detayları Nelerdir?