Dünyanın en popüler sporlarından olan yüzme, öğrenme aşaması başarıyla geçildikten sonra keyifli bir aktiviteye ve sağlıklı yaşamın en büyük anahtarlarından birine dönüşür. Her yaşta öğrenilebilen yüzme teknikleri, ilk etapta su üzerinde dengede durmaya ve korkuları yenerek hareket etmeye dayalıdır. Yüzme tam anlamıyla öğrenildikten sonra sıra en rahat yüzülen stile gelir ki bunlar genellikle kurbağalama ya da serbest stildir. Dört ana yüzme tekniğini nasıl uygulayacağınızı bilirseniz yeni başladığınız bu spor sizin için zamanla vazgeçilmez bir tutkuya dönüşür. Ancak yeni başlayanlar için bu dört tekniğin hepsinin değil serbest, kurbağalama ve sırtüstü olmak üzere üçünün tavsiye edildiğini unutmayın. Kelebek tekniği, yüzmeye yeni başlayanlar için alışması ve uygulaması en zor olanıdır. Bu sebeple, diğer üç tekniği tamamen doğru uygulamadıkça kelebeğe geçmemeye özen gösterin.
En popüler teknik: Serbest
Yüzme derslerinde ilk öğrenilen teknik olan serbest stil, profesyonel yarışlarda da kullanılır. En hızlı yüzme tekniği olduğu için yarışlarda da en büyük heyecana serbest stil mesafelerinde tanık oluruz. Serbest stilin ilk sırada öğretilmesinin sebebi vücut koordinasyonunu en iyi şekilde sağlaması ve nefes alıp verirken en doğru pozisyonu bulmaya yardımcı olmasıdır. Serbest stilde vücudunuzun ön kısmı suyun dibine bakacak şekilde paralel pozisyon alınır. Unutulmaması gereken ilk şey ayakları çırpmayı asla bırakmamaktır.
Ayaklarınızın yavaş hareket etmesi ya da birkaç saniyeliğine de olsa durması hız ve denge kaybına sebep olacağından yüzmeye başladığınız anda belirli bir ritm yakalayıp devam etmeniz önerilir. Ayaklarınızı çırpmaya başlarken aynı anda sırasıyla kulaç atmaya başlamalısınız. Kolların sırayla ileriye atılması ve suyun içinde tekrar geriye doğru düz bir pozisyon alıp bel hizasından çıkmasıyla hareket tamamlanır. Eğitimler sırasında her iki veya üç kulaçta bir nefes almanız önerilir. Genellikle üç kulaçta bir nefes alınması önerilir. Nefes alırken dikkat etmeniz gereken şey kafanızı tam karşıya bakarak değil sağa veya sola doğru çevirerek nefes almanız ve tekrar nefes alana dek tüm nefesinizi kafanız suyun içindeyken vermenizdir.
En yavaş yüzme tekniği: Kurbağalama
Yüzme teknikleri arasında serbest stil ne kadar hızlıysa kurbağalama da tam tersi oranında yavaştır. Suyun içinde daha yavaş hareket edilse de tüm tekniklerde olduğu gibi vücudu tepeden tırnağa çalıştırır ve geliştirir. Serbest stilden daha yavaş olmasının sebebi suyun yüzeyinde değil içinde durulmasıdır. Serbest stilde hızlandığınızda su yüzeyinde kaydığınız hissine kapılırsınız ancak kurbağalama sırasında sadece kafanızı dışarıda tutacağınız için hızlanmanız daha zordu. Su direncine daha fazla maruz kalacağınız için bu teknikte kas gelişiminiz daha fazladır. Hem eller hem de ayaklar tıpkı adını aldığı hayvan olan kurbağaların yüzerkenki hareketini uygular. Göğüs hizasında ellerin birleştirilmesiyle harekete başlanır ve avuç içleri dışa bakacak şekilde su içinde geniş bir daire çizilir.
Bunu yaparken aynı anda bacaklar da benzer bir hareket yapar. Dizlerden kıvırdığınız bacaklarınızı dışa doğru açıp güç almanız ve sonrasında ayaklarınızı perde gibi kullanıp bacaklarınızı kapatarak ileriye doğru hareket etmeniz gerekir. Kafanızı suyun içine sokarak profesyonel tekniği uygularken bacaklarınızın tam da kafanız suya girdiği anda harekete başlaması en ideal yüzüşü sağlar. Profesyonel tekniği uygulamadığınızda ise kafanız her zaman suyun dışında kalacağından kolların ve bacakların aynı anda harekete başlaması yeterlidir.
Denge kurmak için birebir: Sırtüstü
Sırtüstü yüzme tekniğini uygularken serbest stildeki gibi vücudunuz suya paraleldir ama adından da anlaşılacağı gibi bu defa yüzünüz değil sırtınız suyun dibine dönük olmalıdır. Sırtüstü stilde denge kurmak zor olacağından yeni başlayanlar için önce sadece kolları veya bacakları kullanarak hareket etmek önerilir. Kollarınızı geriye doğru uzatıp sadece ayaklarınızı çırparak kalça ve bacak kaslarınızı kullanarak dengeyi sağlamanız, daha doğru ve güvenli bir şekilde yüzmenize yardımcı olur.
Dengeyi kurduğunuzdan eminseniz bu defa bacaklarınızı serbest bırakıp kollarınızı tamamen düz bir şekilde sırasıyla geriye doğru atarak ilerlemeyi denemelisiniz. Kollarınızı suyun içinde tekrar bel hizasına getirip yeni bir kulaç atarken dikkat edilmesi gereken kısım tam bir dairesel hareket yapmaya özen göstermektir. Suyun içinde kolunuzu dışa doğru açarsanız hem vücudunuz sağa/sola doğru hareket eder hem de hız kaybı yaşanır. Kollarınızı yana doğru açmadan çevirmeye alışmanız aynı zamanda omuzlarınızı da denge kurmak için en ideal şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Sırtüstü yüzerken hızlanmak ve denge kurmak yeni başlayanlar için kimi zaman zorlayıcı olabildiğinden alışma sürecinde palet gibi yardımcı ekipmanlar kullanabilirsiniz.
Yüzerken ihtiyacınız olacak tüm aksesuarlar, ekipmanlar ve kıyafetler, Barcin.com online mağazası ile hızlı ve güvenli bir alışveriş deneyiminin ardından size ulaşır.